podudzia z kurczaka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z keczupową marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pałki piekę 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ketchup pikantny , który
Tradycyjna kuchnia Kasizwiaku z akcja Maggie " Klopsiki i Pulpety " przygotowalam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej zadko przygotowuje tego typu potrawy, poniewaz zawsze wydawalo mi sie, ze "papranie" sie z miesem mielonym, jego wyrabianie, a nastepnie formowanie kotlecikow, zajmuje duzo czasu, jednak przygotowujac dzisiejsze klopsiki okazalo sie, ze nie jest to znowu jakies bardzo czasochlonne danie i zdecydowalam(...)przygotowalam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazalo sie bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz 0,5 lyzeczki slodkiej i ostrej papryki w proszku 0,5-1 lyzeczka
Codzienne Gotowanieniech nie przeraża Was długa lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy, które fajnie się ze sobą łącza i nadają niepowtarzalny smak potrawie, ale nie dominują nad nią, tylko podkręcają smak warzyw i mięsa. Porcja z tego przepisu jest duża, powinna starczyć Wam spokojnie na dwa dni dla 3-4 osobowej rodziny, no chyba, że pochłoniecie gulasz(...)jednym naczyniu. Ten gulasz jest po prostu pyszny i rozgrzeje Was w nadchodzące, coraz chłodniejsze dni :) SKŁADNIKI: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości
Rozpustne gotowanieLetnie ciepłe dni zachęcają do wyboru lekkich potraw, pudding z ryżu jaśminowego Sonko jest idealny do tego typu dań, prostota składników gwarantuje wspaniały smak, a
Apetyczna babeczkaskładniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały
Mix smakuPORCJA - KLIKNIJ! 596 kcal | 25,5 g białka | 34 g węglowodanów | 40 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO + MĄKA I PRZYPRAWY (3 min) Kawał mięcha wyciągamy na ok. 30 min przed gotowaniem z lodówki, aby miał temperaturę zbliżoną do pokojowej. Mięso kroimy w kostkę, o boku ok. 1,5-2cm (jeśli nie lubicie tłuszczu, możecie wyciąć go z kawałków(...)mąką, słodką papryką oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym (na tym etapie nie dodajemy soli). 2. OBSMAŻANIE MIĘSA + CEBULA + PIWO + DUSZENIE (7min + 1h) Na dobrze rozgrzany olej w garnku lub brytfance wrzucamy kawałki mięsa (jeśli robicie większą porcję, to wrzucajcie i wyciągajcie mięso partiami, gdyż zbyt dużo kawałków naraz sprawi, że mięso będzie się dusiło) i smażymy je, co jakiś
Nerds Kitchenwolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu. Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą i posiekaną pietruszkę
Passions hobbies lifekażdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz płatki pomidorów. Dusimy do zmiękczenia składników, dodajemy koncentrat, śmietankę oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Doprawiamy na koniec solą , pieprzem i bazylią, zagotowujemy. Potrawie nadałam smaku dzięki przyprawom od SKWORCU, które możecie kupić TUTAJ
słodki bratekpizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy(...)ciasto. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę
Bon Ton Italiakonserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree(...)Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie:Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino
SzczyptaSmaQIndiach). W Maroku przygotowuje się je z mielonej wołowiny lub jagnięciny (lub ich mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest to, że mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami, dzięki czemu lepiej(...)mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec) i pokroiłam na plastry. Kefty z grilla z sosem miętowym na 8-10 sztukna podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety WyborczejSkładniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego
Chilli Czosnek i OliwaTe kilka smacznych produktów dostałam od firmy Stovit . Część z nich wykorzystałam do sałatki. Zaserwowałam ją do mięsa z grilla . A tu zapraszam do grillowania
Proste PotrawySezon na grilla się rozpoczyna, przygotujemy więc doskonały dodatek do potraw na spotkania z bliskimi. Aby przyrządzić szaszłyki z caprese potrzebujemy: Pomidorki koktajlowe Mozzarella – małe
MarcinChefSkładniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa pesto peperroncino Royal Brand, papryka wędzona Royal Brand 3/4 łyżeczki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, curry Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki każde udo umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć(...)żaroodpornym schować na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku uda kurczak umyć, każde przeciąć na 2 części: udko i pałkę, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką, majerankiem w rondlu na gorącym(...)talerz, na tym tłuszczu podsmażyć krótko ćwiartki obranych cebul włożyć do cebuli porcje kurczaka, wlać wodę, przyprawę w płynie i zagotować dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa podać na obiad z czym się lubi.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym(...)papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody
Kuchnia w czekoladzieskładniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie
Mix smakuprzeniesione z polskich kuchni lat `80-tych. W końcu pani przyszła i zostawiła nas z talerzami... I co? Szczeny nam opadły po pierwszym kęsie. Wszystko od ułożenia potrawy na talerzu, przez smak sałatki aż do ostatniego kęsa - było po prostu rewelacyjne. Krótko mówiąc, hotelowy kucharz utarł nam nosa... I pewnie nie po raz pierwszy(...)orzechowy 500g mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka startego imbiru (wieprzowego lub mieszanego
Kuchnia Prezydentowej