potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:50/135)

Kurczak Jalfrezi 185

stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi , ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam!  Składniki : 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych(...)ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm) 1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka soli puszka krojonych pomidorów (400g)  świeża kolendra (użyłam suszonej) oliwa do smażenia Przygotowanie : Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa

Codzienne Gotowanie
Szynka pieczona z liściach laurowych 182

składniki* 1 kg szynki wieprzowej* kminek mielonymarynata* liście laurowe*sól* pieprz* 1 łyżeczka tymianku* 1 łyżka musztardy* 4-5 ząbków czosnku* olejSposób wykonaniaZąbki czosnku obrać, przecisnąć

Mix smaku
Zrazy wołowe 328

cienko (ok. 2 mm) solidnym tłuczkiem do mięsa. Pierwsza z tych czynności wymaga ostrego noża i pewnej wprawy, a także sprzyjającego kształtu będącego w naszej dyspozycji kawałka mięsa. Cóż, tu będziemy musieli nieco poćwiczyć, a jeśli początki będą trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa. Z kolei ubijanie wołowiny tłuczkiem bywa nieco większym(...)jest bowiem mięsem szczególnie miękkim. Dlatego ważną sprawą jest doprowadzenie jej do takiej kruchości, aby konsumpcja zrazów była naprawdę przyjemnością, a nie wyzwaniem dla zębów zmuszonych do walki z cokolwiek twardawym mięsem. Ten proces ma kilka etapów i może zacząć się na długo przed zwinięciem zrazów i włożeniem ich do garnka. Bardzo ważne jest już staranne ubicie mięsa. Polecam jednak

Kulinarna Pokusa
Harira - pożywna zupa marokańska 140

Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
POLĘDWICZKA PIECZONA W SZYNCE SZWARCWALCKIEJ 123

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: polędwiczk a wieprzowa (około 500 g), 100 g szynki szwarcwalckiej, łyżka sosu sojowego, łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego, olej, sól morska. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie(...)smaruję olejem, obtaczam w pieprzu, zawijam w szynkę. Roladkę ponownie smaruję olejem. Mięso obsmażam na złoty kolor na dużej patelni (wcześniej nagrzanej), przekładam na blaszkę, piekę przez 16 minut. Wyjmuję mięso, przekładam na półmisek, zostawiam na około 10 minut w całości, aby mięso stało się soczyste

JejKuchnia
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 171

Gołąbki obrosły mitem czasochłonnej i trudnej potrawy, zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała(...)kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie ją na łyżce oleju. Dodajcie do mięsa. Całość zagniećcie, najlepiej dłonią

Karo in the Kitchen
Trójkolorowy makaron z klopsikami 248

potrawy często wychodzą naprawdę super i później sama się sobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego, co mam i tego, co muszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego

Ratunku obiad
Miłosne spaghetti 147

zatem specjalnie dla niego przyrządziłam najbardziej miłosną potrawę jaką znam - zapewne już się domyślacie - proszę państwa, oto Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym! PS. Poza tym Lady trafiła do swojego domu jako prezent bożonarodzeniowy, zatem ostatecznie uznaję, że klopsiki całkiem pasują do klimatu świąt :] Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 duża cebula 1 jajko(...)łyżki tartej bułki oliwa z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać ją do mięsa, razem z jajkiem, dwoma łyżkami bułki, solą, papryką i pieprzem. Formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia. 400g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dolmades-greckie gołąbeczki 158

przyrządzeniu. Dolmades - jak je zrobić Składniki: słoik marynowanych liści, ok. 200 g (ilość użytych liści zależy od ich wielkości,a w słoikach są różne pakowane) 300 g chudego mięsa mielonego cielęcego, jagniącego lub wołowego (lepiej nie używać wieprzowiny) 2 niecałe szklanki ryżu (ok. 400 ml) 1 cebula ( ja dałam jeszcze 3 zielone cebulki) 2-3 ząbki czosnku(...)przypraw i ziół, ale trzeba pamiętać, że w farszu są 2 szklanki surowego ryżu a do garnka, w którym będziemy gotować, wlejemy ponad pół litra bulionu i potrawa straci na smaku, dlatego mięso trzeba dobrze przyprawić. Oczywiście nie przesadźmy z solą, bo bulion i liście też zawięrają sól! Ale nie bójmy się wyraziście doprawić pieprzem ziołowym i ziołami. Liście wyciągamy

Kuchnia Prezydentowej
Biff Lindstrom - kotleciki z buraczkami 130

może oczywistego, inni z kolei może się ze mną nie zgodzą, ale wydaje mi się, że kuchnia ta jest ciężka, tłusta i mało urozmaicona (mówię tu o daniach mięsnych). Potrawy są proste, a dania składają się zaledwie z kilku składników. Przepisy również są krótkie i treściwe, można by rzec - minimalistyczne. Wydaje mi się, że wynika to ze specyfiki tych(...)baranina, wołowina, wieprzowina oraz dziczyzna. Przepis na moje dzisiejsze danie pochodzi z książki "Skandynawia od kuchni". Wybrałam go ponieważ wydawał mi się najciekawszy i najbardziej urozmaicony, a połączenie mięsa mielonego z buraczkami i kaparami wzbudziło moje duże zainteresowanie. Jednym słowem kotleciki te powinny być kwaskowe. Udały się wyśmienicie, są delikatne i mięciutkie, powiedziałabym nawet - puszyste. Sądzę

Codzienne Gotowanie
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 162

smażyć na rozgrzanym oleju.  Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę.  Doprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do mięsa mielonego. Odstawić do wystygnięcia. Serek topiony pokroić w plastry.  Następnie napełnij naleśniki przygotowanym farszem i na wierzch farszu położyć plaster serka topionego. Dopraw do smaku jeśli jest(...)krokiety. Ułożyć równo w naczyniu żaroodpornym, polać sosem bolońskim.  Na koniec posypać startym serem żółtym. Zapiec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR . Jest intensywny w smaku i wyrazisty. Konsystencja gęsta. Wytworzony jest w 85% z pomidorów. W składzie zawiera również czosnek, cebulę i zioła. Jego największą zaletą

Prosto i Smacznie z Anetą
Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 126

Świąt i kombinuję z różnymi składnikami. Mam takie potrawy, którą niemal zawsze goszczą na świątecznym stole. Ale szukam czegoś nowego. Tym razem pomysł na potrawę bez glutenu. Myślę, że będzie dobrym rozwiązaniem na kanapki, a po dodaniu jakiegoś chłodnego sosu, będzie można zjeść jako przystawkę lub przegryzkę bez mięsa. Składniki : 100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków(...)jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku gałka muszkatołowa sól, pieprz odrobina oleju do nasmarowania formy Dno natłuszczonej keksówki wyłożyć kilkoma liśćmi jarmużu. Resztę

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka po bretońsku z parówką 317

robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki(...)fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu do czasu wodę, bo szybko odparowuje. Marchewkę kroję w talarki albo kostkę

Olikowa kuchnia
Placuszki pieczarkowo-drobiowe 221

Składniki : około 10 dużych pieczarek pojedynczy filet z kurczaka około 2-3 łyżki kaszy manny 1 cebula sól, pieprz 2 małe lub 1 duże jajko Przygotowanie

Proste Potrawy
Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną 215

Filet z kurczaka w takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie. Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak. Składniki : podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania