praski - 500 przepisów (strona:12/34)

Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 204

przyprawy i pozostawić jeszcze na patelni przez 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu. Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek włożyć farsz z grzybów i uformować kulkę, panierować w bułce i kłaść

Gosia gotuje
Galaretka wołowo-drobiowa 168

powinno być mięciutkie.  Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam pieprzem. 2 udka ( obrane ze skóry) i polowę wołowiny po przestudzeniu podzieliłam palcami na drobne kawałeczki. Do przygotowanych naczynek pokroiłam marchewkę, porozkładałam mięso i wszystko zalałam

Gosia gotuje
Karczek pieczony z warzywami i jabłkami 105

oliwy sól  pieprz czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam

Gosia gotuje
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 128

umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać

Gosia gotuje
Zupa krem z grochu 128

soli., przykryć i gotować na średnim ogniu około 60-70 minut, aż mięso będzie miękkie a groch się całkowicie rozpadnie.  Dodać pieprz, paprykę, majeranek, tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Spróbować i ewentualnie dosolić. Zmiksować i podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

Gosia gotuje
Barszcz ukraiński 108

miękka.  Dodać pokrojone również w  drobną kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Gotować do miękkości. Na końcu dolać sok z buraczków, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony koperek. Doprawić cukrem ewentualnie solą i pieprzem. Wlać śmietanę. wymieszać  i podawać

Gosia gotuje
Skrzydełka w galarecie 178

gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika, delikatnie łyżką cedzakową wyjąć skrzydełka i marchewkę i ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Resztę przecedzić przez sito. czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto zastąpić jej słodycz łyżeczką cukru. Zalać skrzydełka, ostudzić

Gosia gotuje
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 251

naszym domu jemu bardzo mocno czosnkowy, wręcz... wykręcający (chyba mamy przesunięte granice jeśli o czosnek chodzi. Wampirami na pewno nie jesteśmy w każdym razie).  Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub miażdżymy (blender się nada) i blendujemy z serkiem i majonezem dodając ich tyle aby uzyskać pożądany efekt smakowy i odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku. My zwykle robimy

Wypisz Wymaluj
Tarta ze szpinakiem 196

garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania  tarty), czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do rozmrożonego już szpinaku.  Mieszamy. Dodajemy pieprz,  można również posolić gdy jest nam za mało. Studzimy. Śmietankę i jajka wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy

Amatorka kuchenna
Pasta guacamole 141

obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki przekręcić w przeciwnym kierunku, usuwając pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać cebulę, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Podawać z nachos'ami ( domowe można znaleźć tutaj ) lub świeżym

Chocolate Muffin Blog
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 212

drugą połowę zostawiam - można je podsmażyć lub jak ja, zrobić pastę (niedługo pojawi się na blogu). Cebulę i por obieram, siekam w kostkę, czosnek pozbawiam osłonki i przeciskam przez praskę. Wszystko podsmażam na odrobinie tłuszczu, wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy,  mieszam i doprawiam. Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam po kawałku żółtego sera i wstawiam

W kuchni Karmel-itki
pierogi ruskie 360

TUTAJ >>>  CIASTO NA PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów.    a) Ugotowanie wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia) i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Tak samo postępujemy z serem białym.  b) Mieszamy, po czym przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i wszystko jeszcze raz mieszamy. Ja robiąc pierogi ruskie, w swoim

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa szpinakowa z naleśnikami 214

miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Sposób przyrządzenia: W rondelku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na koniec wrzucamy liście szpinaku. Chwilkę dusimy, a następnie liście zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała

upichcic
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku 429

natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron? Przesmażamy wszystko kilka

Pyry na Gaz
Pocztątek historii :) 98

lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą. Szpinak umyć, odciąć łodyżki.   Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon

vegetanie