praski - 500 przepisów (strona:20/34)

OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 205

soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję  dokładnie blenderem na gładką masę. Zostawiam w cieple, aby nie wystygło.   Okonia oskrobuję dla pewności, aby pozbyć się ewentualnych pozostałych łusek. Myję dokładnie

W kuchni Karmel-itki
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 154

biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu

Pyry na Gaz
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 163

odpowiednio wcześniej rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć. Jeżeli natomiast mamy szpinak świeży to należy go tylko umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę

Na słodko lub wytrawnie
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 117

szpinaku i rukoli figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto) A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Pierś wyjąć z marynaty i grillować na patelni (grillowej) po 3-4 minuty

Kuchnia w opałach
Zaskocz bliskich 195

kuchni, zapewniam, że nie będziesz się nudzić. Danie składa się z kilku elementów.  Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną

Gotuj z Natką
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4445

ziemniaków układamy na blaszce, wydrążamy je odrobinkę łyżeczką do herbaty. To co wydrążymy odkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. 4. Cebulę i boczek podsmażamy na maśle, czosnek przeciśnięty przez praskę, ugniecione ziemniaczki (tzn to co z nich wydrążyliśmy), następnie odparowane pieczarki, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Ten zapach unoszący się w kuchni

Restauracyjka Literacka
Pizza wiejska z mozzarellą 114

trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu

IMPRESJA SMAKU
Łosoś pieczony w folii 318

łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem

Sagneska - gotowanie i lifestyle
TORTILLA Z KURCZAKIEM 302

łyżki majonezu  2 duże ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 0,5 łyżeczki brązowego cukru WYKONANIE: SOS CZOSNKOWY: Jogurt wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obkrój z białych błonek i pokrój na paski 2-3 cm lub w kostkę .  Do mięsa dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo - czosnkowym 152

woli prostokąt, rulon. Naleśniki podpiec na gorącym masełku z obu stron. Podawać z sosem jogutrtowo- czosnkowym. Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Makaron razowy z ciecierzycą 237

ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili. Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki. Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą

Anielska Kuchnia Ani
Sos Czosnkowy Light z Ogórkiem dla Leniwych :) 141

cukier Wykonanie: Będzie prosto, szybko i mało skomplikowanie, czyli tak jak lubię. Wy pewnie też :) Więc jak to było? Otóż, jogurt wlałam do miseczki, obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez praskę i wrzuciłam do jogurtu. Ilość ząbków czosnku jest uzależniona od naszych preferencji smakowych, chodzi tu o natężenie smaku czosnku :) Co dalej? Ogórek. Tak musiałam go obrać, wydrążyć miąższ i pokroić

Blondynka Gotuje
Kotleciki z kurczaka i pieczarek 289

składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie

Kuchnia moimi oczami
Tzatziki 198

pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Przetrzeć na tarce o małych oczkach. Starkowanego ogórka należy posolić i odstawić na 10 min. Odsączamy wodę, którą puścił ogórek. Dodajemy jogurt oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Podajemy z pieczywem. Mniam

kulinarnyJa
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 112

peperoncino, słodką papryką w proszku, solą i pieprze. Mięso z przyprawami smażymy, mieszając aż zredukujemy wodę, a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy farsz posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Chwilę podsmażamy i odstawiamy.Przystępujemy do faszerowania bakłażana. Farsz obficie nakładamy do naszych łódeczek bakłażanowych. Posypujemy startym parmezanem i mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

kulinarnyJa