praski - 500 przepisów (strona:6/34)

Moja wersja jest taka: nasze brokuły nie zostają przerobione na warzywną papkę ;) 138

słoiczku. Bardzo ułatwia sprawę! W książce Artie Bucco kilka zdań poświęca czosnkowi. Wielkość cięcia zależy oczywiście od potrawy , do której przygotowujemy czosnek. Jednak mocno krytykuje czosnek granulowany, a nawet praskę  :) W dzisiejszej propozycji czosnek siekam niezbyt drobno, w rodzaj plasterków. Na patelnię wlewam oliwę, kiedy jest rozgrzana wrzucam czosnek, posypuje papryka po minucie. Nie rumienię mocno czosnku

I tu będę miała takie te
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 248

Przygotowania do robienia pierogów można zacząć dzień wcześniej. Obrane ziemniaki trzeba ugotować w osolonej wodzie, porządnie odcedzić i odparować, dobrze zmiażdżyć, gdy są gorące lub przepuścić przez praskę. Wystudzić odkryte, ale jeśli mają czekać do dnia kolejnego trzeba ziemniaki wyrównać i przykryć, nie powinny przeschnąć za bardzo. Cebulkę drobno kroję i podsmażam na tłuszczu do uzyskania szklistego wyglądu

I tu będę miała takie te
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 248

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami Polędwiczki: 2 polędwiczki o łącznej wadze ok 700 g - umyte i pozbawione białych błon 2 łyżki startego, świeżego imbiru 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki

sierotka maRysia w kuchni
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 150

kostka rosołowa pieprz sól lub kucharek maggi w płynie masło ok 1 łyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski. I kolejno dodaję jajko, mąkę, koperek, ser i masło. Całość wyrabiam ręką żeby masa była jednolita. Tak przygotowaną masę przekładam do formy na babkę z dziurą w środku wysmarowanej

Kuchnia Viki
Szynka z szynkowaru 154

szynki wieprzowej 50 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki soli do peklowania 1/2 łyżeczki pieprz Zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku'; document.write(" "); Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Myjemy mięso i nacieramy je powstałą z przypraw i czosnku marynatą. Dolewamy wody z żelatyną i dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru

Proste-przepisy.pl
Drożdżówki z serem i truskawkami 270

dodając stopniowo rozpuszczone masło (ręcznie co najmniej kilka minut, mikserem krócej) - miskę z wyrobionym ciastem przykryć szczelnie ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości NADZIENIE - twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, wymieszać dokładnie z miękkim masłem, cukrem i żółtkiem (białko pozostawić tak jak poprzednie do posmarowania bułek lub zamrozić, jeśli będzie go za dużo) - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek

Smakołyki Bereniki
Błyskawiczny sos czosnkowy 180

Błyskawiczny sos czosnkowy'; listonic_content='Jogurt naturalny 0% (150 ml) Czosnek (2 ząbki) Sól (solidna szczypta) Pieprz (płaska łyżeczka) Koperek suszony (łyżeczka)'; document.write(" "); Obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę do miski z jogurtem. Dosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy

Proste-przepisy.pl
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 169

oliwie przez kilka minut, powinny nadal być chrupkie. Dodać miód i sok z pomarańczy; podgrzewać, aż 2/3 płynu odparuje. Odstawić. Ricottę wymieszać ze skórką pomarańczową, połową tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burgery z buraka 194

obiadu.  Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki

Kolizje Smaków
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 175

plastry/kostkę 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej 1 pokrojona w paski papryka - ja użyłam po kawałku żółtej, zielonej i pomarańczowej 200 g pieczarek, pokrojone 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę 1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej 1 szklanka bulionu z warzyw/wody - w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości kostki rosołowe 2 jajka sadzone szczypiorek kilka kropli

Powiedz dietom nie
szybkowar-gulasz "strogonow" z łopatki z kaszą paloną gryczaną... 150

gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać wyciśnięty w prasce czosnek, pokrojoną paprykę, majeranek, kostkę rosołową, kucharka i wymieszać mieszankę przypraw do strogonowa zalać 1 szklanką wody i odstawić na 10 minut, wlać do gulaszu, wlać 3 szklanki wody, zamknąć

W Mojej Kuchni Lubię
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 228

połamane spaghetti lub makaron do zupy nitki) 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki  4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej 108

ostra papryka słodka 2 łyżki oleju olej 1. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski a następnie dodajemy wszystkie składniki (czosnek należy przecisnąć przez praskę). Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 h. 2. Kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy 10-15 minut

Szefowa kuchni
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 167

gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć szparagi, plasterki cebuli i mozzarelli, posypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 168

wyrośnięcia. 2. SOS POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą, wtedy zwiększycie powierzchnię parowania i sos szybciej się zredukuje) wlewamy oliwę z oliwek lub olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco cukru oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy to około 30 sekund, następnie wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy aż do zredukowania

Nerds Kitchen