potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:77/135)

Spaghetti 170

Spaghetti  i milion  jego odsłon Składniki: 0.5kg mięsa  mielonego tym razem użyłam  z indyka 1 jajko 1 bułka  sucha namoczona w wodzie 1/2 główki  czosnku 1 średnia  cebula Pieprz,sól,majeranek, bazylia sucha oregano,tymianek wszytko to do smaku 0.5 kg świeżych  pomidorow  obranych ze skórki Żeby(...)wyrabiamy masę Ostawiamy mięso  najlepiej na kilka godzin do lodówki Zabieramy sie za sos Pomidory obrane blendujemy Dodajemy troche wody i dalej bledujemy Następnie  gotujemy   na wolnym ogniu czesto mieszajac polecam prócz  przypraw dodac również  czosnek Bazylia  tymianek oregano to właśnie  one daja aromat naszej potrawie PAMIETAJMY  nie dodajemy świeżej

Viola cooks with passion
Rolady z indyka nadziewane camembertem i fasolką szparagową 206

szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, po czym przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości, camembert pokroić w plasterki. Na każdy kawałek mięsa rozłożyć camembert, na to fasolkę przekrojoną na pół i zawinąć. Jeżeli rolady(...)strony (wymaga to czasu, bo rolada musi przejść aż do środka). Jeżeli mieliście rolady zabezpieczone wykałaczkami, to wyciągnąć je przed podaniem. Kilka zdjęć, które zdążyłam zrobić w trakcie przygotowywania potrawy :-) W trakcie rozbijania tłuczkiem mięsa. Przyprawione już mięso. Mięso z wyłożonym na nim camembertem. Mięso z camembertem i fasolką, gotowe do zawinięcia. Usmażona rolada. Smacznego

Passions hobbies life
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 419

najcieniej. To sprawi, że zmieści się dużo nadzienia, a i pieczenie kurczaka będzie szybsze. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy granulowanym czosnkiem i odkładamy na bok.   Ja zawsze rozbijam mięso mniej żeberkowaną stroną tłuczka i przez folię spożywczą lub foliową torebkę – w ten sposób mięso się nie rwie i nie dziurawi, a co najważniejsze – nie pryska na około. Szpinak myjemy, pozbawiamy(...)łyżki masła, wciskamy 2 małe ząbki czosnku. Wykładamy pokrojony szpinak i dusimy go około 2-3 minut, mieszając, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy go solą, pieprzem i koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy

Karo in the Kitchen
Spaghetti alla Bolognese 311

się co dziwić. Potrawy z krajów śródziemnomorskich są nie tylko smaczne, ale również należą do znacznie zdrowszych od naszych, typowo polskich specjałów. Jedną z moich ulubionych włoskich potraw jest spaghetti. Na dobrą sprawę ciężko określić, kiedy po raz pierwszy pojawiło się w Polsce. Podstawą spaghetti jest makaron o tej właśnie nazwie, z porcją sosu, najczęściej posypanego serem takim(...)włoskiej Bolonii. Tradycyjnie używało się różnych rodzajów mięs pokrojonych w drobną kostkę. Dzisiaj jest to najczęściej mięso mielone. Dusi się ono z cebulą oraz z warzywami wraz z dodatkiem pomidorów. Moja wersja nieco odbiega od oryginału, ale zapewniam, że jest równie smaczna i co najważniejsze nieskomplikowana. Składniki: 400g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale może być zwykłe

Jacob Tastes
PIEROGI Z MIĘSEM 128

moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie cudne właściwości mają też te pierogi z mięsem. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto i delikatnie pikantny farsz. To lubię!   Składniki: 1/2 kg mąki sól 3 łyżki oleju gorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklanki farsz: po 20 dag mięsa: wieprzowiny i wołowiny(...)sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków. *Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z indykiem, makaronem ryżowym i warzywami 192

Składniki : około 30 dag mięsa indyka ( u mnie mięso z uda ) 1 duży pomidor 3-4 łyżki oliwek bez pestek dymka ze szczypiorem oliwa z oliwek

Proste Potrawy
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 141

kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron.                     oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku. Najpierw gęsie piersi została zamarynowane(...)indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery- mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem 225

Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba

My Chcemy Jeść
Domowy paprykarz z dorszem 222

Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie

My Chcemy Jeść
Pałki w marynacie z warzywami 189

    Od  firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam

Ala piecze i gotuje
Chili con carne 241

balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - chili, paprykę, cynamon i kolendrę. Smażyć(...)pomidorami z puszki i gotować ok. 20 minut, następnie dodać czekoladę, pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę fasoli i znów gotować ok. 15 minut. Dodać octu balsamicznego i doprawić potrawę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Najlepiej podawać z ryżem lud z podgrzanymi na suchej patelni trójkącikami z placków tortilli

Dobra karma
Szybka i dietetyczna pierś kurczaka 521

pójdzie w bicki zamiast w biodra. Po drugie: jest dietetyczny. Skład potrawy służy osobom będącym na diecie. Dodatkowo polecam nie wzbogacać powyższego dania o produkty skrobiowe, o ile nie mamy wysokiego zapotrzebowania energetycznego (np. nie wykonujemy pracy fizycznej). Absolutnie nie proponuję głodzenia się – porcja 250 g mięsa na osobę, uzupełniona o warzywa w postaci np. surówki, powinna w zupełności(...)powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. Po czwarte: jest przejrzysty. Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie

Proste-przepisy.pl
Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą / Mięso 179

mięsa mielonego dodać jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę musztardy, bułkę tartą. Po całości polać mlekiem i odstawić na chwilę by bułka zmiękła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować nieduże kulki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na 2-3 łyżkach masła.  Podsmażone pieczarki z cebulą oraz mięso razem połączyć. Zalać wodą(...)dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki. Mieszać cały czas do zagotowania. Na koniec spróbować czy nie ma potrzeby dodania przypraw. Jeżeli mięso i pieczarki były dobrze doprawione, to najprawdopodobniej więcej przypraw już nie będzie trzeba dodawać.  Tuż przed podaniem do potrawy dodać posiekaną świeżą pietruszkę. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 223

upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem(...)okresie letnim z gastronomii. Zimą natomiast zajmują się zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania