specjał z Ziemi Brzozowskiej, z Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję(...)minut. Gdy mięso będzie miękkie zdejmujemy z ognia, wyciągamy razem ze słoniną, warzywami i grzybami z wywaru i zostawiamy do ostygnięcia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy i zalewamy ½ szklanki gorącego wywaru. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Bułkę zalewamy szklanką wywaru, a kiedy zmięknie, odciskamy. Mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Warto również
Trzeci talerzchrupiące. W trakcie suszenia zmieniamy kolejność tacek suszarki. Wysuszone plasterki cebuli i czosnku przekładamy do blendera, młynka do kawy lub tak jak ja do mojego robota kohersen i mielimy wszystko na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W książce Tajniki suszenia żywości oprócz przepisów znajdują się informacje na temat: • zalet domowego suszenia żywności; • zasady działania dehydratora (suszarki); • czym się kierować(...)Suszone mięso – Suszone orzechy i pestki – Krakersy i chlebki – Zioła i przyprawy tu znalazłam tutaj przepis na cebulę i czosnek w proszku, – Śniadania – Przystawki – desery – dania główne – smakołyki dla zwierząt. – inne zastosowanie dehydratora , czyli jak zrobić makaron, susz herbaciany, czy jogurt Książka uświadomiła mnie jak wiele potraw można przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWalory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły
My Chcemy Jeśćjednak właśnie imbir wywiera największy spośród wszystkich składników wpływ na smak zupy. Za jego sprawą nasuwają mi się również od razu skojarzenia z kilkoma innymi podobnymi w smaku potrawami, z kurczakiem lub bez, zwykle mających najwięcej wspólnego z Azją, a o których na pewno jeszcze tu napiszę. Naszą zupę możecie oczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli
Kulinarna PokusaTo moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste
Słodko-Słony Świat Ilonyprzypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam do gotowania!Butter chicken or Murgh makhani - classic dish of Indian cuisine. Dish was supposedly invented by Kundan Lal Gujral(...)frying pan :) Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego:300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbiru1/2 łyżeczki soli morskiej1 mała suszona papryczka chilli1 łyżka soku z cytryny50 ml jogurtu naturalnego1/3 łyżeczki garam masala1/2 łyżeczki mielonej kurkumy1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżka olejuSOS:1 łyżka roztopionego masła1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbirunasionka
Tajskie smakiKarkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a
PychotkaaaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się
Marta Gotujelaskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość! 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna do potraw 1 cebula 200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku(...)układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku
VioletoweKucharzeniekrakersów, pieczywa czy np. paluszków grissini. Kilka mięsnych potraw, które Wam podsuwam również można chwycić w garść, nie przestając się bawić np. szaszłyki czy tureckie pizze - lahmacun. Rybne potrawy na jeden kęs to kuleczki z tuńczyka, łososia lub sushi. Poza tym wiele innych. Zapraszam! Mam nadzieję, że z tego zestawienia wybierzecie coś dla siebie :) Życzę(...)Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun
Codzienne Gotowaniebędą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest dowolne danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze(...)dodatek do dania głównego. Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś: Panna Malwinna , Maggie , Dobromiła , Siaśka , Bartoldzik , Mirabelka . 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki kurkumy 1 cebula 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Codzienne GotowanieMięso plus kiszona kapusta to bardzo dobre połączenie. Jedno zawiera cenne żelazo, drugie ogromne pokłady witaminy C. Żelazo jest dużo lepiej wchłaniane przy obecności wit C
MamaOskarkagram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety.Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)wyglądają w środku.Jak makaron będzie al dente odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Po ugotowaniu wszystkich pulpecików, do wywaru dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, mieszamy. Osobiście lubię dobrze doprawione potrawy, dlatego do sosu dodałam jeszcze bazylii i pieprzu. Ściągamy z ognia i następnie dajemy 2 łyżki śmietany.Na koniec wsadzamy pulpety do sos aby lepiej przeszły smakiem.Potrawę można
Pudełko rozmaitościPyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię pasty kanapkowe i podoba mi się to, że można je różnorodnie komponować, w zależności na co mamy akurat ochotę i/lub co mamy na stanie
Kuchnia z widokiem na ogród