potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:47/135)

TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie 109

Małe kulki mięsne, dosłownie w ustach się rozpływają! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki (kotleciki) 300 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko 2 łyżki

Tureckie Przepisy
Gulasz po góralsku 195

Składniki : 1/2 kg wieprzowiny- ja użyłam biodrówki 20 dag kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku

Proste Potrawy
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 151

składa. W myśl powiedzenia jesteś tym, co jesz, staram się unikać potraw, co do których nie mam pewności z czego są zrobione. Z pasztetów nie zrezygnuję, bo bardzo je lubię. Samodzielne przygotowanie nie jest trudne czy wyjątkowo pracochłonne, więc warto je robić. Podstawą niech będzie dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować(...)drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć puszkę z fasolą, odlać część wody. Fasolę przełożyć do cebuli i czosnku - przesmażyć krótko. Wystudzić.Mięso i fasolę zmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zawijańce z cukinią 156

dopieści Wasze kubki na językach. Do tego białe wino lub wino musujące, co by bąbelki pogilgotały i wprawiły Was w jeszcze lepszy nastrój, a resztę pozostawiam Wam.....;) Niech ta potrawa Was zainspiruje. Dziękuję za przepis jednej z naszych Fililożek - Ilonie. Dziękuję za inspirację i za pozwolenie udostępnienia przepisu na blogu :) Zawijańce z cukinią www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 szklanka kaszy jaglanej  Wsypujemy(...)wolnym ogniu ok. 15 minut.  2 cukinie Obieramy je wzdłuż w cieniutkie paski. Uwaga! Paski muszą być w miarę cienkie, aby łatwiej się je zwijało. 500 gram mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego pieprz, pieprz ziołowy, sól, ziarenko smaku,  kolendra, majeranek Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy

Kuchnia smaków
Shish Kebab -Syryjskie danie z sałatką FATUSZ 256

Następna potrawa kuchni wschodniej pochodząca z Syrii. Nie mam nic wspólnego z krajami wschodu bo padają pytania. Np. czy mój partner pochodzi za wschodu Po prostu lubię poznawać smaki .A  orient ich przypraw rozpieszcza moje podniebienie. To danie rozwaliło konstrukcję,podany z chlebem Pitta i sałatką Fatusz. Składniki: 4 osoby 350 g  mięsa wołowego mielonego

Viola cooks with passion
Zupa cytrynowa z kurczakiem 182

najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone

Kuchenna Kontrrewolucya
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 254

lubi kwaśne potrawy. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Najlepiej do łazanek użyć kapusty kiszonej a nie kwaszonej. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Piersi z kurczaka w otrębach owsianych 310

Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 4 Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 2 garści mąki 2 garści otrębów owsianych Masło do smażenia Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Rozgrzewamy patelnie. Do trzech kolejnych miseczek wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wykładamy otręby owsiane. Na ciepłą patelnie wykładamy masło, aby się rozpuściło. Mięso myjemy

Kolizje Smaków
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 195

mięsa mielonego wlać gotowy sos, dodać odcedzoną przez sitko kukurydzę i fasolę. Wymieszać całość i dodać dwie łyżeczki przecieru. Zostawić na zmniejszonej temperaturze około 8 min. od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec wsypać makaron i delikatnie wymieszać. Jeżeli ktoś nie boi się kalorii, to gotową potrawę można posypać

Passions hobbies life
Gołąbki bez zawijania 271

mnie potrawę. Wyszło pysznie, jednak moje dziecko i tak woli klasyczne zawijane w liście kapusty gołąbki. A ja polubiłam i te bez zawijania. Mówią, że z gołąbkami bez zawijania jest mniej pracy, według mnie czystsza kuchnia zostaje po klasycznych i przy tych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie?Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego

Blondynka Gotuje
Moje propozycje na świąteczny stół 153

Ciasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto

Proste Potrawy
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 168

sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy kości następnie delikatnie odcinaj mięso z lewej i prawej strony kości na koniec wsuń nóż pod kość i pociągnij wzdłuż nożem - w ten sposób oddzielisz resztę mięsa od kości. Uwaga(...)palce! po usunięciu kości, oczyść mięso z chrząstek i innych zanieczyszczeń, odrzuć skórę opłucz i osusz mięso pokrój je na mniejsze kawałki, po czym  posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę

Szybko Szybkowar
gulasz z szynki z czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką... 163

słodka mielona 1 łyżka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, czosnek niedźwiedzi  3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku szynkę świeżą pokroić w grubszą kostkę, wymieszać z mąką, do garnka wlać olej i na gorącym oleju zrumienić mięso, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Lasagne lazania z mięsem mielonym 142

potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło http://kuchnia.wp.pl /) Składniki: 6 płatków lasagne ½ kg mięsa wieprzowego mielonego

Tradycyjna Kuchnia
HAMBURGERY 176

najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-)   Składniki: bułki do hamburgerów 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego cebula pomidor ogórki kiszone sałata masłowa przyprawa do mięsa mielonego przyprawa do gyrosa czerwona ostra papryka oliwa z oliwek 1 szt.jajka sól,pieprz Sos:   ketchup majonez czosnek sól,pieprz Zacznijmy od głównego składnika czyli mięsa. Zmieliłam je. Dodałam

potrawyregionalne
Potrawka z kurczaka 122

mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem. Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady. We wrzątku giną  drobnoustroje, a mięso jest lekkostrawne. Niestety, podczas gotowania  gnie  część składników odżywczych. Pozostają w wywarze, który można wykorzystać do innych potraw

My Chcemy Jeść
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 200

kotlety z mielonej wieprzowiny. Być może nie jest to szczególnie odkrywcza receptura, która wyznaczałaby jakieś nowe kierunki, ale mimo to spróbujemy przynajmniej część z Was choć trochę zaskoczyć. Najwięcej będzie o składnikach. W większości wypadków nie używa się mięsa z szynki, przynajmniej nie w czystej postaci, chociażby z obawy, że mięso będzie suche. Zamiast niego do mielonych trafiają(...)dodatkiem siekanej szalotki. Poznaj nasze techniki, dzięki którym zrobisz najlepsze mielone kotlety. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 150g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku bez skóry i kości 3 szalotki 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju

Kulinarna Pokusa
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 192

nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii.Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie.Marynata do mięsa:100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Sos do sałatki

SzczyptaSmaQ