sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody ananasowe z szampanem i kokosowe z malibu(...)wykład poradniczy, gdzie radzono nam "jak być lepszym blogerem". Nie powiem, bardzo się przydały te informacje, przynajmniej mojej osobie. Chwilowa przerwa, a następnie część tak bardzo wyczekiwana! Gotowanie! Przyrządzaliśmy potrawy, które zwyciężyły w konkursie organizowanym właśnie przez PepsiCo, na potrawy z wykorzystaniem chipsów, Pepsi, listków Sunbites... Same pyszności! A czekając, aż upieką się bądź usmażą nasze dania, dostała
W kuchni Karmel-itkidoskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem. Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw. ( info ze strony ). ______________________________________________________________________________________________________ 13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ). Ze względu na charakter restauracji i miejsce nastawialiśmy się na bardzo(...)wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs. Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało. W menu owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów. Całe menu z cennikiem dostępne tutaj: http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan ______________________________________________________________________________________________________ My zdecydowaliśmy się na makarony. Rafał wybrał : Cannelloni
Ostra na Słodkomoje ulubione kuchenki latem:) A karkówka z grilla, nawet jeśli za każdym razem jest w innej marynacie, może się szybko znudzić:) Serio. Tak więc "grillowałam" już np. camemberty, jabłka, ryby, ziemniaki, najróżniejsze szaszłyki, a nawet zapiekankę. Na dwupalnikowej kuchence, w jakie wyposażone są przyczepy czy żaglówki raczej trudno szaleć z dwudaniowymi wyszukanymi obiadami. I muszę przyznać, że "Kempingowa(...)jadłospisów. Dodatkowo do każdego zestawu opracowana została lista zakupów. Czym zaskoczyła mnie książka? Ciekawym podejściem do jedzenia na kempingu. Zamiast steków i szaszłyków mamy tu całkiem przyzwoity zestaw potraw z całego świata . Inspiracje chińskie, śródziemnomorskie, hiszpańskie... Choć niektóre składniki na biwaku w Polsce mogą okazać się trudne do zdobycia (nie ma rzeczy niemożliwych!) lub drogie - np. 2 kg małżów
Kraina Tysiąca Smakówzakupy. Nie zapominamy również kupić choinkę i postawić ją na balkonie. W przypadku, gdy takiego nie mamy musimy zakup choinki odłożyć na wtorek. Po zakupach zabieramy się do przygotowania potraw. Jeśli jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich , z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i taką mniej więcej(...)lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną . Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze
Kolizje SmakówBrak pomysłu na obiad? Brak chęci na gotowanie? Życie na speed’zie? To proponuję obiad w 20 minut, który idealnie się sprawdzi w powyższych sytuacjach. Dodatkowo
Fabryka pomysłówRzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego
Bernika - moj kulinarny pamietnikpołowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę , tak więc porcja sałatki będzie jak kilka tabletek witaminy C;) Uwielbiam natkę pietruszki i dodaje ją często i w dużych ilościach do codziennych potraw. Wzorem mojej Teściowej, zamroziłam też kilka okazałych pęczków kupionych na bazarze wczesną jesienią ( natkę drobno posiekałam i włożyłam do plastikowych pudełek ), aby teraz szybko doprawić ciepłe dania zielonymi listkami(...)Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym
Chilli Czosnek i Oliwachybił trafił" na którejkolwiek stronie i książka nas zauroczy. Mi osobiście najbardziej przypadły do gustu pomysły i inspiracje , których znajdziecie tu mnóstwo. I nie chodzi o same potrawy czy przepisy, a o to, jak obdarować nimi bliskich. Wiadomo, że jemy oczami, a prezent jest czymś wyjątkowym i powinien mieć piękną oprawę. Autorka prezentuje nam proste sposoby na udekorowanie(...)słodkie i słone". A więc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także musztarda z miodem, majonez z sezamem, domowy keczup, weki z rybami, kuleczki serowe przygotowane z greckiego jogurtu i mnóstwo innych pomysłów, od których na samą myśl ślinka cieknie. W gruncie rzeczy pomysły nadające się do wykorzystania nie tylko na prezenty
Kraina Tysiąca Smakówkażdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne i uważam kuchnię grecką za niezwykle smaczną. Zapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika z wyjazdu. Niestety nie sfotografowałam wszystkich potraw, jakie jedliśmy z Mężem - czasem jedliśmy po zmroku, gdy nie miałam możliwości robić zdjęć. Jestem ciekawa, które danie podoba wam się najbardziej? Co z greckich dań sami byście zjedli? Talerz(...)pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι ) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony
Chilli Czosnek i Oliwakrajów basenu Morza Śródziemnego , a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie , a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym(...)nawiązać kontakt z innymi takimi maniakami jak ja;) Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw . Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką
Chilli Czosnek i OliwaCukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii
PastelFoodDzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu , ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków ( spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją(...)danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge na 4 porcje Składniki: na sos z tuńczyka i anchois: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g) 1 puszka anchois
Chilli Czosnek i Oliwagodzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń . Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej pewne potrawy pozostają wspólne dla całego kraju. Szopki – najważniejszy symbol Świąt Chociaż Włosi również dekorują choinki, to centralne miejsce w ich domach nadal zajmują szopki. Można je również znaleźć w prawie(...)bardziej tradycyjni Włosi zasiadają do niego dopiero po powrocie z kościoła. Tak jak w Polsce, w Wigilię nie spożywa się mięsa, a na stole królują dania z ryb i warzyw . Z tej tradycji wywodzi się druga nazwa kolacji wigilijnej – Uczta Siedmiu Ryb , na pamiątkę siedmiu sakramentów, która składa się z siedmiu lub więcej dań opartych
Chilli Czosnek i Oliwakapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma... Ja bym nie potrafiła jej zabić... :) ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo(...)majeranek (jego to sporo bo będzie potrzebny do oprószenia roladek i do sosu) - zioła prowansalskie - szczypta lubczyku ogrodowego ( z tym tez nie szaleć, bo w połączeniu z kolendrą potrawa smakuje jak maggi) - pół łyżeczki ziaren gorczycy białej - 5 ziaren kolendry - 1 łyżeczka płaska rozmarynu - ---||--- cząbru - ---||--- szałwii - ---||--- pieprzu białego mielonego - ---||--- tymianku - ---||--- estragonu - ---||--- pieprz cayenne (z tym ostrożnie) - ---||--- pieprz
Zainspiruj się kuchniąDorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z
Kulinarny karnet Christophera