potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:62/135)

pieczone udka kurczaka mocno czosnkowe... 211

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, zioła prowansalskie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, czosnek 6 główek udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki, włożyć do naczynia żaroodpornego wszystkie przyprawy wymieszać(...)lodówki na kilka godzin piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wołowy 168

węgierskie danie, przygotowane z mięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kasz ą  gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być(...)wersja z wołowiną. Doskonały  obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona 1 szt, m ą ka pszenna 5 łyżek , majeranek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, s ó l, pieprz

kulinarne odsłony pati
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie kokosowym 170

makaronu sól, świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, ząbki czosnku obrać z łupin. Mięso i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, po czym przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do mięsa wlać mleczko kokosowe i dodać brokuł obrany(...)małe różyczki. Gotować do momentu, aż brokuł będzie się rozpadać. Makaron ugotować al dente i połączyć z mięsem i sosem. W małym garnuszku wymieszać odrobinę wody z mąką ziemniaczaną, po czym przelać do potrawy i chwilę podgrzewać, mieszając, aż potrawa nieco zgęstnieje

Passions hobbies life
Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 156

należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) - 2 duże marchewki - 2 cebule - 4- 5 pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii ( lub 2 płaskie(...)łyżki oleju Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Czosnek posiekać. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła.  Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli

kawawszklance
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 211

Kolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na

Kuchnia z widokiem na ogród
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 261

słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość(...)Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę

Kolizje Smaków
Spaghetti z kaparami 268

kaparowe", w smaku są takie same tylko większe. Wyglądają jak duże zielone oliwki z ogonkiem. Zatem zapraszam do gotowania... :).  Spaghetti z kaparami SKŁADNIKI:  -0.5 kg mięsa mielonego wołowego  - słoiczek kaparów - 1 cebula cukrowa  - 4 ząbki czosnku - garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada)  - 2 puszki pomidorów  - pół(...)kostkę z posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzymy odrobinę. Dodajemy bazylię, kapary i przyprawy.  Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku potrawy jak i na końcu). Doprawiamy do smaku.  Gotowy sos podajemy z makaronem jakim lubimy, posypujemy

Zainspiruj się kuchnią
Kotleciki pół-drobiowe 408

Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy

Buniabaje w kuchni
Kotlety mielone z cukinią i żółtym serem + film 185

Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone w nieco innym wydaniu – z cukinią i żółtym serem czyli smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Kotleciki świetnie smakują w

Smakowite Dania
Diabelskie żeberka inaczej 274

marynaty i włożenie do niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę. W przepisie(...)limonki. Łatwe w przygotowaniu, delikatne, kruche, pyszne! Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek „pasków” Marynata 1 płaska łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprzu cayenne) 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki miodu 5 łyżek syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy

Kulinarna Pokusa
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 553

nigdy wcześniej nie jadłam. Casserole. Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie jak ma to to wyglądać i jak smakować(...)farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam

Ratunku obiad
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 228

duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż

Kuchcik gotuje
Szybkie curry z kurczaka 227

delektować się smakiem potrawy jedynej w swoim rodzaju. Choć każde curry przyrządzam w podobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :)   Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory(...)kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru - do sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól

Cooking Monster
SZNYCLE SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 175

młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem) 1 cebula sól pieprz  papryka mielona masło mąka olej A jak to zrobić: Kapustę umyć i drobno poszatkować. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie szklista. Dodać(...)sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, którą zagęścić potrawę. Pokrojony w plastry schab oprószyć solą, pieprzem i papryką, dokładnie natrzeć mięso. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać do mięsa odrobinę wrzątku, przykryć i dusić 15-20 minut, aż sznycle

Kuchnia w opałach
Knedle ze śliwkami 337

prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250(...)mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2 szklanki cukru4-5 łyżek masła2 łyżki bułki tartejPrzygotowanie:Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 164

ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać(...)wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury.  Na rozgrzany olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości

Świat Smaku