Pieczeń rzymska z jajkami...Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.Jajka na twardo ułożone w rzędzie.I mnóstwo pietruszki.Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!Elegancki
Gospodyni Miejskaznajduje się okrasa czyli po kaszubsku obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać w lodówce. Dawniej okrasę zalewano smalcem z gęsich(...)psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu. I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar. Jest
Kulinarny karnet Christophera. Choć klasyką jest mięso wieprzowe, wołowe lub ich połączenie, jeżeli jednak w kuchni najchętniej wykorzystujesz drób, do swojej lazanii użyj na przykład mięsa z indyka. Kupienie gotowego mięsa mielonego jest niezłym rozwiązaniem, jednak jeśli czas na to pozwala, spróbuj przyrządzić je samodzielnie i wyrobić na przykład z dodatkiem wody – zaskoczy Cię soczystością. Teraz szpinak – latem lepsze(...)kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz recepturę bliską doskonałości. Z czym jeszcze serwować pyszną lazanię z mięsem i szpinakiem? Dodatkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie lazanię, jest ser. Dlatego jej wierzch posyp startym parmezanem, który doda potrawie apetycznego wyglądu i wspaniałego smaku. Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, sprawdzi się na przykład gouda. Teraz pora
Moja smaczna kuchniaNajbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach(...)trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko rozbiłam, każdy kotlet przekroiłam na połowę. Wyszło 8 porcji. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem (dałam sporo), chilli w płatkach i papryką wędzoną. Oprószyłam z obu stron mąką pszenną, a jej nadmiar usunęłam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz
mojewypiekiinietylkoZaskakująco smaczna i efektowna potrawa pomimo prostoty i szybkości przyrządzenia oraz niewyszukanych składników. Idealna na szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka soli świeża(...)nastąpi, podgrzewamy całość przez kolejne 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Kawałki ryby kładziemy na warzywach i dusimy pod przykryciem. Co ok. 2-3 minuty należy odwrócić kawałki mięsa na drugą stronę. Dusimy je łącznie przez 6-10 minut w zależności od wielkości, a zwłaszcza grubości kawałków. O ile cienkie filety mogą być gotowe nawet
Kulinarna Pokusaprzykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka(...)przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdużo. Kolejne to smak i konsystencja. Konsystencja idealna do smarowania produktów silikonowym pędzelkiem, a smak..... pikantny i lekko słodkawy jednocześnie. Taka w sam raz. Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy(...)słodki miód lub syrop z agawy, więc można się domyśleć, że podczas obróbki cieplnej nieco się karmelizuje. Na zdjęciach chciałam Wam pokazać jak wyglądają potrawy z użyciem tej marynaty. Ważne : Marynatą należy posmarować mięso i wstawić do lodówki na minimum 12 h. Jeśli zalejemy nią mięso, potem mięso będzie się dusić w marynacie a nie smażyć, więc ja wolę
Blondynka GotujeSzczególnie przypadnie do smaku tym którzy preferują w diecie chude mięsa :) Ta konserwa zawiera w sobie 100% mięsa:) Od kiedy mam szynkowar to przyrządzam w nim
Proste PotrawyKiedy dostałam propozycję przetestowania szynkowara, nie wahałam się ani chwili. Tym bardziej, że mamy okres przedświąteczny i takie nowe
Proste PotrawyPrzepis z żeberkami z dzika w roli głównej może przydać się rzadko, ale nigdy nic nie wiadomo... Dostałam taką sztukę mięsa i wykorzystałam ją do tego
Proste Potrawymiseczki i dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą - wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski i przekrawamy jeszcze na pół, cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry (około 3-5 mm grubości).W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę(...)posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godz. po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniePoniżej przedstawiam potrawy z 2015 roku, które cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem. Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę dania. Ciasto W-Z (wuzetka) Ziemniaczana zapiekanka Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy(...)pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Pieczeń z mięsa mielonego i papryk Kurczak w papirusie
Przepisy Aleksandryśmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą (1/3 szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu. Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta(...)wodą) ,gotujemy do jej miękkości. Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i polewamy pozostałą śmietaną
R'n'G KitchenSkładniki: 0,5 kg. wątróbki drobiowej 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 cebule 1 opakowanie serka twarogowego czosnkowego pomidory olej Wykonanie: Wątróbkę płuczemy, czyścimy z błonki, mielimy w maszynce do mięsa o średnich oczkach. Cebulę obieramy kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni. Zmieloną wątróbkę mieszamy z cebulą dodajemy mąkę, jajko mieszamy dokładnie składniki. Na patelni rozgrzewamy bardzo dobrze(...)łyżką nakładamy placuszki, smażymy na bardzo intensywnym ogniu z obu stron. Usmażone wykładamy na papier kuchenny aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Placuszki smarujemy twarożkiem czosnkowym, kładziemy na to plasterek pomidora. Potrawa przygotowana przez Alicję Smacznego
kgwjanczewoświeżo zmielony pieprz, mielona słodka wędzona papryka, tymianek, mielona kolendra Ponadto 2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry na ok 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub stekownicą. Przyprawiamy, następnie odstawiamy na 20 minut. Mięso obtaczamy mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka(...)koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Potrawa przygotowana przez Alicję Smacznego
kgwjanczewo