Jest bardzo popularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb. Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić bardzo ładne papryczki , w końcu zdecydowałam(...)pojawiły się kofty z kuskusem. Harissa jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, ponadto jest banalnie prosta i łatwa w przygotowaniu. Gorąco polecam ją wszystkim fanom ostrych papryczek. 6 dojrzałych czerwonych papryczek chili 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendy 0,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki oliwy
Codzienne GotowanieUwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas , libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe(...)wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta
Smakowity Blog Kulinarnyświeżo mielony Przygotowanie: Królika podzielić na części (patrz opis poniżej). Mięso doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Szalotkę posiekać pod skosem w talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści włożyć połowę ze wszystkich części królika, obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyciągnąć na talerz i obsmażyć pozostałe kawałki mięsa. Wszystkie części(...)Dusić na małym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli lubimy mięsko mięciutkie i odchodzące od kości radzę wydłużyć dwukrotnie czas duszenia, a nawet dłużej). Odkryć potrawę. Jeśli mamy dużo płynu, a chcemy mięć gęsty sos, należy go zredukować, gotując na większym ogniu przez chwilę. Następnie dodać śmietankę i igły z 3 gałązek rozmarynu (pozostałe zachować
Moja Delicjapozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane(...)łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje
Buniabaje w kuchniNa świątecznym stole oprócz słodkości musi być coś mięsnego więc proponuję schab gotowany. Trzeba oczywiście odpowiednio wcześniej go przygotować,schłodzić w lodówce i wtedy można się
Kolorowa kuchnia ElkiLekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :) Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów
SzczyptaSmaQPozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki
Kuchnia domowa AniSkładniki : cukinia, u mnie 3 sztuki kasza jaglana -2 torebki po 100 g ser żółty do posypania feta 270 g płaska łyżeczka pokrojonego drobno koperku, można
Proste PotrawyUwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI(...)łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso
Moje Kuchenne Rewelacjezjeść albo kiedy potrzebuję zrobić zapas do zamrożenia - z przeznaczeniem do wykorzystania do innych potraw. Lato chyba nie jest najlepszą porą na rozgrzewające zupy, takie jak rosół, ale skoro nam naszło to nie było wyjścia. Miałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół na różnych rodzajach mięs . Ty razem(...)szybkim rozwiązaniem. Rosół prawie sam się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTaką smaczną zupę można zrobić dość szybko. I wystarczy niewiele składników... Fakt, że podanie obiadu też jest ważne, szczególnie przy szczególnych okazjach. Może przydałby mi się
Proste PotrawyIdąc tropem ostatnich muffinów upiekłam a'la pasztet. Zmieniłam tylko nieco smak, różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu
Kolorowy Przepisownikzioło nadaje potrawom specyficzny zapach i smak trudny do pomylenia z czymkolwiek innym. Dlatego na naszym blogu szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też(...)obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko po zakończeniu smażenia mięsa. Dodajemy wówczas do mięsa i szałwii
Kulinarna Pokusapotrawę, którą musiał przygotować. Mnie przypadły grillowane ziemniaki z boczkiem i serem. Okazało się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili owoce do sałatek, nadziewali szaszłyki, mieszali, siekali ucierali... Szefowie Dominik i Dariusz Łęczycki pomagali, dzieli się wiedzą i podpowiadali, którą potrawę(...)pysznego soczystego mięsa! Tyle smaków, aromatów, kolorów! Nie mogło zabraknąć też deseru. Wymyślone przez Dominika grillowane banany z sosem z białej czekolady rozkosznie dopełniły całość. Ale, ale - do takiego biesiadowania aż się prosi dobre wino. I muszę powiedzieć, że było w czym wybierać. W dodatku sommelier z firmy Czerwona Oliwka opowiedział nam, jak łączyć wino z potrawami z grilla
Obiad gotowywołowego lub innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń błony i tłuszcz 2 średnie cebule, obierz i drobno pokrój czarny pieprz świeżo mielony sól morska świeżo mielona 500 ml gorącej wody 1 łyżka śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki(...)nich plastry wołowiny na wierzchu plastrów rozłóż płasko ręczniki papierowe dociśnij ręczniki do mięsa, aby papier wciągnął soki z jego powierzchni osuszone plastry obsyp solą i pieprzem z obu stron (pieprzu daj minimalnie więcej niż zazwyczaj - nada on ciekawego smaku potrawie) następnie wklep delikatnie dłonią przyprawy w każdy plaster - zrób to wszystko dopiero przed samym smażeniem
Szybko Szybkowarsamym rosole. Powstała w ten sposób potrawa nie jest może ani ambitna, ani wyrafinowana, ale jest przede wszystkim smaczna, nie najgorzej wygląda, a co więcej – nic się nie zmarnuje. Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 2015-01-22 09:48:59 Jedna z możliwych odpowiedzi na pytanie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Jeśli zawiera(...)osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody lub rosołu Do podania 3-4 gotowane ziemniaki natka pietruszki do przybrania Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusaczerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by ziemniaki podczas(...)rzepakowego i smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski. Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą. Wykładamy mięso i smażymy krótko z każdej strony
Kolizje SmakówZachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy(...)dlatego jego obecność (choćby mała) w codziennych potrawach jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Do przygotowania ok. szklanki sosu potrzebujemy: 3/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz. Olej
Jadło i czytadłopulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 czubata łyżka kaszy manny sól pieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie:Mięso mielone mieszamy(...)ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietanki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem
Walijskie PichceniePomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchniWypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony
Proste Potrawy