Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 7 placków.Nie wiem skąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki
Gospodyni Miejskagodzin (u mnie stało w lodówce całą noc).Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie) rolada ma delikatnie
Gospodyni Miejskawymieszać.Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisów:Do sałatki można użyć brokuła świeżego
Gospodyni Miejskaokoło 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości
Gospodyni Miejskaparze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać
Gospodyni Miejskapołówki i oczyścić z pestek.Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami.Sałatkę wstawić na około 1 godzinę przed podaniem
Gospodyni Miejskazłocisty, zamiast pikantnych.Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki.Do sałatki dodać usmażone kawałki kurczaka wraz z olejem. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem (opcjonalnie) i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni Miejskamleka (u mnie 2%);1/2 łyżki słodkiej papryki;1 łyżka majeranku;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki pieprzu;2 ząbki czosnku;2 łyzki oleju.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki
Gospodyni MiejskaBrokuł powinien być jędrny i lekko twardy. Wystudzić.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Przygotować sos: w miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, czosnek, sól i pieprz.Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów
Gospodyni Miejskajednej, małej limonki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Awokado rozkroić na pół. Wyrzucić pestki. Wyjąć miąższ. Miąższ z awokado rozgnieść widelcem na kremową masę.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do awokado.Z limonki wycisnąć sok i dodać do guacamole.Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu.Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.Podawać jako dodatek
Gospodyni Miejskapołowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez praskę, kiedy były jeszcze ciepłe i połączyłem je ze startymi i odciśniętymi ziemniakami. Dodałem do nich następnie 100 gram mąki ziemniaczanej i skrobię, która odstała się na dnie talerza, do którego
Wyprawy kulinarneokoło 1h. *mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży) 2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę
Szefowa kuchniformę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód
Z Majeczką w kuchniszklanki mąkiłyżka solifarsz:1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku1 jajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy
Z Majeczką w kuchni