potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:95/135)

Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym 225

  Dzisiaj przepis na danie inspirowane kuchnią tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które

Book of spells
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 189

wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła (zwani gulyás – stąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy(...)łaty wołowej (bavette), rostbefu lub antrykotu 1,2l bulionu wołowego (1,5l jeśli macie 400g mięsa) 3-4 średnie ząbki czosnku 250g cebuli, najlepiej różne 150g marchwi 150g pietruszki 350g ziemniaków 1 duży mięsisty pomidor – malinowy lub bawole serce ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki kolendry w ziarnach ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu w ziarnach 1 pełna łyżeczka papryki ostrej

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 163

Aromatyczne grzyby w gęstym i pożywnym gulaszu Tokań , ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie. Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami , kopytkami , ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem(...)MIĘSA: sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu sól, pieprz czarny mielony, pieprz

Grunt to przepis!
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami 113

Szał na czerwony ryż wciąż trwa i nie mija Właśnie dotarła do mnie nowa dostawa i musiałam ryż wkomponować do swojego obiadu. A ponieważ ostatnie dwa

gutfut
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 182

pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej.  Im dłużej pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled pork, dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso piecze się przez 6 do 12 godzin. Autorzy większości przepisów, które przeglądałam zalecają(...)krótszy czas - 6  godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, mięso było bardzo mocno przyrumienione, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 120 i podlałam mięso wodą. Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;))  W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków

Codziennik Kuchenny
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 221

Od dłuższego czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klopsiki w sosie ogórkowym 190

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 204

Gibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących(...)jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni

karmelowy
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 232

zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa.  W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki(...)wyjąłem knedliki za pomocą łyżki cedzakowej na talerz i pokroiłem w plastry o grubości około 2,5 cm. Na talerzach ułożyłem po 4 plasterki knedlika, którego polałem obficie gulaszem. Potrawę udekorowałem listkami świeżej kolendry. Podałem oczywiście ze szklaneczką zimnego, pysznego czeskiego piwa

Wyprawy kulinarne
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 184

super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię Wam na bazie potraw, które ja i moi przyjaciele skosztowaliśmy w czasie wyjazdu. Będzie to zatem rodzaj kulinarnego pamiętnika z wakacji :) Myślę, że przedstawione informacje przydadzą się wszystkim, którzy wybierają się do Toskanii. Zapraszam(...)przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 233

mięsem mielonym  w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka  bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz  i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik  nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki(...)ktoś lubi  pieczony czosnek można  włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można  podawać z zielona sałatką

Zakamarki mojej kuchni
Quesadillas meksykańskie 204

półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą(...)czarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki.Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki, niewielką ilość soli, 10 drobno posiekanych listków świeżej mięty

Wyprawy kulinarne
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 190

wliczając w to kaloryczne desery. Nie ma w tym miejscu rzeczy, której bym nie polecił. Różnie to bywało ze sposobem przyrządzenia, czy podania posiłku, jednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych(...)wyjaśni? W krótkim podsumowaniu. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli ochotę na włoską kuchnie, okraszoną tradycyjnym smakiem i dopieszczoną idealnie dobranymi przyprawami zawitajcie do Pizzeri Viva . Z racji odległości, jaka dzieli mnie od tego miejsca, jestem w niej częstym gościem. Źle. To nie odległość wpływa na moje częste wizyty, a smak potraw i przez lata doskonalona obsługa, bo z tym bywało

BaRepas
Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. 229

Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. Zupa gołąbkowa, tak tak to odkrycie moje tego roku.      Zupa gołąbkowa – jak smakuje ? jak gołąbki z

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania