potrawy z ryb - 266 przepisów (strona:3/18)

Szkoła Gotowanie 135

gotowaniem.  Książkę można kupić tutaj .     Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery.  W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych

Aga w kuchni
Cytrynowa limanda 134

pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę. Składniki : * 6 filetów z limandy * sól, pieprz cytrynowy * sok i skórka otarta z połowy cytryny * mąka do panierowania * olek rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać

Magiczne Życie Marty
Kotlety z dorsza z batatem 168

Często robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?. Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym 140

przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta

Buniabaje w kuchni
Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 170

Wiele razy wspomniałam już o korzyściach płynących z jedzenia ryb. Nasi wodni przyjaciele to między innymi nieocenione źródło łatwo przyswajalnego białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj do tej pokaźnej listy zalet dopiszę następną istotną cechę- szybkość przygotowania, popartą odpowiednim przepisem. Eksperymenty kulinarne i bardziej skomplikowane dania zazwyczaj(...)zostawiam sobie na weekendy, kiedy to mam więcej wolnego czasu, natomiast w tygodniu mój grafik jest dosyć napięty, więc często stawiam na proste i SZYBKIE w przygotowaniu potrawy. Uwielbiane przeze mnie ryby właśnie do takich się zaliczają. Przyrządzenie ich w piekarniku czy na parze to kwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny!  Dzisiaj traf padł na pstrąga

peanutbuttermonster
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 195

większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych(...)oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy

Fabryka pomysłów
PYRY Z GZIKIEM. 187

wieku właśnie ziemniaki zaczęły królować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni, mniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM , czyli ziemniaki gotowane w mundurkach, podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem. Według mnie, najlepszy obiad(...)świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki z mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos

W kuchni Karmel-itki
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 134

Idealna potrawa postna ale nie tylko bo sprawdzi się również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowym Składniki: 1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon 2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz Kamis Wykonanie: Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler(...)bulionu, juz nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki

Z Majeczką w kuchni
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 192

Mimo że potrawę przygotowałam na konkurs, zależało mi jak zwykle na prostocie. I jest - proste i pyszne. Pachnie obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym 117

Grillowanie i pieczenie na kamieniu solnym to inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio

naRuszcie
Ryba po grecku 208

Zaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz  listek, ziele różowy pieprz  olej do smażenia Rybę pokroić

Moje domowe kucharzenie
Współpraca z firmą Skworcu 159

BIRYANI MASALA jest indyjską mieszanką selekcjonowanych przypraw korzennych, której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę(...)cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny . Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi.         Już

Słodkości i nie tylko
Łosoś w sosie żurawinowym 152

łososiem. Przyznam otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia, w sumie nie lubi go nikt z mojej rodziny poza Mamą. Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne ryby, w różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego. W tym roku niewątpliwie

Przysmaki Karolki
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 157

wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z marchewki, jabłek i pora 392

powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi. Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu 5 %. Surówka jest idelana do potraw mięsnych, z grilla czy ryb. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska