zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne(...)ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część - jak obchodzić się z danymi produktami. W owocach jak obrać, przygotować w rybach jak oprawić, itp. a następnie przepisy. Przepisy od klasyki
Brzuszki Łakomczuszkidzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 patroszony pstrąg 3 plastry boczku 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżeczka sok z cytryny 2 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz Plasterki boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Wymytą i osuszoną rybę obsypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem
Kolizje Smakównaprawdę do risotto możemy dorzucać wszystko co mamy pod ręką, bądź co lubimy... Może być z mięskiem, z rybą, z warzywami, wędliną. Warunkiem dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje
Walijskie PichcenieZnakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z
Czerwień i błękitmoja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie ją dosłownie(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony
Słodko-Słony Świat Ilonyrozgrzanym tłuszczu. Potrawa klasyczna i znana każdemu z nas od dzieciństwa. I mimo, że w każdym domu robi się ją nieco odmiennie to smak bezsprzecznie każdemu kojarzy się z wigilią. Składniki: Wyfiletowany kawałek karpia Jajko Mąką Olej do smażenia Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek Kawałek karpia oprószamy solą, białym pieprzem i majerankiem. Idealnie jeśli ryba poleży przyprawach w chłodzie nawet
Kolizje Smakówposypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora. Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń. Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę
Kulinarny karnet ChristopheraPasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędawna gotujesz? Czekolada, chilli czy cytryna? Co do Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem
Kulinarny Pamiętniksmaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy - Dania główne z mięsa i ryb - Makaron i ryż - Warzywa i sałatki - Desery i napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską
SMYKWKUCHNIEn papillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny
Przepisy Aleksandryjakimś programie kulinarnym w TV ( kompletnie nie pamiętam co to było bo program był w nocy , dotyczył dań z ryb i ogórek był tam przypadkiem). Spodobało mi się. Stwierdziłam, że można go ( pomysł) wykorzystać do innych potraw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli ). Uznaję gotowanie na parze jako system przyrządzania potraw , ale zrobiona tak potrawa musi być smakowita. Oczywiście są osoby które muszą jadać w specyficzny sposób ze względu na ostrą dietę związaną z chorobą
Buniabaje w kuchniPyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka(...)soli czosnkowej : sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenie