praski - 500 przepisów (strona:30/34)

Pierogi ruskie 261

odstawiamy do przestygnięcia.Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna. Do przemielonych ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość

W mojej holenderskiej kuchni
WEGETARIAŃSKI SMALEC 171

sól, pieprz olej roślinny Fasole odcedzam, miksuję na gładką pastę blenderem z sosem sojowym oraz majerankiem. Odstawiam na bok. Cebulę obieram, drobno siekam i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim smażę, aż cebulką będzie złota. Wyławiam przyprawy, a całość dodaję do pasty z fasoli, mieszam (można blenderem, ale trzeba uważać

W kuchni Karmel-itki
1534. Pieczone skrzydełka 161

klonowego 2 łyżki octu winnego Jamar 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula  Miód, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 243

pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie zalewamy je wodą. Mieszamy wszystko dokładnie, i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Ze

Mania Gotowania
Papryka faszerowana 2184

posypania na wierzch Wykonanie:Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody

Czerwona Porzeczka
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 313

patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, gdy ta się nagrzeje dorzucamy drobno pokrojone anchois (mieszamy cały czas drewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chilli (ach ten zapach!!!). Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy do sosu pomidory, oliwki, kapary i gotujemy ok 10 min (ja na tym etapie odlewałam już makaron i musiałam

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 326

mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 główki). Dodaliśmy zimną wodę i dokładnie wymieszaliśmy. Odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części

OstryKęs
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 235

musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście) suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej

Ratunku obiad
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 169

czosnku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii2 łyżki oliwyDodatkowo:400 g makaronu Sposób przygotowania:Zacząć od przygotowania sosu.Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, aż stanie się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.W czasie gdy sos się gotuje przygotować pulpety. Mięso

Obiad za dychę
Risotto z szafranem i serem grana padano 195

wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne)1 łyżka masłaszczypta szafranu (ok. 0,2 g)Sposób przygotowania:Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane składniki. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się szklisty (ok. 2-3 minuty). Wlać wino

Obiad za dychę
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 215

świeży) sól, pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego Ryż płuczę na sicie. Cebulę obieram, siekam drobno i szklę na oleju roślinnym wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wrzucam ryż (wysypuję z torebek), szklę - w tym przypadku nie będzie zupełnie przeźroczysty, ale zauważysz, kiedy będzie odpowiedni. Wtedy wlewam wino, odparowuję je w połowi, a następnie porcjami

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 175

polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości

Mia Cucina Sofieta
Na Festiwal Dyni kopytka. 210

kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki

Przysmaki Karolki
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 198

średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki szklanka słodkiej śmietanki 12% 1/2 szklanki wody Mięso umyłam. Czosnek przepuściłam przez praskę, wymieszałam z solą, pieprzem  i majerankiem, po czym natarłam powstałą masą karkówkę. Odstawiłam na 15 minut, po czym zalałam piwem i zostawiłam na 12h (całą noc) w lodówce, w misce

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 361

wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka tarta Mięso mieszam z jajkami, przyprawami. Dodaję również posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (uprzednio obieram czosnek i cebulę). Wyrabiam z bułką tartą masę jak na typowe mielone. Tak przygotowane mięso wykładam na wafel, przykrywam drugim, przygniatam i zostawiam na chwilę, aby nieco wafle zmiękły. Następnie kroję

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania