majeranku 6 szt. ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 liścia laurowe Pamiętajcie, że zawsze możecie doprawiać według swojego gustu, swoimi ulubionymi przyprawami. WYKONANIE: Sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszać natrzeć schab i odstawić na 3 godz. Zalać wodą i gotować 3-5 min. zostawić w tej wodzie do dnia następnego. Następnego dnia gotujemy 3 min. , zostawiamy
Kuchnia Beatylekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam olej z masłem, dodaję pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę, jak cebula jest lekko zeszklona wkładam polędwiczki, smażę i podlewam wywarem z grzybów, dodaje liść laurowy, ziele angielskie, dodaję grzyby, duszę do miękkości mięsa, na koniec zagęszczam śmietaną
Kuchnia Beatykorniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać
Kuchnia Beatyzalać większą ilością ciepłej wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą,Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba, Dodać do mięsa.posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć
Kuchnia Beatygęstego 2-3 ząbki czosnku sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować go w moździerzu), trochę vegety WYKONANIE: SOS CZOSNKOWY: w miseczce mieszamy majonez i jogurt, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, vegetę wszystko dokładnie ucieramy SAŁATKA: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, mieszamy
Kuchnia Beatyoleju, WYKONANIE: wszystkie składniki na spaeztle dokładnie mieszamy, zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki rosołowej, kluseczki rzucamy na wrzątek widelcem (albo przeciskamy przez praskę do kluseczek), gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej strony 2-3 min., wykładamy do miseczki, warzywa kroimy w słupki, smażymy na tłuszczu od kurczaka
Kuchnia Beatyokazuje,że chętnie sami podadzą taką przystawkę swoim gościom. SKŁADNIKI: 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 czerwona cebula 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 średnie jabłko 3-4 łyżki majonezu przyprawy: vegeta, zioła prowansalskie, pieprz czarny WYKONANIE: śledzie kroimy w skośne paski, układamy na półmisku, jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie
Kuchnia Beatycebula łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,vegeta, majeranek WYKONANIE: łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy, formujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy
Kuchnia Beatyindyka pierś kaczki szponder Łącznie około 50 dkg mięsa 1 cebula 2 łyżki oliwy Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso i warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego
Magiczna kuchnia Dariiokoło 10 cienkich plastrów wędzonego boczku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą i łączymy składniki (ja robię to dłonią). Na końcu dorzucamy wystudzoną cebulę i starty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
Amatorka kuchennaugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na dużych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Na koniec wszystko przyprawiam, nie żałując żadnej przyprawy, ponieważ pasztet ma być aromatyczny. Pamiętajmy, że jeśli po ugotowaniu soczewicy w garnku pozostanie woda, należy ją odcedzić, w innym przypadku
Życie na widelcuPuree z kalfaiora z jarmużem (4 porcje) Składniki: 1 duży kalafior, posiekany na małe różyczki 2 duże garści jarmużu, bez twardych łodyg, drobno posiekanego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 3 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Umieść kalafior w dużym garnku, zalej wodą tak by był nią przykryty, doprowadź do wrzenia pod przykryciem
karmelowyPierś kurczaka kroimy w paski. Solimy i obsypujemy ulubionymi ziołami. Smażymy na patelni grillowej lub na zwykłej, ale z bardzo małą ilością tłuszczu. Robimy sos: ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby
Amatorka kuchenna