soli opcjonalnie: posiekana pietruszka KROK 1 Bagietkę kroimy w kromki po skosie, co zwiększa powierzchnię takiej "pajdy" :) KROK 2 Masło roztapiamy i dodajemy do niego obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę. Delikatnie solimy i mieszamy. Opcjonalnie dodajemy trochę drobno pokrojonej pietruszki. KROK 3 Masło odstawiamy do lodówki, żeby stężało, po czym rozsmarowujemy na bagietce jak normalnym masłem. Lub opcja dla niecierpliwych
smacznieinatematPrzygotowanie makaronu sojowego: Makaron zalać wrząca wodą, a następnie odsączyć KROK 3 Na rozgrzany wok wlać około 4 łyżek oleju, gdy olej będzie dostatecznie nagrzany wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie po kolei wrzucać składniki od najtwardszych i potrzebujących najdłużej się smażyć, cały czas mieszając; w tym przypadku kolejność wygląda następująco: 1. schab 2. marchewka i papryka 3. grzybki
smacznieinatematwodą. Dodać ziele angielskie,liść laurowy,sól i gotować żeberka około 20 min. Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego. W garnuszku mieszamy colę, sos barbecue, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około
O kuchni z uczuciemdojrzałe awokado Sok z jednej limonki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, płatki chili 2-3 łyżeczki śmietany 18% Awokado obieramy, miąższ dziabiemy widelcem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki chili i śmietaną i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
Zawsze głodna!łyżki sezamu Łososia myjemy i osuszamy, jeśli ma ości, to usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam
Zawsze głodna!Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewyłyżeczki lubczyku - sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i smażyć cienkie naleśniki. Pasta brokułowa: - 200 g ugotowanych brokułów; - 1 ząbek czosnku; - sól, pieprz Wykonanie: Brokuły zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. Nakładać na naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko 25,8 g - węglowodany 13,2 - tłuszcz 17,8 g Obiad: Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów
dom-agi.plpatelni z łyżką masła. Na głębokiej patelni (lub jak ja w garnku) kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy zeszkli się dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i wsypujemy ryż. Mieszamy aby się zeszklił (uważajmy aby nie przypalił się). Do ryżu wlewamy 1 chochle wywaru i mieszamy. Risotto gotujemy na dużym ogniu cały czas dolewając
Amatorka kuchennaposiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek. • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • około 3 szkl. mąki pszennej • 1 jajko • sól Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Umieścić ciasto w pojemniku [ kopytkomanii] z zamontowaną końcówką.Docisnąć ciasto .Ciasto wtedy zacznie "wychodzić" na dole pojemnika przesuwając matę.Pokroić w dowolne kawałki. Gotować
Moje domowe kucharzeniesicie ustawionym na misce i wstawić do lodówki na całą noc, rano odlać wodę, szpinak wycisnąć z resztek wody). Rozmrożony szpinak dokładnie wymieszać z ricottą, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Blat oprószyć mąką, zagnieść schłodzone ciasto, by uzyskało elastyczną i gładką konsystencję. Jeśli będzie kleić się do rąk, delikatnie podsypywać mąką, rozwałkować na duży prostokąt
Moje Qulinariabazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie chili Z ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Chlebki chapati Składniki (kilka sztuk w zależności od wielkości): Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy/oleju Szczypta soli
Powiedz dietom nieoliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy musztardę i ewentualnie pieprz, mieszamy. Krewetki, ogórka i cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry). Pomidora i awokado kroimy w kostkę, paprykę
Powiedz dietom nieząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy
Powiedz dietom nieżółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek/ oleju Sos winegret: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny/octu winnego 4 łyżki oleju/oliwy Sól, pieprz Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach
Powiedz dietom niemniejsze kawałki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i poczekać do czasu, aż wchłonie wodę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt naturalny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego
Krakowskie smaki Ani