praski - 500 przepisów (strona:14/34)

Szybki przepis na domową szynkę 328

szynki wieprzowej (To taka porcja dla 1-2 osób żeby nie odkrajać do mrożenia) Olej rzepakowy Sól himalajska Przyprawy:  Klasycznie: Liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, majeranek Klasycznie 2: Liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka suszona, kolendra ziarno, pieprz kolorowy ziarno, cebula suszona, czosnek granulowany Grill: Tymianek, jałowiec, czosnek granulowany, papryka słodka suszona, chilli, rozmaryn Ziołowo

Kuchnia PROzdrowotna
Węgierscy bogowie polecają: ajvar 206

trochę aromatu, więc warto się pomęczyć. Pokrojone warzywa wrzucacie do garnka i zagotowujecie, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Dodajecie pokrojone ostre papryczki. Czosnek przeciskacie przez praskę i podprażacie na suchej patelni, po czym też dodajecie do warzyw. Na koniec wlewacie oliwę, przyprawiacie solą i pieprzem. Gorący ajvar wkładacie do wyparzonych wrzątkiem słoików, które zakręcacie wyparzonymi

GRUBY WAŁEK
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 393

mięsną warstwę zapiekanki. 2. CEBULA + CZOSNEK + MIĘSO (10 min) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką. 3. MARCHEWKA (5 min) Marchew obieramy

Nerds Kitchen
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 218

bazylii, tymianku lub innych ziół, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Pomidory drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę

SzczyptaSmaQ
Sos czosnkowy z koperkiem. 223

śmietany pół łyżeczki octu winnego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie: Dokładnie mieszamy jogurt z majonezem, śmietaną i octem. Następnie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, kolejno cukier, sól i pieprz oraz posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wkładamy do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się . Smacznego

Symfonia smakowa
Pieczony udziec z indyka 179

natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).  Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą

Kuchcik gotuje
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 167

śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe! :) Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna i - jak to już uzgodniliśmy szybciej - słodko-ostra. Z jednej strony delikatna

Wypisz Wymaluj
Tajska sałatka z kurczakiem i curry 350

ogórek 1 duża czerwona papryka 125 g kiełków fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem ze szpinakiem i awokado 153

litr   - jogurt naturalny - świeża bazylia  - pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa  - oliwa - 1 łyżka - płatki migdałów   Sposób przygotowania: W rondelu, podsmażyć posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz. Całość razem poddusić, a następnie dodać drobno posiekane awokado oraz bazylię. Wszystko zalać uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym. Zupę zmiksować blenderem. Podawać

Fit-amina
Gołąbki 157

oddzielimy wszystkich liści KROK 2: Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną, twardą część pozostałą z głąba Umieścić łyżką mieszankę z mięsem, ryżem itd. w dolnej

smacznieinatemat
Makaron ze szpinakiem 159

osuszyć, pokroić w drobną kostkę Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć kurczaka dopóki nabierze rumianego koloru, po czym dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek KROK 2:  Zmniejszyć ogień, dolać śmietankę i chwilę gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając Doprawić do smaku, po czym dodać ser pokrojony w kostkę, dokładnie wymieszać KROK

smacznieinatemat
Hiszpańska paella 352

czym zdjąłem je z patelni i przełożyłem do wolnego naczynia, odkładając na bok. Na patelnię dodałem 3 łyżki oliwy i podgrzałem ją. Do gorącej oliwy dodałem przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, pół drobno posiekanej papryczki chili i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość podsmażałem przez 30 sekund, po czym dodałem ryż arborio. Użycie tej odmiany ryżu zapewni daniu

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka z pieczarkami 183

cebulę i pieczarki, dopóki woda z grzybów nie odparuje Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser KROK 2: Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować bardzo cienko masłem Czosnek przecisnąć przez praskę, rozsmarować na bagietce Podsmażone pieczarki oraz celę ułożyć równomiernie na bagietce, posypać żółtym serem Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (dopóki ser się nie roztopi) SMACZNEGO!!! Ilość

smacznieinatemat
Bukiet warzyw w cieście francuskim 328

ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przyszła kolej na zawinięcie! Dokładnie, delikatnie zawijamy cisto jak roladę, układamy zetknięciem końców od spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego wcześniej

Kuchnia moimi oczami
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 511

pieczarki, wystudzić.  Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę.  Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym

SzczyptaSmaQ