potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:65/135)

Spaghetti alla bolognese 143

Dzisiaj Spaghetti alla bolognese albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg

Smaczne Potrawy
PASZTET DROBIOWY Z KASZĄ MANNĄ 206

kury, wątróbki, żołądków i warzyw gotujemy wywar, aż składniki będą miękkie. Mannę gotujemy na wywarze z kury. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Mięso obieramy z kości, mielimy w maszynce wraz z odciśniętą bułką i warzywami. Zmielone składniki mieszamy z jajkami i kaszą manną, przyprawiamy wg uznania  - użyłam majeranku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Przekładamy(...)jest silikonem. Natomiast  ja lekko natłuściłam foremki ponieważ lubię skorupkę powstałą z bułki tartej, jednak ten krok możecie pominąć, jeśli użycie foremek od PAPILART, gdyż wypieki i inne potrawy łatwo wychodzącą z foremek

słodki bratek
Wołowina adobo 181

laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony  Magazyn Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 700 g tłustej wołowiny, np. pręgi wołowej 100 ml octu z białego wina 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 3 liście laurowe, pokruszone 4 ząbki czosnku, posiekane 50 ml oleju do smażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego(...)CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso

My Culinary Art
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 236

Kolejna potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika.     Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona    Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło(...)sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z młodej kapusty. 204

     Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam kapustę i wszelkie dania z niej przygotowane. Od miesiąca jestem w siódmym niebie, bo często gości na naszym

Rozpustne gotowanie
Fusilli z kurczakiem, brokułem i papryką w sosie śmietanowym 131

mieszany zwykły i razowy) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Do mięsa wlać śmietanę, dodać paprykę i smażyć około(...)nałożoną pokrywą. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego). Ugotowany makaron odcedzić z wody i przełożyć do potrawy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem

Passions hobbies life
Chili Con Carne 173

mało pracochłonne, samo danie zaś jest pyszne i bardzo pożywne.  Chile con carne to po hiszpańsku tyle, co "papryki z mięsem"... Składniki dla 4-6 osób: 750g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego   2 drobno posiekane papryczki chili   4 posiekane ząbki czosnku   2 duże cebule pokrojone w kostkę   2 duże czerwone papryki, pokrojone(...)zalewy   1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy   natka pietruszki   tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania:   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz

Aromatyczne Podróże
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 171

dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski i oprószamy dość sporą ilością soli oraz pieprzu(...)ogień pod patelnią i dorzucamy na nią pokrojoną polędwiczkę w mące. Smażymy do miękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę sezamem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy na ryżu, bądź całkowicie osobno, bez dodatków

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz z szynki wieprzowej 170

wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego(...)cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy

Słodkie Przyjemności
BUTTER CHICKEN – MURGH MAKHANI ( KURCZAK W MAŚLE ) 269

części Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę(...)kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt* woda – 100 ml* śmietana 18% słodka – ok. 75 mlPRZYPRAWY:* świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* garam masala – 1 łyżeczka* mielona kolendra – 1 łyżeczka* chili – 0,5 łyżeczki* kminek – 0,5 łyżeczki* czosnek – 1 ząbek* sól – 1 płaska łyżeczka* kardamon – 2 szt* pieprz ziarnisty

Ostra na Słodko
Golonka w piwie 153

Męska część domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję golonkę w piwie. Taka golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują. Sama za tłustymi

Kuchcik gotuje
Bigos z młodej kapustki 184

składniki* 2 główki młodej kapusty* 4 młode marchewki* 2 młode cebulki* 1 pęczek koperku* 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 25 dag wędzonych żeberek* 20 dag chudej

Mix smaku
Paluszki drobiowe 232

Kolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ".  Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym 173

Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy(...)sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilka łyżek wywaru i mieszamy. Ciasto: Ziemniaki obieramy

e-PrzepisyKulinarne