potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:76/135)

LENIWE GOŁĄBKI-JAK JE ZROBIĆ 167

 To chyba najfajniejsze ,nieskomplikowane danie jednogarnkowe ,świetnie smakujące jako nasze  " tradycyjne gołąbki".Można nimi wykarmić całą armię ,jest ich tak dużo ,że dla nikogo

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 177

porze najwyższej oglądalności. Jak to wszystko unieść na chłodno! Nie da się! Dlatego dzisiaj krótko, mam Wam do zaproponowania bajecznie prostą zapiekankę teksaską, kolejny pomysł na obiad z książki "Potrawy z różnych stron świata". Pomysł z Ameryki, ale myślę, że na zimnej, północnej Islandii też mogliby się nią ogrzać, ewentualnie pokusić się o przygotowanie w stosownym naczyniu nad gorącą(...)zapiekanką. Można ją przygotować błyskawicznie, szczególnie, jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego żółtego sera - sól, pieprz, słodka papryka - trochę tłuszczu do nasmarowania

I tu będę miała takie te
Pasztet z 3 gatunków mięs 178

sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. Gotować do miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa(...)keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C.  * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
SPAGHETTI BOLOGNESE , W NOWEJ, ZDROWSZEJ ODSŁONIE 219

cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu, w formie zapiekarnki. Grunt to makaron. Dzisiaj u mnie makaron w wersji bezmięsnej, wege bolognese. Dla niewtajemniczonych może uchodzić za oryginalne bolognese z mięsem, jest nawet ciut smaczniejsze od wersji mięsnej. Bajeczne i trochę zdrowsze, choć zdania na temat soi są podzielone. U nas soja bywa rzadko, więc nadmiaru raczej nie mamy... Makaron przygotowała(...)Bardzo fajny smaczek nadało potrawie tofu wędzone, dla mnie bomba, jak dodatek wędzonego boczku... :-)Składniki:- 2 kostki tofu (u mnie jedno wędzone, drugie zwykłe)- 3 cebule- 1/2 główki czosnku- passata pomidorowa ok.700g- ketchup wg uznania- sól, pieprz do smaku- chili do smaku (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa- oregano do smaku- suszony, mielony czosnek- listki świeżej bazyliiW garnku

Smaczne Zdrowe
Hamburgery z mięsa drobiowego 226

 Znowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej

zielonacukinka
ODŚWIĘTNY PASZTET - PRZEPIS RODZINNY 181

                   Mój ulubiony przepis na rodzinny PASZTET.Prosty,tani i

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Papryka faszerowana jak zrobić ? 134

Papryka faszerowana jak zrobić ? Papryka faszerowana, jak zrobić ? Hmm, szczerze bardzo prosto. Zapraszam po prosty przepis.       Paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa, tak

Kuchnia na wzgórzu
Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki. 234

     Cevapcici to smakowite, podłużne, aromatyczne kotleciki. Najczęściej przygotowywane z baraniny, ale że u nas o baraninę ciężko, to z powodzeniem można ją zastąpić

Rozpustne gotowanie
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 178

mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać(...)Reata na blogu Artkulinaria (klik) .  Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam domową  śliwką w czekoladzie ( klik )  a część masą bakaliową....obie wersje polecam :) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Leniwa wieprzowina 140

Niewiele potrzeba do wykonania tej potrawy , garnek , najlepiej gliniany z pokrywą , ale brytfanka też będzie ok, sprawny piekarnik i w zasadzie to już wszystko ..no może jeszcze kilka składników… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Moi domownicy uwielbiają tą potrawę , szczególnie podaną w towarzystwie tartych , marynowanych(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,6 kg mięsa gulaszowego lub łopatki 1 – 2 marchewki średniej wielkości 2 cebule dość duże 3 duże ząbki czosnku kilka suszonych grzybów -wg uznania 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cukru – płaska 1 łyżka sosu worcester

Ogrodnik w podróży
Pasztet z dzika 148

Mięso z dzika jest wyjątkowo jędrne i jednocześnie soczyste. Jego wykwintny aromat i ciemnoczerwona barwa wyraźnie odróżnia je od wieprzowiny. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej 1 pietruszka(...)bazylią sól pieprz Opis wykonania: Mięso gotujemy z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, aż będzie miękkie. Na oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa. Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 189

następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył po ojcu- Janosu, który był mistrzem komponowania potraw i założycielem Restauracji Gundel w Budapeszcie. Syn kontynuował dzieło ojca, a poza naleśnikami do historii przeszły wymyślone przez niego suflety z gęsich wątróbek. To jemu kuchnia węgierska zawdzięcza niepowtarzalne(...)byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne.Składniki:150g mąki2 jajka1 żółtko1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli150g mielonych orzechów laskowych1/4 szklanki mleka (60ml)2 łyżki rumu125g cukru2-3 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Placki po węgiersku 245

Placki po węgiersku...Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane.Polane gulaszem wołowym.Z dodatkiem kolorowych papryk.Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.Pycha!Składniki:Gulasz wołowy:500 g mięsa

Gospodyni Miejska
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 191

rozchylą się (stąd też druga nazwa tej potrawy – „ziemniaki harmonijkowe”), podczas gdy spód ziemniaka zostanie miękki i kremowy. To właśnie połączenie dwóch faktur i różnych konsystencji w jednym daniu, z jednego produktu, podbiło serca i podniebienia. W rondelku rozpuszczamy masło, solimy je, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki mielonego kminku. Smarujemy tą miksturą ziemniaki(...)tylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 2 ząbki czosnku sól mielony kminek (ile lubicie, ja daję płaską

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 191

Połączenie w jedno - dwóch delikatnych gatunków mięs nie może przynieść nic innego niż potrawę równie delikatną. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym są propozycją dla tych, którzy szukają niebanalnych, ciekawych rozwiązań i nowych smaków. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 600g) - różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie(...)himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej lub oliwa do smażenia - 200g prosciutto do owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Każdą nacinamy wzdłuż do połowy głębokości. Każdy nacięty kawałek ponownie nacinamy do połowy głębokości (nacięca ułatwią nam rozbicie mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy

mojewypiekiinietylko
Kurczak w pomidorach z kaparami 152

To moja propozycja na szybki obiad dzisiejszy, a może już jutrzejszy, polecam :) Składniki : podwójny filet z kurczaka mała czerwona papryka 1 cebula kapary 3-4 łyżki

Proste Potrawy
Policzki wieprzowe z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu 186

Dzięki szczelnemu zamknięciu produktu w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje w jej wnętrzu, a mięso jest delikatne i soczyste. [informacja producenta] Policzki zapakowane są w estetyczne opakowanie, w którym znajdziemy produkt umieszczony w szczelnie zamkniętym woreczku oraz foremkę do zapiekania. Wystarczy mięso przełożyć z woreczka do dołączonej foremki, a następnie zapiec przez 30 minut(...)łyżeczki mąki pszennej puree pietruszkowe: 5-6 większych pietruszek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 średnie gałązki rozmarynu 50 g masła sól i świeżo mielony pieprz (najlepiej biały) do smaku Policzki wieprzowe wyjąć z opakowania i przełożyć do dołączonej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na około 30 minut. (Tę informację znaleźć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 177

Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród

My Chcemy Jeść
Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 130

dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był czas kiedy na takie potrawy nawet nie zwracałam uwagi(...)ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry  2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy

Niezły Młynek
Gulasz z szynki 151

proszku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej papryki mielonej woda Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki(...)mięso, a następnie przekładamy je do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml wody mieszamy z mąką i pastą pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.  Potrawa

Czary - gary w kuchni
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 184

znane nam dobrze rurki. Swój aromat zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, które decydują o jakości przyprawy. Sprzedawany jest w formie sproszkowanej lub w kawałkach (laskach). Świeży ma słodki zapach. Mielony można przechowywać do 6 miesięcy, cynamon w laskach do roku. W Polsce najczęściej sprzedawany jest cynamon pochodzący z Indonezji. Zawiera on duże ilości substancji zwanej kumaryną, która uszkadza wątrobę. Dlatego(...)ostatnie badania dowodzą, iż zapobiega też chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest

Wiem co jem
Bitki schabowe zapiekane z ananasem 207

akurat miałam.  Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki).  Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze(...)porcji zrumienionego mięsa. Na wierzch kładziemy po kawałeczku masła, plaster ananasa oraz posypujemy pietruszką i rozmarynem (ponieważ jedna puszka ananasa nie wystarcza, 2 plastry przekroiłam na połowę). Wermut mieszamy z octem i 3 łyżkami wody – zalewamy bitki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  190°C  na 15 minut. Bitki schabowe zapiekane z ananasem to potrawa, która również

mojewypiekiinietylko