Jakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w
karmelowySambousa (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoje dziecko uwielbia zajadać się wszystkim co mam upichci. <3 Dla nas były kotleciki drobiowo ciecierzycowe, więc Oskarek nie mógł zostać w tyle, dla niego
MamaOskarkanich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że ledwo zdążyłam połowę zapakować i zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i keks. Składniki(...)gotować ok.1 godziny razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi cebulami przekrojonymi na połowę. • Ugotowane mięso wystudzić, mięso kurczaka oddzielić od kości i wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą. • Na koniec włożyć do maszynki kawałki bułki. Pomoże ona wydostać się resztkom mięsa i wchłonie płyny
To co kochamdeLuxe) 1 puszka pomidorów 1/2 puszki czerwonej fasolki 100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz świeżo mielony 1 czubata łyżka świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika. Warzywa kroimy(...)czosnkiem. Mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra i dół. Pieczemy około 15 minut. Ja dodałam także odrobinę pieprzu cayenne. Składniki na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 garść szpinaku ( drobno posiekana) 1 garść rukoli (drobno posiekana) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę
ClauditteMissCookingjest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy, który, moim zdaniem, absolutnie nie niszczy smaku potrawy. Trochę zabawy podczas gotowania jest, ale efekt końcowy jest naprawdę smaczny i warto spędzić ten czas w kuchni :) Moussaka is a Greek lasagna only instead of pasta we have(...)odstaw na bok na chwilę. Podobno nie trzeba tego robić, ale mi to weszło w nawyk :) Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki
Martyna Cooksteż wcielę w życie) a dopiero potem tej, swego rodzaju, lasagne light. Starałam się, żeby "light" była cała potrawa - nie tyle, co w kaloryczności, ale w smaku. Paski cukinii są, więc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie(...)użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii. Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie
Życie zamknięte w smakunajczęściej z gęstą śmietaną.Myślę, że można długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też(...)zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem.Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej na smak i węch :) Postaram się jednak opisać wszystko jak najdokładniej.Nie kupuję mielonego mięsa, bo nie mam zaufania do jego zawartości
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Piekłam razem z kąskami, na które przepis tutaj . Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso
Kolorowy Przepisownikpodejście do tej brytfanny, ale już mam pomysły na kolejne wykorzystanie jej w kuchni. A już na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie(...)czosnku ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku) ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju 200 g suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia i nakrawamy na grubość
bistro mamasię dokładnie tak samo jak japoński makaron gryczany; przyznaję, że pierwsze z nim spotkanie nie było dla mnie jakieś zachwycające, dziwił mnie jego zapach, smak, faktura... Ale po kilku potrawach lody zostały przełamane i kocham soby - szczególnie zupy soby. Moim zdaniem do tego makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też(...)szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku (lub mrożonego ale musi być w liściach) 1 cebula bardzo cienko pokrojona w półplasterki świeże, grubo krojone zioła - pietruszka, szczypior, kolendra mięso z wywaru, pokrojone
Kuchnia PrezydentowejChilli con carne, to jedno z tyh potraw, której nigdy nie odmawiam :D Bardzo proste danie jednogarnkowe, z którym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych(...)cebula sie zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone. Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut
DefinicjaSmakuPo Świętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 większe piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 11/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam świeżo mielony) 1 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli ziołowej 1 łyżka oleju rzepakowego (u mnie Olejowe Smaki) dodatkowo: olej do smażenia, ziemniaki na frytki i składniki na ulubione surówki Przygotowanie(...)większej miski. Mięso obsypujemy przygotowaną przyprawą gyros. Dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego i całość mieszamy, aby przyprawy dokładnie oblepiły każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i smażymy na oleju. Usmażone mięso podajemy z frytkami i ulubioną surówką (lub całym zestawem surówek). Tak przygotowane mięso doskonale smakuje
Słodkie okruszkiprzecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Czas(...)wyjaśnione. Jak sam tytuł mówi jest to książka o swojskiej, domowej kuchni. Podzielona na działy tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka
Marder&Marder Manufacture