potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:65/135)

Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 351

tego, abyście również spróbowali je przygotować. Co to jest Sigara Böreği? Sigara Böreği jest jednym z wariantów dania o nazwie börek lub burek. Börek to rodzina potraw składających się z ciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz(...)wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie "cygara" podoba się

Chilli Czosnek i Oliwa
Kopytka ze szpinakiem 146

mąki to koszt ok. 0,26 zł Przygotowanie:  Ziemniaki gotuję przeważnie wieczorem dzień wcześniej. Następnego dnia zabieram się za kopytka.  Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Szpinak gotuję ok. 10 min. z odrobiną soli. Odsączam go przez szmatkę. Puree ziemniaczane kładę na potrzepanej mąką stolnicy w środku robię wgłębienie i wbijam do tego jajko, dodaję(...)poprzek na równe kawałki. Gotuję je w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podaję je z podsmażoną na maśle bułką tartą. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt całej  potrawy wynosi ok.7

Tanio smacznie i prosto
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 177

przeprosić stary (choć wiadomo, że chodzi o świeży.  ;) ), dobry schab i z nim wykombinować coś magicznie prostego, rozpływającego się w ustach. Często jeden składnik potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera(...)może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając by ich nie porwać. Każdy z przygotowanych kotletów oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem

Kuchenna Kontrrewolucya
Chili con carne z soczewicą 196

znalazła się zielona soczewica. Danie to, może nie jest daniem typowo wiosennym, ale z racji kapryśnej pogody, rozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;) Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu -  tutaj . Składniki: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek ( można pominąć ) 1/2 puszki kukuryczy 1 puszka(...)Wykonanie: Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek

kolorowotorcikowo
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 209

Polecamy wypróbować wszystkim fanom nowości na stole (i miłośnikom kaszy jaglanej)!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: około 60-70 pierogówSkładniki:Ciasto pierogowe podstawowe:500g mąki pszennej (ok 3 szklanek)250ml wody1 łyżka masłaSólFarsz:200g kaszy jaglanej400g sera twarogowego chudego2 podsmażone cebule½ łyżki masłaŚwieżo mielona sól, biały pieprzKasze jaglaną płuczemy dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie(...)niej liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy kasze i gotujemy około 12 minut do miękkości. Wyjmujemy i nieco przestudzamy. W maszynce do mięsa mielimy kasze wraz z serem. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Przesmażamy na patelni na odrobinie masła. Dodajemy do farszu (jeśli ktoś nie lubi czuć drobinek cebuli, można ja również

Kolizje Smaków
Khai Yat Sai - tajski omlet z nadzieniem 186

głodne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny. Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego z puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu CZAS PRZYGOTOWANIA(...)siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut pod przykryciem, a następnie smażymy jeszcze 5 minut

Tajskie smaki
Spaghetti alla bolognese 86

Spaghetti alla bolognese, albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu

Smaczne Potrawy
Pieczeń z dzika 158

Przyznaję, że "poszłam po bandzie" jak powiedziałaby moja Córka :)Do upieczenia tego mięsa wykorzystałam częściowo gotową sól zmiękczającą.Miałam potrzebę szybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam właśnie

Proste Potrawy
Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi 122

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam pasztet wegetariański z pieczarek ! Składniki : 1 kg pieczarek, 4 jajka, szklanka mleka, 2-3 bułki czerstwe, średnia cebula, łyżka masła, sól, pieprz(...)masła klarowa nego ) Sposób przygotowania : Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte i pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy

Pysznosci Babci Basi
Bigos z klopsikami 152

około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.  3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję(...)przygotowania bigosu użyłam kapusty kwaszonej z marchewką , którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Kapusta kwaszona DAGOMA to składnik niezbędny do przygotowania bigosów, zapiekanek, surówek, farszów i potraw mięsnych. Produkt warto zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych dań

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 179

łyżki oleju, 1 łyżka  papryki  słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki  pieprzu , 1/2 łyżeczki  soli , PRZYGOTOWANIE: 1.  Miód mieszam musztardą, olejem i przyprawami.  Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie je nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2.  Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję(...)pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM .  Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Klopsy wołowe 222

potrawę podaną w dość dobrze znany nam sposób, ale o dużo bardziej oryginalnym dla nas smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej(...)użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę

Kulinarna Pokusa
Kotlety rybne 144

Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku biesiadnika :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: około 40 minutSkładniki:800g filetu rybnego (może być mrożony) np. tilapii1 czerstwa bułka100ml mleka2 cebule2 ząbki czosnku1 jajkoOk. 100g bułki tartejOlej do smażeniaPrzyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprzBułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy(...)siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety

Kolizje Smaków
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 170

szkrabem, który najchętniej by był tylko na rączkach u mamy nie jest łatwo siąść i skupić się na pisaniu bloga. Po przeprowadzce w nowej kuchni mam zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny!Składniki: makaron spaghettimięso mielonepieczarkicebulapomidory w puszce sos/przecier pomidorowy w kartonieserek topionyprzyprawy(...)mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę na bardzo małej ilości oleju, dorzucam pokrojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę, a na oddzielnej patelni smażę bez tłuszczu mięso mielone, które przyprawiam przyprawą do mięs, pieprzem, vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami, mieszam i dolewam wody tyle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu.  W między

NA MOIM TALERZU
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 526

oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być on wysokiej jakości - odpowiednio wytrzymały, tak, aby zachować swoją strukturę podczas gotowania i mimo absorbowania dużej ilości płynu powinien pozostać sypki. Zgodnie z afgańską tradycją potrawy(...)pomocy chlebków naan.Składniki (na 6-8 porcji):3 szklanki ryżu basmati5 udek z kurczaka2 duże cebule1 szklanka bulionu3 marchewki1/2 szklanki migdałów1 szklanka rodzynek80 g mielonych pistacji3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzusóloliwa z oliwekPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 260°C. Z udek pozbądź

Food Square