składników mineralnych, które podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy. Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak(...)parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu do czasu kontrolować stan naszej potrawy. Gotowanie na parze, ale w czym? Obecnie na rynku
peanutbuttermonsterbardzo go lubię! Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem
Zgrabne GotowanieRyby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 1h (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje
Kolizje Smakówróżnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 l wody sól, pieprz Przygotowanie: Resztki ryb
Oryginalny smakSandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie(...)Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego
Kulinarny karnet ChristopheraJest niedziela. Pewnie jesteście już zmęczeni świątecznymi potrawami. Może więc coś innego? Proponuję Wam łososia smażonego w panierce z migdałów i domowe frytki. A do
Pasja SmakuTzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale pasuje też do innych rzeczy, choćby po prostu do świeżego chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRisotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu(...)gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc idealnie nadaje się również dla dzieci. Czas przygotowania: 30 minut Ilośc porcji: 2 Składniki: 3/4 szklanki ryżu 1,5 szklanki bulionu* 4 parówki puszka groszku pół cebuli * bulion można ewentualnie zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy
Kolizje Smakówparze. Bardzo długo nie odpowiadał mi ten sposób przygotowywania potraw, do czasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika szybkowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPotrzeba matką wynalazków i smacznych potraw :) Dokładnie tak było w przypadku tego dania. Do samego południa odpisywałam na maile, w między czasie poruszałam się z telefonem przyklejonym do ucha. Na zakupy nie było już czasu, dziecko niedługo miało przyjść ze szkoły, a obiad nie ruszony. Na kombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam po puszki(...)czekał w durszlaku, pokrojony w cienkie plasterki czosnek podsmażyłam lekko na odrobinie oliwy. Potem wrzuciłam do niego odsączonego z oleju łososia i łososia z sosem pomidorowym, chwilę smażyłam, aby ryba nabrała temperatury. Następnie wyłożyłam do woka ugotowany makaron, wlałam kremówkę i podgrzewając wymieszałam wszystko, aby sos pomidorowo - śmietanowy zredukował się i obkleił dokładnie cały makaron. Na samym końcu dołożyłam koperek
Blondynka GotujePrzepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo(...)Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed
Słodkości i nie tylkotakże strucla z makiem . Być może także piernik żydowski , ale to jeszcze niepewne. Zresztą - kilka potraw musi być koniecznie a część staram się albo zmodyfikować żeby coś urozmaicić albo podać zupełnie coś innego niż zwykle. Oczywiście karp bo lubimy smażonego, ryba w galarecie .... Jeszcze mam czas dopracować menu, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarównież estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można po prostu dolać pod koniec gotowania, dla podkręcenia smaku . Taniny zawarte w winie
Mechanik w kuchniImprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili... Kremowy, czosnkowy twarożek. Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili. I kawałeczki tuńczyka. A do tego karkersy, nachosy czy
Gospodyni Miejskadania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie , np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią
Aga w kuchni