łyżeczkę masła, plasterek cytryny. Polać pozostałą zalewą cytrynowo-koperkową. 3. Folię złożyć tak, by utworzyć szczelną paczuszkę. 4. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C. 5. Sos do ryby przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki hasselback: Składniki: 2 ziemniaki pieprz ziołowy sól zioła prowansalskie koperek masło oliwa Wykonanie: 1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć. 2. Ponacinać dość głęboko ostrym(...)oliwą. 4. Piec w temperaturze 200 st.C przez 40 min. Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku. Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby
Pasja SmakuSmoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony
Kulinarny karnet Christopherasię dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim. Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie uda Wam się kupić. Szczególnie polecam pomidory odmiany malinowej
Chilli Czosnek i OliwaŁosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)szczyptą soli (sól himalajska jest w smaku delikatniejsza i zdrowsza, a jej niewielka ilość wpłynie na walory smakowe potrawy) i pieprzem. Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem. Łososia podajemy ze szpinakiem i papryczkami czereśniowymi . Smacznego
Moniki Smakołykitrwać długo. Dzisiejsza propozycja to danie w 15 minut a do tego naprawdę pyszne. Pełnoziarnisty makaron, kremowy sos i delikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej
Smaczna PyzaRisotto, obok makaronu i pizzy najpopularniejsza, klasyczna włoska potrawa. Z makaronem i pizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami. Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale
Mania Gotowaniasię odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby 1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka słodkiej papryki Kamis pół(...)łyżeczki mielonego imbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania ryb majeranek do oprószenia ryb 2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć
Monia miesza i gotujekolorowej papryce. Staram się, by nasze potrawy były zdrowe i kolorowe, wtedy szybciej znikają z talerzy:) Składniki: 1/2 kg filetu z łososia bez skóry, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy, sól ziołowa, pieprz kolorowy świeżo zmielony, zioła prowansalskie. Przygotowanie Rybę umyć, osuszyć i pokroić
Z miłości do słodkościToskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy(...)FLORINA FB gdzie dowiecie się więcej o wspaniałych produktach za rozsądną cenę i być może , kto wie , kto wie wygracie niejeden organizowany na stronie konkurs? W proponowanej potrawie użyłam przypraw od Skworcu
Z Kuchni Do Kuchniokalających Chile, Argentynę oraz wodach Nowej Zelandii, czyli w najczystszych oceanach. Na przestrzeni ostatnich lat nieustannie rośnie znaczenie handlowe tego gatunku w spożyciu ryb białych. Uzasadnione jest to między innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby, co sprawia, że mieszkańcy Ameryki i Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę. Nic dziwnego, gdyż mięso(...)ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo
Z Kuchni Do Kuchniteż mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali(...)mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony. Gdy jestem na targu w kraju śródziemnomorskim chętnie odwiedzam stoiska rybne, choćby po to, aby popatrzeć. W Polsce z kupnem dobrych ryb i owoców morza ciągle jest problem. O takich stoiskach możemy tylko pomarzyć. W Mercado
Chilli Czosnek i OliwaKocham prostotę w kuchni i uwielbiam gdy z połączenia zaledwie kilku dobrej jakości składników, powstaje coś pysznego. Bo najprostsze potrawy często okazują się najlepsze! Tak właśnie jest z tym pstrągiem . Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem. Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo(...)koperku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska pieprz Sposób przygotowania: Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez
Obiad za dychęciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego zależała. Chłopi(...)pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry
W kuchni Karmel-itkiprzykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro
Kulinarny karnet Christophera