praski - 500 przepisów (strona:22/34)

Barszcz biały czy żurek? 211

zakwas, ciągle mieszając. Następnie w szklance mleka rozmieszaj po łyżce obydwu mąk Młyn Kopytowa i dodaj do zupy. Mieszaj. Wlej mleko i w razie potrzeby dodaj śmietany. Wyciśnij przez praskę 3 główki czosnku, dodaj otręby pszenne ile lubisz. Gotuj. Uważaj lubi wykipieć!Najlepiej smakuje na drugi dzień z dodatkiem gotowanego jaja i wiejskiej kiełbasy .Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kartoflak 307

się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać. Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać.Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.Piec

mojewypiekiinietylko
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 132

warzywa. Kukurydzę z cebulą  zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Przykrywamy arkuszem

mojewypiekiinietylko
Kolorowa pieczeń 189

rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam

mojewypiekiinietylko
Szpinak sezamowy 146

Liście szpinaku umyłam, odcięłam ogonki (najwygodniej używając do tego małych nożyczek), zostawiłam na sicie do osuszenia. Przełożyłam do miski, dodałam drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę, bo zdominuje cały smak), sól, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym – wymieszałam. Na suchej patelni podprażyłam ziarna sezamowe, uważając aby się nie przypaliły. Gorącym sezamem posypałam szpinak, ponownie wymieszałam.Są składniki

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 166

odparowania wody. Dodać pokrojone – w talarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym  oleju

mojewypiekiinietylko
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 115

masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu” ok. 30 minut. Pod koniec smażenia dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Rosół zagotowałam, dodałam usmażoną cebulę. Przyprawiłam solą, pieprzem, prażoną cebulką i oregano. Gotowałam ok. 20 minut. Z ciepłych chlebków – nożem (najlepiej z piłką) ścięłam górę i wydrążyłam środki

mojewypiekiinietylko
Gnocchi 183

pszennej- 2 małe jajka- sól     Ziemniaki gotujemy „w mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki do mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy

mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie 121

wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 162

wbiłam 2 jajka. Ponownie zmiksowałam i przełożyłam do miski. Dodałam pozostałe składniki – starty na tarce jarzynowej ser cheddar, posiekany szczypior (z cebulką), drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy go przez praskę), drobno pokrojoną w kostkę paprykę, sól (ostrożnie – sery są słone), świeżo zmielony pieprz i 3 łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe

mojewypiekiinietylko
Smocza sałatka z karambolą 145

kalafiora, skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą waniliową i pieprzem, dodajemy 3 łyżki wina ryżowego – mieszamy. Dodajemy poszatkowaną cebulę, karambolę, drobno pokrojoną paprykę. Kolejno - drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), sok z ½ limonki oraz trochę posiekanego szczypiorku – ponownie mieszamy. Na samym końcu dokładamy smoczy owoc, ścieramy skórkę z wyparzonej limonki i bardzo delikatnie mieszamy. Podajemy schłodzoną

mojewypiekiinietylko
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 137

dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną marchew z rosołu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanymi listkami świeżej melisy cytrynowej. Podajemy przybraną natką pietruszki.Zupa jarzynowa z melisą cytrynową, to bogactwo smaków i aromatów. Podstawą

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej botwinki 136

dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce  - dodajemy do garnka.  Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym  pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa z pieczonej botwinki, to istny koncentrat smaku. Sposób przygotowania (pieczenie) nadaje jej bardzo

mojewypiekiinietylko
No i… Klops 154

wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek -  lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 189

sezamowy Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując  – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon  i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie woreczek i dokładnie rozprowadzamy czosnek i przyprawy na mięsie. Odkładamy do lodówki

mojewypiekiinietylko