Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie mam niestety marokańskiego naczynia (tażinu) od którego pochodzi nazwa potrawy, ale i bez niego danie wychodzi bardzo smaczne. Smak kiszonych cytryn jest bardzo wyraźny. Jeżeli nie macie możliwości kupienia oryginalnych lub cierpliwości do zrobienia własnych ( czeka się(...)czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części, natrzeć mięso marynatą i marynować w lodówce przez kilka godzin
Stare Garyśmietanki 30% sól morska i świeżo mielony pieprz szczypta cukru Przygotowanie Gulaszu z dzika: Marynowanie: Mięso z dzika opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Wlać ocet jabłkowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i przeciśnięte ząbki czosnki. Wymieszać wszystko tak, aby marynata pokryła mięso. Przykryć miskę i wstawić do lodówki. Marynować(...)godziny . Podsmażanie: W szerokim rondlu rozgrzać olej z masłem. Wrzucić mięso z dzika wraz z całą marynatą. Smażyć przez 7 minut do zrumienienia mięsa na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut . Duszenie: Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa
Moja Delicjasmaki oraz aromaty, a wraz z nimi… tahini. Tahini (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). Składniki na pastę tahini: - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki(...)mielimy w blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa
mojewypiekiinietylkoProsta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności. Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego(...)cukinie,1 jabłko,ocet jabłkowyzielenina do dekoracji,oliwa,sól i pieprz.Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce
SzczyptaSmaQMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerzMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerzGłównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz(...)makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj
Tradycyjna Kuchniapewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto, szybko i łatwo". Ze wszystkich tych elementów zgadza się tylko "łatwo". Właściwie to nawet bardzo łatwo... jeśli zapomnimy na chwilę, że lubimy gotować. W przypadku tego dania sprawdza(...)być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie
Kuchenna KontrrewolucyaCzasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z pewnością jest tłustsza od naszej i jakby stworzona na naprawdę konkretny głód :). Oczywiście nie obyło się bez zmian: Na polędwice wołową mało kogo stać więc na talerzu wyląduje tańszy udziec wołowy, kłopotliwą słoninę(...)który to przyrządzicie wspólnie. Dla 2 osób mięso i sos, knedliki na 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 3 godziny Składniki: 2 kawałki udźca wołowego ok 200g 2 łyżki śmietany do deserów 36% 25g suszonej włoszczyzny Smalec - najlepiej domowej roboty Suszony tymianek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny mielony Sól Himalajska 1 i 3/4 szklaki mąki pszennej
Kuchnia PROzdrowotnaidealnym wieczorem filmowym myślałam dość długo. Od dwóch tygodni moje myśli krążą wokół potrawy do przygotowania i wyboru odpowiedniego filmu. Cały czas nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że w tym całym równaniu brakuje jeszcze jednego składnika. Według mnie aby otrzymać przepis na idealny wieczór potrzeba również odpowiedniego towarzystwa oprócz świetnego filmu i dobrego jedzenia. Od momentu jak otrzymałam(...)względu na mojego męża. Jako włoski smak postanowiłam przygotować nie typowe spaghetti z użyciem sosu Tandoori Curry firmy Pataks. Spaghetti Tandoori Curry Składniki: makaron spaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki ostrej jajko bułka
Projekty ze smakiemJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji
Codzienna kuchnia niecodziennaWłoch różni się sposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem. Ponadto, ma on kształt łódki lub okrągły w zależności od regionu. Podobnie jest z dodatkami, którymi jest ser, pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja przygotowałam dwie wersje. Podaje(...)drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki oleju Farsz: 40 dag mięsa mielonego drobiowego 2 małe cebule po ½ czerwonej i żółtej papryki opcjonalnie papryka chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory Sól Pieprz Słodka i ostra papryka
Fabryka pomysłówWołowinę czyścimy z nadmiaru tłuszczu i błon, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, tymianek i świeżo mielony pieprz. Zalewamy mięso czerwonym winem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy pod skosem(...)laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż wołowina będzie miękka (około 2,5 - 3 godziny). Jeśli wina jest za mało, to dolewamy wody - tyle, aby ciecz tylko przykryła składniki potrawy. 6. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) i zagęszczamy
W kuchni KatieSkładniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - papryka wędzona w proszku - skórka starta z 1 cytryny - płatki owsiane - olej kokosowy do smażenia Mięso oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli filety są duże (jak u mnie), rozkrajamy je wzdłuż na dwie połowy(...)panierka podeschła (nie będzie odchodziła od mięsa). Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym na rumiano z obu stron (ok. 3 min. z jednej i 2 min. z drugiej). Z powyższych składników wychodzi 8 dużych kotletów + 4 małe („z polędwiczek”). Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych to potrawa, której przygotowanie nie wymaga sepcejalnych umiejętności kulinarnych. Chrupiąca, dobrze
mojewypiekiinietylko