praski - 500 przepisów (strona:18/34)

Pasta z awokado mojej mamy 140

śmietany 1 mały ząbek czosnku ew. czosnek granulowany sól pieprz Wykonanie jest bardzo proste.  Awokado obrać i wyjąć pestkę. Uwaga, śliskie! Będzie uciekać:) Rozgnieść widelcem Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do awokado - wymieszać Dołożyć twarożek, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Gotowe!  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Warzywna zapiekanka z orzechowym serem cammembert i pesto 91

oczyścić nasion, pokroić w kostkę Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać Cebulę obrać i pokroić w plasterki Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki Czosnek przecisnąć przez praskę Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i posypać pieprzem. Całość polać oliwą. Dokładnie wymieszać Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać Serek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 359

piórka i dusić razem z pomidorami około 30 minut Marchewkę pokroić w słupki Po upływie 30 minut  dodać do pomidorów marchew, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ananas pokrojony również w kostkę wraz z zalewą i paprykę pokrojoną w kostkę Dodać koncentrat (jeśli chcemy) i sos sojowy (jeśli też chcemy), musztardę i wymieszać Doprawić i dusić kolejne pół

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane żeberka w kawałkach 125

taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry Pokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso Oliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne ulubione przyprawy oprócz tych podanych przeze mnie) i smarujemy mięso dokładnie wcierając całość w każdy kawałek żeberek Cebulę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron ze szpinakiem 130

czosnku - ja nie dałam, bo niestety, nie miałam sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonej wodzie Szpinak rozmrozić, a następnie na maśle poddusić Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, serki topione i doprawić solą i pieprzem Szpinak zdjąć z gazu i dodać do niego makaron - wymieszać Podawać i zjadać :) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 199

może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 192

myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski  dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułgarska banica 189

dlatego też do przyprawienia farszu nie używałem soli, której należy użyć w przypadku zastosowania zwykłego twarogu. Ser pokruszyłem na mniejsze kawałki, dodałem do niego dwa żółtka, cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu, posiekany pęczek natki pietruszki i posiekane dwadzieścia listków świeżej bazylii. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Kolejnym krokiem było przygotowanie ciasta

Wyprawy kulinarne
Zapiekańce ziemniaczane z mięsem 146

mięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa - krem z dyni 203

garnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem, tak aby zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogu rtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrupiące kuleczki ziemniaczane 128

ziemniaków sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka mąki 1 jajko olej do smażenia papryka słodka Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do ziemniaków mąkę, jajko i przeciśnięty czosnek. Masę doprawiamy papryką i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaronowe szaleństwo z warzywami 118

łyżka oleju rzepakowego  sól ziołowa do smaku  pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić.  Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jogurtowe udka z kurczaka 187

udka z kurczaka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach sól Z udek ściągnąć skórę, umyć, osuszyć a następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać zielony pieprz i dolać jogurt. Zamknąć rękaw i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed włożeniem do piekarnika rękaw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek w chlebowych miseczkach 166

pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki