oczyścić nasion, pokroić w kostkę Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać Cebulę obrać i pokroić w plasterki Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki Czosnek przecisnąć przez praskę Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i posypać pieprzem. Całość polać oliwą. Dokładnie wymieszać Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać Serek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiórka i dusić razem z pomidorami około 30 minut Marchewkę pokroić w słupki Po upływie 30 minut dodać do pomidorów marchew, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ananas pokrojony również w kostkę wraz z zalewą i paprykę pokrojoną w kostkę Dodać koncentrat (jeśli chcemy) i sos sojowy (jeśli też chcemy), musztardę i wymieszać Doprawić i dusić kolejne pół
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtaki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry Pokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso Oliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne ulubione przyprawy oprócz tych podanych przeze mnie) i smarujemy mięso dokładnie wcierając całość w każdy kawałek żeberek Cebulę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczosnku - ja nie dałam, bo niestety, nie miałam sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonej wodzie Szpinak rozmrozić, a następnie na maśle poddusić Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, serki topione i doprawić solą i pieprzem Szpinak zdjąć z gazu i dodać do niego makaron - wymieszać Podawać i zjadać :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commoże być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commyjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdlatego też do przyprawienia farszu nie używałem soli, której należy użyć w przypadku zastosowania zwykłego twarogu. Ser pokruszyłem na mniejsze kawałki, dodałem do niego dwa żółtka, cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu, posiekany pęczek natki pietruszki i posiekane dwadzieścia listków świeżej bazylii. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Kolejnym krokiem było przygotowanie ciasta
Wyprawy kulinarnemięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigarnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem, tak aby zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogu rtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziemniaków sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka mąki 1 jajko olej do smażenia papryka słodka Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do ziemniaków mąkę, jajko i przeciśnięty czosnek. Masę doprawiamy papryką i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić. Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiudka z kurczaka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach sól Z udek ściągnąć skórę, umyć, osuszyć a następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać zielony pieprz i dolać jogurt. Zamknąć rękaw i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed włożeniem do piekarnika rękaw
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziołowa sól 200 g makaronu spaghetti durum PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy przepłukując zimną wodą. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek po chwili dodajemy szpinak i wszystko dusimy razem przez 7-8 minut doprawiając solą ziołową. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i mieszamy podgrzewając na niewielkim
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiboczek kroimy w mniejsze paski, mielimy w maszynce do mięsa (użyłam średniego sitka), dodajemy przyprawy - sól ziołową, sól morską, pieprz, majeranek oraz rozmaryn. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy dolewając zimną wodę. Mięso ma uzyskać konsystencję zwartą nie luźną. Wyrabiamy około 25 minut do dokładnego połączenia składników. Jelita naturalne przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki