potrawy z ryb - 266 przepisów (strona:7/18)

RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 223

naprawdę do risotto możemy dorzucać wszystko co mamy pod ręką, bądź co lubimy... Może być z mięskiem, z rybą, z warzywami, wędliną. Warunkiem dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec.  Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach.  W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje

Walijskie Pichcenie
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 230

Znakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z

Czerwień i błękit
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 208

moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie ją dosłownie(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Tradycyjny karp smażony 195

rozgrzanym tłuszczu. Potrawa klasyczna i znana każdemu z nas od dzieciństwa. I mimo, że w każdym domu robi się ją nieco odmiennie to smak bezsprzecznie każdemu kojarzy się z wigilią. Składniki: Wyfiletowany kawałek karpia Jajko Mąką Olej do smażenia Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek Kawałek karpia oprószamy solą, białym pieprzem i majerankiem. Idealnie jeśli ryba poleży przyprawach w chłodzie nawet

Kolizje Smaków
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 173

posypać pietruszką i zamknąć  „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora. Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i  co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń. Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet słoikowy 299

Pasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LIEBSTER BLOG AWARD 142

dawna gotujesz? Czekolada, chilli czy cytryna? Co do Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem

Kulinarny Pamiętnik
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 154

smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy - Dania główne z mięsa i ryb - Makaron i ryż - Warzywa i sałatki - Desery i napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską

SMYKWKUCHNI
DORSZ I WARZYWA EN PAPILLOTE 170

En papillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny

Przepisy Aleksandry
Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu 176

jakimś programie kulinarnym w TV ( kompletnie nie pamiętam co to było bo program był w nocy , dotyczył dań z ryb i ogórek był tam przypadkiem). Spodobało mi się. Stwierdziłam, że można go ( pomysł) wykorzystać do innych potraw. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierś z kurczaka na parze w sosie jabłkowo-imbirowym 236

Lubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli ). Uznaję gotowanie na parze jako system przyrządzania potraw , ale zrobiona tak potrawa musi być smakowita. Oczywiście są osoby które muszą jadać w specyficzny sposób ze względu na ostrą dietę związaną z chorobą

Buniabaje w kuchni
Schabowy..pachnący czosnkiem 166

Pyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka(...)soli czosnkowej :  sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie :  do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów

Moje domowe kucharzenie
Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 196

łyżeczkę masła, plasterek cytryny. Polać pozostałą zalewą cytrynowo-koperkową. 3. Folię złożyć tak, by utworzyć szczelną paczuszkę. 4. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C. 5. Sos do ryby przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki hasselback: Składniki: 2 ziemniaki pieprz ziołowy sól zioła prowansalskie koperek masło oliwa Wykonanie: 1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć. 2. Ponacinać dość głęboko ostrym(...)oliwą. 4. Piec w temperaturze 200 st.C przez 40 min. Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku. Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby

Pasja Smaku
Łosoś wędzony w ziemniaczanym puree. 186

Smoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania