potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:40/135)

Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 386

niego wyczarować naprawdę dużo różnych potraw :-) Ja proponuję zdrowo - upiec bez dodatku tłuszczu  pierś w piekarniku .  Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem jest bardzo krucha, soczysta.   Tymianek bardzo fajnie współgra z drobiem .  Znów jest zdrowo i pysznie :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka 3-4 gałązki tymianku papryka ostra mielona sól, pieprz vegeta Jako dodatek(...)różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około 1-1,5 cm.) lub rozbijam delikatnie tłuczkiem. Dodaję przyprawy na mięso według uznania i odstawiam na około 15-30 minut do lodówki. Można ten etap pominąć i mięso będzie również dobre. Mięso kładę na folię aluminiową, a na mięso gałązki tymianku

Anielska Kuchnia Ani
Kotlety mielone z żółtym serem 215

Kotlety mielone z żółtym serem to pyszny, pożywny obiad z drobnymi urozmaiceniami. Zobacz również przepis na http://smacznepotrawy.com/2016/01/zrazy-mielone-nadziewane/ , stał się ulubionym obiadem wielu fanów

Smaczne Potrawy
Karczek obsmażany z papryką - pyszny 148

Składniki : 1 kg karczku, może być tłusty 2 łyżki smalcu główka czosnku 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 duża papryka czerwona słodka papryka mielona cebula

Proste Potrawy
KARKÓWKA W SOSIE Z CYNAMONEM, GOŹDZIKAMI I MIODEM 149

liście laurowe, pieprz cayenne, sól i pieprz (świeżo mielone), łyżeczka majeranku, 2 większe ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + o drobina wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso. Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka

JejKuchnia
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 251

przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać), a jej smakiem będą zachwyceni nawet ci, którzy od kuchni azjatyckiej(...)Dodatkowo: 2 -3 łyżki oleju roślinnego lub do woka 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z połowy limonki 3 zielone cebulki, ukośnie pokrojone - do dekoracji mięso z wywaru kilka cienkich plasterków chili (dla amatorów ostrych potraw) grubo pokrojona świeża kolendra cząstki limonki 100 g kiełków sojowych (przelanych wrzątkiem i odsączonych) sambal oelek jajko na twardo, w plasterkach (opcjonalnie) prażona cebula

Kuchnia Prezydentowej
Babeczki z farszem. 156

W oczekiwaniu na pyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze

Kuchnia Beaty
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU 199

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: około 250 g polędwicy wieprzowej, mały por, mała marchewka, 2 ząbki czosnku, 3/4 średniej papryki czerwonej, około 1,5-2 cm imbiru, 2 cebule szalotki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki oleju, 3 torebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku(...)sosu sojowego. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Paprykę kroję w większe kawałki, cebulę oraz czosnek siekam, imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Pora i marchewkę dzielę na trzy części, następnie kroję wzdłuż, aby powstały

JejKuchnia
Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad 218

dodaje specyficznego smaku podkreślając bazylię , ale nie dominuje potrawy .Podsumowując , jest to danie , którym nie pogardzi nikt , posypane parmezanem lub innym tartym serem jest genialne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo -wołowego ( 0,5 kg ) 1 puszka pomidorów krojonych

Ogrodnik w podróży
Gulasz z papryką, ziemniakami i groszkiem 106

Gulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku

Smaczne Potrawy
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 167

cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Warsztaty "Wieprzowina regionalna" - relacja 178

jeszcze kilka tygodni po warsztatach, to nie mieli pojęcia o niektórych rzeczach - to mógł się dowiedzieć, a przede wszystkim przekazać to dalej.  Po warsztatach przyszła pora na degustacje i ...pierwsze rozczarowanie. Otóż wbrew nadziejom dotyczących naocznego zgłębiania wiedzy odnośnie wcześniej omawianych technik przygotowywania mięsa, musieliśmy się zadowolić jedynie próbowaniem gotowych potraw. Nie mieliśmy wstępu do hotelowej kuchni

Pasja Smaku
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 229

osoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe jajko - 1 płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki oleju Wszystkie składniki(...)surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe - 1 płaska łyżka pieprzu mielonego - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki Marchewkę, cebulkę i czosnek należy obrać i pokroić w kostkę

kawawszklance
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 310

naprawdę dobre mięso, maszynka do mielenia i odrobina know-how. Zapisz MIĘSO & TŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada(...)perfekcyjnie poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników. Teraz o mieleniu. MIELENIE MIĘSA Maszynka do mielenia to podstawowe wyposażenie kuchni jeśli macie ochotę, czas i chęci na prawdziwe gotowanie, z własnych składników, z pełną kontrolą. Mięso na burgery nie może być

Karo in the Kitchen
Golabki orkiszowe w sosie brukselkowym 191

Składniki: 1nieduża główka kapusty 0,7 kg mięsa mielonego 400 g ziarna orkiszu zioła do smaku sól pieprz Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Farsz Wypłukać ziarna przed gotowaniem. Na każdą szklankę ziarna orkiszu wlać(...)potraw jednogarnkowych, zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek ..)  Gotować ziarno na średnim ogniu. Nie przykrywać go. Gdy ziarno zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką . Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka , aby para nie mogła się wydostać Dusić ziarno pod przykryciem przez kolejne 15 minut. W misce wymieszać mięso

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania