wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu. Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą i posiekaną pietruszkę
Passions hobbies lifekażdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz płatki pomidorów. Dusimy do zmiękczenia składników, dodajemy koncentrat, śmietankę oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Doprawiamy na koniec solą , pieprzem i bazylią, zagotowujemy. Potrawie nadałam smaku dzięki przyprawom od SKWORCU, które możecie kupić TUTAJ
słodki bratekpizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy(...)ciasto. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę
Bon Ton Italiakonserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree(...)Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie:Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino
SzczyptaSmaQIndiach). W Maroku przygotowuje się je z mielonej wołowiny lub jagnięciny (lub ich mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest to, że mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami, dzięki czemu lepiej(...)mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec) i pokroiłam na plastry. Kefty z grilla z sosem miętowym na 8-10 sztukna podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety WyborczejSkładniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego
Chilli Czosnek i OliwaTe kilka smacznych produktów dostałam od firmy Stovit . Część z nich wykorzystałam do sałatki. Zaserwowałam ją do mięsa z grilla . A tu zapraszam do grillowania
Proste PotrawySezon na grilla się rozpoczyna, przygotujemy więc doskonały dodatek do potraw na spotkania z bliskimi. Aby przyrządzić szaszłyki z caprese potrzebujemy: Pomidorki koktajlowe Mozzarella – małe
MarcinChefSkładniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa pesto peperroncino Royal Brand, papryka wędzona Royal Brand 3/4 łyżeczki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, curry Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki każde udo umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć(...)żaroodpornym schować na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku uda kurczak umyć, każde przeciąć na 2 części: udko i pałkę, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką, majerankiem w rondlu na gorącym(...)talerz, na tym tłuszczu podsmażyć krótko ćwiartki obranych cebul włożyć do cebuli porcje kurczaka, wlać wodę, przyprawę w płynie i zagotować dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa podać na obiad z czym się lubi.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym(...)papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody
Kuchnia w czekoladzieskładniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie
Mix smakuprzeniesione z polskich kuchni lat `80-tych. W końcu pani przyszła i zostawiła nas z talerzami... I co? Szczeny nam opadły po pierwszym kęsie. Wszystko od ułożenia potrawy na talerzu, przez smak sałatki aż do ostatniego kęsa - było po prostu rewelacyjne. Krótko mówiąc, hotelowy kucharz utarł nam nosa... I pewnie nie po raz pierwszy(...)orzechowy 500g mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka startego imbiru (wieprzowego lub mieszanego
Kuchnia Prezydentowejktóre stawia się na stole w tym samym naczyniu w którym były gotowane. Tak podawane potrawy wyglądają bardzo swojsko i domowo, ciepło i rustykalnie. Składniki : 300g mielonej jagnięciny 1 średnia cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżeczka sumaku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 50g orzeszków piniowych 50g pistacji 2 łyżeczki harrisy 1 łyżka drobno posiekanej(...)niej drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki. Dusić przez kilka minut aż cebula zmięknie i lekko zmieni kolor. Dodać mieloną jagnięcinę i smażyć przez kolejne kilka minut, aż się zrumieni. Mięso doprawić sumakiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę przesmażyć, aby mięso połączyło się z przyprawami i zdjąć z ognia. W międzyczasie mocno
Codzienne GotowanieTaka potrawa jest książkowym przykładem zbilansowanej diety w której głównym źródłem energii powinny być węglowodany (55%), następnie białka (15%) oraz tłuszcze (30%). Do ryżu możemy tak naprawdę dodać każde warzywa, nasze ulubione. Następnie dobrać składnik białkowy np. ser, mięso, tofu. Wszystko razem wymieszać oraz doprawić i gotowe. Bardzo proste a jakie pyszne i zdrowe. Składniki: szklanka brązowego ryżu czerwona papryka(...)żółta papryka cebula 2 ząbki czosnku 150g czarnych oliwek garść jarmużu 150g sera feta łyżka oleju rzepakowego papryka słodka, chilli, mielony kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotuj. Na oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy zmięknie dodaj jarmuż i podsmażaj jeszcze przez minutę. Wymieszaj z ryżem, przyprawami
wysmienityOmlet to sztandarowa potrawa śniadaniowa, jednak mój mięsny omlet zdecydowanie jest daniem obiadowym. Sycący makaron spaghetti i pożywne mięsko wspaniale ugaszą największy głód, do tego zdrowa i słodka dynia hokkaido, w której się kocham od wielu lat. Zabieganym i zapracowanym polecam przygotowanie dania dzień wcześniej, gdyż wystudzony omlet wspaniale się kroi i trzyma swój fason nawet(...)Można go zgrabnie dzielić i serwować gościom. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Dla 4 osób 300 g makaronu spaghetti Lubella 200 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 400 g dyni hokkaido 1 szklanka pomidorowej pasteli 1 cebula 3 jajka olej do smażenia szczypta cynamonu bazylia, oregano pieprz, sól Makaron ugotować al. dente
Jadło i czytadło