odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni(...)zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę. Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Olej świetnie sprawdza się
Z miłości do słodkościkocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Nie ma tu twardych reguł, którymi trzeba się kierować. Dzisiejsza potrawa jest tego przykładem. Znalazłam w sieci kilka przepisów, wybrałam z nich to, co wg mnie najlepsze. Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo(...)porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula
Tajskie smakiDziś zamiast do Indii zabieram Was do Meksyku! Gorącego meksyku, gdzie tequila leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku! Ja mam
Ostra na Słodkomąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy(...)części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek
Karo in the Kitchendane potrawy można przyswoić wiele ciekawych rozwiązań. Ich różne sposoby przygotowania i odmienne składniki mogą stać się inspiracja do własnej wariancji nt. konkretnego dania. Wołowe rolady wcale nie muszą wpisywać się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku". Polecam mięso podać(...)być dobrej jakości bo zepsujecie całą roladę) Pół małej obranej marchewki 75g szynki szwarcwaldzkiej w cienkich plastrach Musztarda sarepska, kremska lub rosyjska Listki świeżej pietruszki Sól himalajska Świeżo mielony czarny pieprz Suszony lubczyk Liść laurowy i ziele angielskie 50g masła Mąka pszenna Sos worcestershire Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Plastry udźca rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety 2/ Solimy
Kuchnia PROzdrowotnaprostu nie ma. Restauracje tak nie funkcjonują. Specyfiką wschodnich kuchni jest najczęściej krótki czas przygotowania potrawy. Dania kuchni azjatyckiej są zdrowe dzięki zastosowanym produktom i krótkiej, zaledwie kilkuminutowej obróbce cieplnej. Warzywa zachowują swój kolor, kształt i chrupkość plus wszystkie składniki odżywcze , a mięso pozostaje delikatne i soczyste. Gotowe sosy wykorzystywane są przy robieniu stir fry jako baza, a następnie(...)przepisu na nie znajdziecie ot tak, wyszukując go w google. Podgrzewamy w woku olej, smażymy mięso, warzywa i makaron. A kilka łyżek tego sosu wymieszanego z odrobiną wody przekształca całość w błyszczącą, aromatyczną potrawę. Jest na tyle uniwersalny, że spokojnie możecie bardziej potrawę zaostrzyć, dodać więcej ziół, owocowej słodyczy czy uzyskać kwaśny posmak octu lub ryżowego wina
Karo in the KitchenPyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie
Kolorowy Przepisownikkomponujący się z nimi estragon i nasiona kopru włoskiego. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z majerankiem. Przygotowanie tej potrawy wymaga wprawdzie nieco uwagi i czasu, jednak nie powinna to być bariera nie do przeskoczenia w weekend czy z okazji jakiegoś święta. Mięso z kaczki przeżywa swój renesans w naszym kraju, więc warto spróbować również kaczki w wersji po umbryjsku. Kaczka(...)bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 liście laurowe 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) gałązka natki pietruszki Marynata 150ml wzmacnianego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 ząbki czosnku Do podania pieczone ziemniaki wg naszych porad, np. w wersji
Kulinarna Pokusałyżki oleju kokosowego łyżka śmietanki, śmietany lub jogurtu typu greckiego 1-2 łyżki mąki (mąka jest do zasmażki) ja używam gryczanej szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego ok. 6 całych goździków Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku, zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap pomija. Marchew i groszek(...)lepiej zagęści, im ciemniejsza tym mocniej wyciągnie smak z potrawy. Dodajemy ją po przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego
IzaGotujeminut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną(...)dużych ilościach zmieni smak zupy na imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :) W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie
Tajskie smakiDomowe burrito to smaczny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy w krótkim czasie. Delikatna pszenna tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem i warzywami doskonale się ze sobą
Smakowite DaniaNajlepszy sposób na pysznego faszerowanego kurczaka.Sprawdza się świetnie jako przystawka na przyjęciach i do kanapek.Wybaczcie , że zdjęcie nieciekawe , ale to stare zdjęcie ze starego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWilnie regionalnym daniem podawanym niemal wszędzie są cepeliny - podłużne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. U nas ich okrągłą odmianę nazywa się kartaczami. W encyklopediach wyczytać można, że jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim zjeść można niemal takie samo danie regionalne o nazwie bomby. Ciasto jest podobne do masy na pyzy (z ziemniaków surowych i gotowanych(...)piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby podobne do cepelinów, ale w wydaniu opoczyńskim. Danie dobrze się mrozi. Można
Weekendy w domu i ogrodzieWitam Kochani tego sierpniowego wieczora :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo pożywną i smaczną potrawą -a mianowicie zupą gołąbkową. Jest to bardzo fajny pomysł na obiad. Zupa ta jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i smakuje jak gołąbki :-) Zupa ta jest idealna na zbliżające się zimne, jesienne dni :-) ale można ją oczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo(...)słodkiej papryki i majeranku :-) Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju i dodajemy pokrojoną cebulkę, smażymy. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, kapustę kroimy na małe kawałki, mięso mielimy. Do podsmażonej cebulki dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę. Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę na małym ogniu. Następnie dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupapryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty. Z mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy dostosować do wielkości patelni, na której przygotowujemy potrawę. Ułożone obok siebie powinny bez problemu się na niej mieścić
Smak mojego domu