Pieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na
Smakowite DaniaTen pasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag
Proste PotrawyTo jest chyba najważniejsze kulinarne wydarzenie na moim blogu - TATAR ! Tatar to niesamowicie kultowe danie które wszyscy uważają za obrzydliwe, okropne i ohydne a tak naprawdę
sierotka maRysia w kuchniA wiecie gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka
MamaOskarkaprzygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego tażinu jest wyjątkowo niekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne. Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny(...)udek i 0,5 kg piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki : 1 podwójny filet z kurczaka 1 zielona papryczka szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego, jeśli konserwowy to dodać go w ostatniej chwili 1 duża cebula
Proste PotrawyZaplanowałam, że w tygodniu z kuchnią kresową, przyrządzę kartacze, co uczyniłam. Do nadzienia używa się surowego mięsa, które nadaje im ciekawego, oryginalnego smaku. Natomiast dodatek surowych ziemniaków powoduje, że potrawa jest kleista. Należy pamiętać o tym, aby użyć ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi po to, aby kartacze nie rozpadały się podczas gotowania. Najlepiej wcześniej zrobić próbę i wrzucić(...)mięsnego. Gdyby rozpadała się podczas gotowania, do reszty ciasta trzeba dodać większą ilość mąki. Składniki: 10 surowych ziemniaków 4 ugotowane ziemniaki 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub mieszane) 1 cebula sól pieprz majeranek 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki wody Wykonanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odłożyć na sito
zadanie-gotowaniechodzi o pasztety wegetariańskie i od tej pory dość często goszczą na moim stole. Taki pasztet jest świetną alternatywą dla ciężkich, smażonych, mięsnych potraw, może być także ukłonem w stronę gości, którzy nie jedzą mięsa, dbają o sylwetkę lub ze względów zdrowotnych są na diecie lekkostrawnej. Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - przepis: Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej(...)marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa obierz, seler, marchew
Moje QulinariaMięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko,sosik gesty, delikatny, śmietankowy. Tak mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki sosik z mięskiem jest spełnieniem Jej marzeń.A podany z kluseczkami z dziurką to juz w ogóle nie ma sobie równych.I chodź(...)wiem jaka dobrą zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki Wykonanie. Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przecisnięty czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródśrednie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej . Flaki najlepiej kupić wyczyszczone(...)niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obgotowane wstępnie flaczki. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodać resztę przypraw w proporcjach według smaku. Kiedy potrawa będzie już prawie gotowa, wtedy dodać obrane i pokrojone
Codzienna kuchnia niecodziennawłoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez zdecydowaną większość czasu „robiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie(...)średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową soli i pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości
Kulinarna Pokusaskładniki* 1,2-1,5 kg szynki surowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej wody* 3 łyżki soli peklowej* 3 liście laurowe* 3 ząbki czosnku* 3 rozgniecione
Mix smakusię idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50 g śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie.2. W garnku
My Culinary Artmięsem Cepeliny, kartacze czy też pyzy, jak zwał tak zwał. Różnią się kształtem, wielkością i według mnie tylko tym. Pierwszy raz jadłam cepeliny na tułaczce zarobkowej. Zbierając truskawki z wieloma nacjami z całej Europy i nie tylko, zetknęłam się z wieloma nowymi smakami. Cepeliny były bardzo często przyrządzane przez Litwinów. Nic dziwnego, cepeliny vel kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która(...)dnia poprzedniego:) Ułatwiając sobie życie, zawsze warto zrobić więcej cepelin i mieć obiad z głowy na 2 dni. Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 1 jajko łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 duża cebula dodatkowo: wędzony boczek lub słonina i cebula na okrasę Sposób przygotowania: Cebulę pokroić
na moim stole...Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek
Kuchnia z widokiem na ogród