praski - 500 przepisów (strona:28/34)

Ajvar 171

miski i przykrywamy talerzem. Kiedy wystygnie skórka łatwiej schodzi z takiej papryki. Upieczonego bakłażana przekrajamy na pół i zdejmujemy skórę.Cebulę kroimy w kostkę czosnek siekamy, lub przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam blenderem, można je równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez  maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy

Malinowe Pocałunki
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 241

misce lub garnku. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso i zeskrobujemy nadmiar soli. Czosnek obieramy i przeciskamy prze praskę lub drobno siekamy. Ucieramy go z przyprawami i nacieramy dokładnie mięso.( przypraw można dać więcej lub mniej to zależy od naszego gustu i smaku). Następnie owijamy je gazą i szpagatujemy sznurkiem

Malinowe Pocałunki
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 183

listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo

ladykitchen
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 274

oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii  (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru lub więcej

karmelowy
Placki z cukinii 140

wyciskałam, aż całość była sucha i radosna. Tak oto powstała sucha cukinia i woda. Wodę wylewamy. Do suchej cukinii dodajemy jajko, mąkę, pieprz, Vegetę albo sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy, jeśli będzie zbyt rzadkie to dajemy więcej mąki. Wychodzi nam takie coś: Teraz czas na punkt kulminacyjny - smażenie. Straszne. Grzejemy olej na patelni, łyżką nabieramy

Kulinarne zapędy Kokosa
Leczo z mięsem mielonym 242

krojonych pomidorów lub 3 świeże- tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, sól, pieprz Początek będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy będzie już podsmażone, na patelni lądują papryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 223

Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam za mały i zaraz zobaczycie, co się stało) wrzucamy masło, a na nie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już ładnie się zeszkli, dodajemy przyprawy - ziarna kolendry, curry, imbir i paprykę. Wcześniej można je wszystkie utrzeć w moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce 388

upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki puree z dyni Przygotowanie: W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie

karmelowy
Pieczona dorada w pomarańczach 204

osobnej miseczki dodałem 60 gram masła. Masło powinno być miękkie, a zatem należy wyjąć je z lodówki co najmniej 20 minut wcześniej. Do masła dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pół pęczka drobno posiekanej natki koperku, odrobinę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz skórkę otartą z całej pomarańczy - pozostawiłem jedynie 2 plasterki wycięte ze środka pomarańczy, z których

Wyprawy kulinarne
SzpinakoweLOVE 386

ziela angielskiego Szpinak wrzucić na patelnię, podgrzać na małym ogniu do rozmrożenia Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, czosnek granulowany oraz świeży przeciśnięty przez praskę Dusić przez około 10 minut pod przykryciem Dodać odcedzony makaron oraz ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka Na koniec dodać jogurt naturalny  Smacznego

peanutbuttermonster
Tradycyjny bigos myśliwski 402

małym ogniu około 1 godziny.  Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu

głodny alergik
Żółto - zielone pesto z liści marchwi 115

pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, liście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie
Naleśniki z serem i kaszą gryczaną 161

jajka,dodać szczyptę soli,wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól

Kuchnia Danusi
Kopytka z sosem 268

schabu, 1 cebula,  1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:     Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy stolnicę mąką i odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy, tak by powstała nam długi wałek o grubości

Aga w kuchni
Serowe oponki 195

jajko,1 żółtko,30 g roztopionego masła,1/4 szklanki cukru,1 łyżka jogurtu naturalnego,15 ml spirytusu,olej. Przygotowanie:      Ser twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy

Aga w kuchni