praski - 500 przepisów (strona:2/34)

Pierogi ze szpinakiem 156

bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej,  ły żka masła,   pieprz,  sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło , d odajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosne k i doprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy(...)kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym ( do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz). Smacznego

paapilotkaa
Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 179

odkrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praską czosnek. Przyprawiam dużą ilością  majeranku, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę. Mięso przekładam do większego garnka, dodaję do niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę paprykę

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 154

pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki  majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki tymianku 5  główek szparagów sól i  pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę

Gosia gotuje
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 148

żólte papryki 2 czerwone cebule   Marynata: 4  łyż ki  oliwy   2 łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki  startego imbiru kilka  listków świeżego oregano Dip czosnkowo-miętowy:  150 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę kilka

Gosia gotuje
Risotto z brokułami 240

parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć(...)koniec podsmażania cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilkę razem podsmażać. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać ryż i całość smażyć na małym ogniu, aż ryż będzie zeszkolny. Następnie wlać 500 ml bulionu, a gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać pozostałą część bulionu i podsmażać na małym ogniu bardzo często mieszając, aż ryż wchłonie cały bulion. Gdy ryż

Gospodyni Miejska
Super kotlety z fasoli i ziemniaków. 171

cebula 2 jajka otręby sezam bułka tarta olej ryżowy majeranek, pieprz, cayenne Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i blendujemy na gładką masę. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy praską do masy fasolowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor, i również dodajemy do masy. Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko

vegetanie
Sos tzatziki 291

tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Tortilla z kurczakiem 352

suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszałem, po czym dodałem do pokrojonych piersi z kurczaka, które odstawiłem na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane wysypałem na miseczkę(...)piekarniku na około 10 minut. Pomidory pokroiłem w cienkie plastry, cebulę czerwoną w cienkie piórka, a pół czerwonej papryki w cienkie paseczki. Do serka homogenizowanego dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,  sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i całość dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolity sos. Placki tortilli delikatnie podgrzałem na patelni. Na każdym placku ułożyłem liście sałaty

Wyprawy kulinarne
naleśniki z serem 370

ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia).  Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa z fasolą borlotti 184

sezonie 500 g dojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych) 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 5 łyżek oliwy ekstra virgin 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pęczek posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, wrzuć do niej fasolę i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 10-15 min., następnie lekko posól fasolę(...)gotuj jeszcze 25-35 min.  Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Gnocchi z masłem szałwiowym 205

oliwylistki szałwiiPrzygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko

Smakowity Blog Kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 337

zgięć. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucamy. Dwie pozostałe części nacieramy solą.Do rondelka dajemy masło, roztapiamy je na małym ogniu i smażymy na nim przez 15 sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy(...)Śliwkowy sos BBQ: Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne i sos pomidorowy. Gotujemy około 15 minut, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe.Frytki z batatów: Bataty obieramy

Smakowity Blog Kulinarny
Ćevapcići z sosem tzatziki 214

Przygotowanie:Przyrządzić sos. Obrać ogórka, zetrzeć go na tarce z małymi oczkami, przełożyć na sito, posilić i osączyć. Lubczyk opłukać, posiekać. Do ogórka dodać jogurt, lubczyk i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos schłodzić w lodówce. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, 2 łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem

W poszukiwaniu inspiracji
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 305

żółtka jaj;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 304

gorącym oleju/oliwie na patelni. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.Na gorący tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę, por, pieczarki i przeciśnięty przez praskę ząbek czonku. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć razem przez około 5 minut

Gospodyni Miejska