robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki(...)fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu do czasu wodę, bo szybko odparowuje. Marchewkę kroję w talarki albo kostkę
Olikowa kuchniaSkładniki : około 10 dużych pieczarek pojedynczy filet z kurczaka około 2-3 łyżki kaszy manny 1 cebula sól, pieprz 2 małe lub 1 duże jajko Przygotowanie
Proste PotrawyFilet z kurczaka w takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie. Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak. Składniki : podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie
Proste Potrawydzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno nic tak nie zniszczyło moich kubełków smakowych. Jak już doszłam do siebie po wstępnej konsumpcji i samouwielbieniu, stwierdziłam, że pierwsza wersja będzie zbyt oczywista. A mielone i tak miałam rozmrożone, więc utoczyłam z niego banalnie proste, acz fantastycznie(...)oliwa z oliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania.Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą. 400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej3 łyżeczki pesto bazyliowegoMięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam
bastalenapotraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1/2 pęczka cielęcinę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe
W Mojej Kuchni LubięNazwa, jak często to bywa, może zwodzić. W Polsce przyjęło się, że pulpety to gotowana potrawa mięsna, natomiast jej smażonym odpowiednikiem są klopsy. We Włoszech takie rozróżnienie nie przyjęło się i oba warianty (swoją drogą szalenie popularne, a mniej znane za granicą od pizz i makaronów) naszą to samo(...)szanowne określenie – polpetta. W ojczyźnie Dantego przyrządza się je na mnóstwo sposobów, w tym z ryżem, skorupiakami czy skórką pomarańczy. Oto jeden z wybornych przepisów. 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 4 kromki podsuszonego chleba 60 ml mleka 3 jajka bułka tarta 2 peperoncini sól, pieprz, oliwa pesto – przepis tu: Przepis na pesto – smak
Bon Ton Italianaszym potrawą egzotycznego charakteru. Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania potrzebujemy : 3 pojedyncze piersi z kurczaka mleczko kokosowe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (300g) papryka czerwona czosnek 4 ząbki cebula czerwona 2 liście laurowe cynamon mielony 1/2 papryczki chilli pęczek pietruszki 1/2 cytryny 2 cm imbiru garść wiórków kokosowych papryka mielona sól, pieprz Przygotowanie: Pierwszym etapem jest pokrojenie mięsa na kawałki 2x2 cm oraz przyprawienie łyżeczką : cynamonu, papryki, soli oraz szczyptą pieprzu. Następnie smażymy je na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy mięso będzie zarumienione wyciągamy je na talerz i na tę samą patelnie wrzucamy fasolkę, pokrojoną w paski paprykę oraz w kostkę cebulę. W tym czasie
Wspólne smakitego dania jest bezproblemowa dostępność składników oraz możliwość przygotowania go w ciągu pół godziny. Nada się więc idealnie na szybki obiad, a z racji tego, że to dość lekka potrawa – również na kolację. Filet z kurczaka z warzywami w stylu ratatouille 2015-02-25 20:53:39 Chudy, ale bogaty w białka soczysty kurczak duszony z typowo śródziemnomorskim zestawem warzyw(...)się. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i dodajemy wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso z warzywami dość powoli, pod przykryciem przez 12 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa. Na 4 minuty przed końcem duszenia dodajemy również pomidory. Uwagi W przypadku tej potrawy należy dość ostrożnie obchodzić się z solą, gdyż jest ona również składnikiem użytego bulionu
Kulinarna Pokusazjeść " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na średnią głęboką formę : 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 marchewka 2 łyżeczki ,suszonego , mielonego ,czosnku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne 1 mała cukinia 2 duże cebule 1 duża puszka pomidorów krojonych(...)łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki ) 1 grecki jogurt kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię
Ogrodnik w podróżyskładniki, żeby móc ograniczyć się do maksymalnie dwóch. Jak się okazało można by nawet wykorzystać jeden, ale było by to bardziej czasochłonne (ryż gotowałby się wtedy razem z resztą potrawy od samego początku). Porcja na 2-3 osoby. SKŁADNIKI 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 cukinia 1 por 2 saszetki ryżu (2 x 100g) 1 kostka rosołowa(...)krążki. Wszystko przełożyć do patelni z mięsem i cebulą, smażyć jakiś czas. Lekko jeszcze twardy ryż wraz z odrobiną wody przelać na patelnię z wszystkimi składnikami (wody powinno być na tyle by cukinia i ryż się w niej ugotowały na miękko, ale nie za dużo, bo musi całość też odparować by potrawa nam nie pływała). Potrawę gotujemy do momentu odparowania
Passions hobbies lifeuzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można(...)odrobinkę bulionu. Tak przygotowany farsz układamy na środku każdego z ciastowych kółek, po czym składamy je na pół i zlepiamy (polecamy zwilżyć brzegi wodą). By dodać efektów dekoracyjnych Naszej potrawie zlepione brzegi zwijamy tworząc falbankę lub (jak w Naszym przypadku) odciskamy na brzegach ciasta widelcem drobne paseczki. Tak przygotowane pierożki gotujemy partiami w bulionie aż do wypłynięcia. Podajemy posypane
Wspólne smakiSkładniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu(...)zrumienić żeberka z każdej strony, wsypać cebulę pokrojoną, podsmażać z 5 minut wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku wlać przyprawę w płynie przed podaniem wsypać natkę pietruszki, podawać z czym się lubi - żeberka sa delikatne, miękkie i smakują wybornie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWorcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu - jednej z najdroższych przypraw świata. Warto wiedzieć, że kurkuma jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100. Jak przyprawiać potrawy kurkumą? Od 1/8 do 1/4 łyżeczki wystarczy na 4 porcje np. zupy, mięsa czy makaronu (poradnikzdrowie
Zasmakuj Kuchnitrochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej(...)boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek, - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie Mięso kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaje 2-3 łyżki oleju i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinkę. Pieczarki kroję w ćwiartki
Kuchnia z widokiem na ogródprzerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli też utrudniony dostęp do bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia(...)oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów na nowe, bazujące na ich przepisach, fajne potrawy. Jako, że nasza propozycja jest dość pracochłonna nie będziemy się rozpisywać na temat piękna gór i gwary góralskiej, bo każdy zapewne był chociaż raz i wie jak jest pięknie w naszych Tatrach czy w każdych innych górach
vegetanie