praski - 500 przepisów (strona:8/34)

Pizza z serowymi brzegami 149

posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć jogurt, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobniutko, dodać do sosu. Przyprawić, zamieszać.  Można dodać koperek świeży (najlepszy), mrożony lub suszony

Cakes By Kejt
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 426

krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko

Karo in the Kitchen
Burgery z kaczki 161

myślę, że upieczone na grillu będą jeszcze lepsze.  składniki 500 g - 2x kacza pierś 1 łyżeczka startego świeżego imbiru garść kolendry 2-3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę 2 łyżeczki sosu hoisin 1/2 łyżeczki płatków paprykowych sól, pieprz cytrynowy przygotowanie kacze piersi umyć i osuszyć. Oddzielić skórę , odłożyć na bok. Mięso zmielić w maszynce używając sitka o większych oczkach

Stare Gary
Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem 164

pomidory przełożyć do garnka dodać gałązki tymianku  gotować do całkowitego odparowania wody czasami  przemieszać uważać aby się nie przypaliło 2. • Gdy woda z pomidorów odparuje wciskamy przez praskę  czosnek i wsypujemy bazylię sól pieprz do smaku  Wszystko razem zmiksować blenderem przełożyć do  suchych słoiczków pasteryzować 30 min od zagotowania wody

W królestwie smaków Beaty
Sok pomidorowy z czosnkiem bazylią i chili 178

łyżki bazylii • sól • pieprz •1- 2 papryczki chili Sposób przygotowania 1. • sok przelewam przez sito aby oddzielić pestki  • Czysty sok przelewam do garnka zagotuję  • Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek bazylię  i posiekaną papryczkę chili  • Parzę wszystko razem na małym ogniu nie gotować  około 10 minut  • Doprawić solą i pieprzem wg smaku  • Drugi

W królestwie smaków Beaty
Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety 276

Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym

Smaki Ewy
sałatka brokułowa 381

ostygnięcia pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, czerwoną cebulę obieramy, myjemy i kroimy w talarki jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor ser feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy

zobacz ich smak
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 342

porcje) Składniki: 4 piersi z kurczaka, najlepiej ze skórą 500 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 g mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego

karmelowy
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 571

Fakt, w porównaniu do tych "wiaderkowych" ten twaróg trzeba zmielić samemu, co czasem nas do niego zniechęca. Jak go zmielić?? Np. w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Minimum dwukrotnie, dzięki czemu w serniku nie będzie grudek, które mogłyby być widoczne, np. w serniku z dodatkiem czekolady. Jeśli decydujemy się na ten w kostce, to wybierajmy półtłusty

Nastoletnie Wypiekanie
Chłodnik ogórkowy 157

Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i zostawiamy na sitku aby odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego

Passion of Cooking
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 500

odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce. 2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła. 3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się

Chilli Czosnek i Oliwa
Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym. 182

mozzarelli sól pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, po chwili dodać czosnek. Dodać pomidory pokrojone i koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 - 12 minut. Sos doprawić solą, pieprzem czarnym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Grillowane krewetki 122

dużych krewetek sól morska Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy je przez kilka minut (najlepiej na tackach aluminiowych ,żeby

R'n'G Kitchen
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 238

kaszy jaglanej lub 2 woreczki - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki parmezanu - 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle mieszając (aż poczujemy zapach jakby orzechowy). Zalewamy wodą na wysokość 1cm ponad kaszę. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, studzimy. Dodajemy jajka

Be Fit Be Strong
pieczywo czosnkowe 220

oregano lun natki pietruszki 50 g masła pieprz wykonanie: Bagietki kroimy na kromki, starając się zachować kolejność, aby ich nie pomieszać. W miseczce mieszamy miękkie masło z przeciśnięty przez praskę czosnkiem oraz świeżymi, drobno posiekanymi ziołami, doprawiamy pieprzem. Każdą kromkę smarujemy masłem ziołowymi układamy z nich ponownie bagietki. Każdą bagietkę dokładnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Domowy Smak Jedzenia