potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:62/135)

Krokiety z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 119

Krokiety to teoretycznie pracochłonne danie. Teoretycznie, bo jak się dobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki

Kolorowy Przepisownik
Burrito w kukurydzianej tortilli 162

wyszło naprawdę rewelacyjne. Z całą pewnością będziemy je robić częściej. Jak pewnie też inne meksykańskie dania. Chociaż tutaj jest drobny problem, bo kuchnia meksykańska słynie ponoć ze sporej ostrości potraw. A Madzia na pikantne to tak nie za bardzo... Ale cóż, zobaczymy co da się zrobić :) Nie znamy się zupełnie na kuchni meksykańskiej, ale z tego co mi się(...)było pyszne ;) Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra

Marder&Marder Manufacture
Kluski z makiem 139

Podobno maku nie może zabraknąć na świątecznym stole,ponieważ bez niego może nam zabraknąć szczęścia w przyszłym roku. W świątecznych potrawach najczęściej pojawia się postaci słodkiego makowca albo w kutii, w niektórych regionach zwanej po prostu kluskami z makiem. KLUSKI Z MAKIEM (kutia) Składniki: makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek) 250 g maku 750 ml mleka(...)rumie 50 g skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej) opcjonalnie suszone morele, daktyle Przygotowanie: Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki).  Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy namoczone w rumie rodzynki, drobno pokrojone morele ewentualnie daktyle, posiekane

Bon appetit mon amie
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 235

indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane(...)duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy

Jacob Tastes
bitki schabowe w sosie podgrzybkowym... 155

Składniki: smalec 1 łyżka, schab bez kości 60 dag, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, podgrzybki 15 dag/mrożone, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, posiekana zielenina 4 łyżki schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić(...)bitki obtoczone w mące i posypane kucharkiem i pieprzem do bitek włożyć porcję zamrożonych podgrzybków, wlać 1 szklankę wody i pod przykryciem dusić z 30-40 minut, do miękkości mięsa resztę mąki wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do mięsa mieszając do zagęstnienia sosu, dodać przyprawę w płynie do smaku, posiekany koperek z natką pietruszki - bitki są smaczne do ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa pieczeń 203

początku mi nie pasuje. Robiąc kolejne podejście do potrawy, od zasady tej odstępuję i puszczam wodze fantazji moim zmysłom. Przepis na kolorową pieczeń należy właśnie do tego gatunku. Wycięty z gazety i pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki:       - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki(...)łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa,  chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek

mojewypiekiinietylko
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 412

łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki  (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze) dymka do dekoracji 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Tajskie smaki
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 311

torebkipół puszki zielonego groszku2 ząbki czosnkużółty ser do posypaniapół szklanki śmietanysól i pieprzPrzygotowanie:1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek.3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym.4. Całość polewamy(...)Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C.Musze przyznać, że wolę wersje ze szpinakiem. Jest delikatniejsza. Za to mężczyźni w moim domu wolą mięso, więc to świetna potrawa przede wszystkim dla nich

Pasja Smaku
Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill 212

Paweł  vel  Wielbłądek   lubi dobre jedzenie i .... eksperymenty kulinarne. Kardamonu mamy dostatek, ale brakowało nam pomysłów na dania obiadowe z tą przyprawą. 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchnie świata: fritatta z brokułami, serem feta i oliwkami 162

Fritatta, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta

My Chcemy Jeść
Pieczony schab 179

składniki* 1 kg ładnego schabumarynata* 4 łyżki oleju* 5-6 rozgniecionych ziaren jałowca* 1 łyżeczka soli* 1 łyżka sosu piri piri* po 1 łyżeczce tymianku i

Mix smaku
Zapiekanka z kaszy perłowej 130

papryki czerwonej 0,5 kukurydzy z puszki  2 łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut

kgwjanczewo
Grillowane Kotlety z Indyka 127

czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka.  Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka- utarta na dużych oczkach 1/2 kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy(...)himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 czerwona papryka - drobno posiekana Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy na grill elektryczny (z racji pory roku).  Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle

ClauditteMissCooking
Udka z kurczaka a la peperonata 318

także wygoda dla osób, które będą spożywać posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości. Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym(...)płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy ostrożnie mięso wzdłuż kości i wycinamy je razem ze stawami

Kulinarna Pokusa
KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM 216

Dzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania