praski - 500 przepisów (strona:25/34)

Jak topinambur zmienił się w pietruszkę. I zupa krem 179

łyżki masła1/2 dużej cebuli2 ząbki czosnku650 g pietruszki1 jabłko1 l bulionusólpieprzdodatkowo:1 jabłko2 łyżeczki curry w proszku20 g pestek z dyniCebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Pietruszkę i jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać pietruszkę i jabłko, smażyć, aż wchłoną tłuszcz. Zalać warzywa bulionem, gotować na średnim ogniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym 266

miękkości. Posolić do smaku.Cebulę obrać, drobno posiekać, wyłożyć na oddzielną patelnię, na rozgrzany olej/oliwę i zeszklić.Do podduszonego, miękkiego szpinaku dodać zeszkloną cebulę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę.W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem

Gospodyni Miejska
Zupa meksykańska ze smażoną tortillą 165

około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i zeszkilć. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i krócitko razem podsmażać. Następnie dodać pomidory

Gospodyni Miejska
Chłodnik litewski 165

Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem z wywarem. Wymieszać.Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.Doprawić solą i ewentulanie octem do smaku.Wstawić do lodówki.Podawać chłodny, z jajami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę

Gospodyni Miejska
Surówka z młodej kapusty 363

Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki.Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 182

twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę.Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem.Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.Formułować kulki i obtaczać w papryce

Gospodyni Miejska
Buraczki zasmażane 287

przygotowania:Buraki obrać, umyć, gotować do miękkości. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do startych buraków dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do buraków i wymieszać.Do buraków dodać śmietanę i wymieszać.Na rozgrzanej na dużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor.Do złocistej zasmażki

Gospodyni Miejska
Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie 207

śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Doda

Gospodyni Miejska
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 222

serka topionego;1 duża cebula;Sól;Pieprz;1 łyżka masła do podsmażenia cebuli.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na kremową masę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rogrzanym na patelni maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.Do ziemniaków i cebuli dodać serek topiony

Gospodyni Miejska
Pieczeń rzymska z jajkami 265

maszynką do mięsa.Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.Mleko dodawane

Gospodyni Miejska
Placki po węgiersku 238

wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem.Cebule obrać, pokroić w pióra.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Na patelni rogrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokorojoną cebulę. Gdy cebula będzie już prawie podsmażona, dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę razem

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym 312

energicznie mieszając podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać mleko. Kolejno wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Sos przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to podgotowane różyczki kalafiora i brokuła, następnie pozostałą

Gospodyni Miejska
Kotlety z kalafiora 251

bardzo delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.Smak kotletów można wzbogacić dodając 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem, ale pominąć całkowicie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ruskie kopytka 399

obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą 391

odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sałatki można użyć zarówno różyczki świeżego

Gospodyni Miejska