Dziś przepis dla wielbicieli słodkości i maku. Zapraszam na ciasto piegusek z jabłkami. Szybkie w wykonaniu, proste, a co najważniejsze smaczne ciasto, które ucieszy zwłaszcza wielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie. Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem
Słodkie okruszkistart z biegu na moim stole pojawiło się ciasto marchewkowe z chrupiącymi migdałami, soczystym ananasem, a wszystko pokryte kremem mascarpone i posypane obficie granatem. Idealne ciasto na halloween. Proste, smaczne i orginalne, więc zabierajcie się do pracy, jeszcze zdążycie przed świątecznym wieczorem upiorów:) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru brązowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i migdały i mieszamy. Następnie wlewamy olej, wbijamy całe jaja i miksujemy. Marchewkę zcieramy na tarce, ananasy kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Ciasto studzimy. Śmietanę ubiamy na sztywno
na moim stole...Upały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPogoda nie zachęca do czegokolwiek, ale mimo to nie dałam się chandrze i postanowiłam upiec coś dobrego. Padło na pomarańczowe ciasto z migdałami. Jest dosyć proste i esencjonalne. Niestety nie należy do ciast szybkich, ze względu na czas potrzebny do gotowania pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;) Ciasto (10 porcji): 2 małe pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu
Powiedz dietom nieProsta i bardzo szybka w przygotowaniu babka. Dodatek kefiru, który można zamienić na maślankę sprawia, że babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam jest pyszna :) SKŁADNIKI: 4 całe jajka szklanka cukru cukier wanilinowy lub olejek szklanka kefiru 120 ml oleju 1 łyżeczka sody łyżka kakao 2 szklanki mąki WYKONANIE: Dużą formę na babkę moja(...)Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie
Pani na deserużycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- małym i dużym. Składniki (tortownica 26 cm) 15 dag masła(...)się rozpuszczą i powstanie jednolita masa odstawiamy ją do wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
Pobite gary Barbarymoich pierwszych ciast jakie udało mi się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia. Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie, często do niego wracam, bo ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem(...)jajka szklanka cukru 2 cukry waniliowe 250g margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: wiórki kokosowe Kruche blaty: Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów
Czerwona PorzeczkaDziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej kawy. S amo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊 Składniki: krem 5 szklanek mleka 3 żółtka 150 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g mąki 2 budynie śmietankowe dodatkowo herbatniki (40 szt.) cukier(...)biały krem i stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, na dno poukładać herbatniki. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiProsta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i postanowiłam ją przygotować. Idealna do kawy lub herbaty albo na zbliżającą się Wielkanoc. Z pewnością ozdobi Wasz świąteczny stół Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki 1,5 szklanki cukru(...)puszysta masę (prawie do białości). Dodać olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie wlać oranżadę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wysmarować
Oryginalny smakpoczątkujących cukierników nie ma nic prostszego i przyjemniejszego w wykonaniu niż muffinki! Wyrobienie samego ciasta jest banalnie proste i potrzebne nam są do tego właściwie tylko duża miska i łyżka. A z tym co możemy dodać do naszych babeczek możemy eksperymentować ile wlezie! Jedno z moich ulubionych nadzień to budyń i czekolada i właśnie w tym poście chciałabym podzielić(...)MUFFINKI Z DOMOWYM BUDYNIEM Składniki (na 15 babeczek standardowej wielkości): Budyń: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła 1 jajko Dodatki: 15 kostek mlecznej czekolady cukier
Sagneska - gotowanie i lifestyleCiasto którym się dziś z Wami dzielę powstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży(...)oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza! Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 250 g jogurtu naturalnego(...)cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze
Czerwień i błękitTradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 23 cm.) - margaryna kostka 25 dkg. - mąka 2 szklanki * - cukier 1,5 szklanki - kakao 3 łyżki - jajka 4 sztuki(...)wystygnie dodaje do niej 4 łyżki wody, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam mikserem. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek. Pianę przekładam do ciasta i mieszam bardzo delikatnie łyżką. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem
Kuchnia z widokiem na ogródjaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy. A tak poza tym to całe sama(...)cukier i olej na puszystą masę. Do powstałej masy przesiej mąkę jaglaną z sodą, wymieszaj i dodaj mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodaj owoce i delikatnie przemieszaj. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piecz 40-50 minut w temp. 180 C, a dla pewności sprawdź czy ciasto jest suche patyczkiem (w ceramicznej formie piecze się ciut dłużej
greenscarfwaniliowego budyniu z zatopionymi w niej węgierkami. Z powodzeniem możecie też użyć innej odmiany śliwek, także mrożonych (przed pieczeniem warto je rozmrozić, by pozbyć się nadmiaru wody). Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, a w dodatku nie jest czasochłonne. Polecam! Składniki: ok. 500 g śliwek (u mnie węgierki) 125 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru(...)przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, a na koniec stopione masło. Miksujemy najpierw na wolnych obrotach, potem na szybszych do momentu powstania kruszonki (ciasto będzie zbijać się w grudki). Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a następnie wsypujemy ok. 3/4 kruszonki i przyciskamy do dna tworząc spód
MyCookBook.pl