potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:103/135)

Choucroute garnie 238

oraz różne rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest(...)spożytkowanie kaczego lub gęsiego smalcu, który może pozostać nam po przygotowaniu różnych potraw z tego drobiu. To jeden z tradycyjnych składników tej potrawy, ale jest nim również smalec wieprzowy. W jego braku możecie ostatecznie użyć po prostu oleju rzepakowego – ale to, niestety, zuboża smak potrawy. Choucroute garnie 2016-04-12 21:17:20 Choucroute garnie, czyli popularny

Kulinarna Pokusa
Tort naleśnikowy. 421

Crepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)sera Wykonanie. Farsz mięsny- Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut

Kulinarny karnet Christophera
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 172

Pamiętam doskonale z dzieciństwa wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :)Składniki:- 3 skrzydełka z kurczaka- plaster selera- 1 duża marchewka- 1 pietruszka- dwie kostki warzywne (można zastąpić solą)- kawałek pora- opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste(...)swoją kolej ;) Gdy woda w garnku się zagotuje, do wywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak w aksamitnym sosie z mango 219

  Kurczak w egzotycznym sosie w 30 minut? Tak, to możliwe! To super szybkie danie jest dla mnie ratunkiem na dni, kiedy zupełnie nie mam czasu

Book of spells
Tikka masala - czyli kurczak w indyjskim sosie 153

kwaskowatym, ale także słodkim smakiem. W postaci pasty dodatkowo zyskuje nieco słonawy posmak..Jako dodatek do potraw, działa jak skłądnik zagęszczający, dzięki wysokiej zawartośći pektyn. Doskonale podbija smak potraw, a także łagodzi ich ciężkość, dzięki delikatnie przeczyszczającym właściwościom.  SKŁADNIKI: 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule ok. 4 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1 duża papryka(...)kuminem, mielonym chilli i czarną solą. Jeśli boimy się, że wyjdzie za pikantne, dodajemy mniej sproszkowanego chilli lub wstrzymujemy się z dodaniem przyprawy pod sam koniec.  Smażymy mieszając, aż cebulka łądnie zbrązowieje. Zalewamy całość bulionem, passatą oraz dodajemy koncentrat. Kurczaka kroimy w ok. 2-3 cm kostkę i dorzucamy do powstającego sosu. Przykrywamy i dusimy, aż mięso zmięknie

Kuchnia od dwojga
Farsz na pierogi i uszka 234

Dziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil jest prawdziwą kopalnią pomysłów na odtworzenie polskich smaków na emigracji.  Moja Gadzina i ja szczerze Ją podziwiamy i z niecierpliwością czekamy na kolejne przepisy. A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym(...)podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 224

SKŁADNIKI :sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego)200 gram marchwi pociętej w słupki 1 cytrynę 1 pomarańczę 1 łyżeczkę przyprawy curry 2 szczypty mielonego kminku1/3 łyżeczki cynamonu  sól do smakuświeżo zmielony pieprz do smaku 3 goździki 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki masła 50 ml śmietany słodkiej(...)piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej bo do finalizacji potrawy może być go niewiele.Sos między innymi powstał z myślą

Basia w kuchni
Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem 164

PYZY Z KASZY JAGLANEJ ZE SZPINAKIEM Aby przyrządzić pyzy z kaszy jaglanej będzie Ci potrzebne: Szpinak liście ok 500 gram 3 ząbki czosnku 1 duża cebula

Markowy smak
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 256

świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal(...)blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto dalej, aż będzie gładkie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjny bigos myśliwski 388

gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej(...)czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)  puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy

głodny alergik
Szybki obiad, czyli francuskie nadziane 563

Z ciastem francuskim sprawa jest prosta – cokolwiek się do niego wsadzi będzie zjadliwe. Zawsze też można nadać ciastu inny kształt i udawać, że wciąż wymyśla

gutfut
Pasztet bez wątróbki 157

Jeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na dworach w Polsce. Te oryginalne przepisy z XVI – XVII wieku zawierają takie ilości tłuszczu, że wątroba na sam dźwięk dostaje hiperwentylacji. Kuchnia Polska nie należy do najlżejszych, a pasztet wpisuje się w konwencję kuchni(...)Woda musi się mocno gotować, wtedy wkładamy do niej mięsa (bez słoniny). Jeśli będziemy gotować mięso od zimnej wody, cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku. Gotujemy do miękkości. Bułkę moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy wraz z warzywami. Ja mielę dwukrotnie. Bułkę tez przepuszczamy przez

ladykitchen
Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami 124

Kolejne danie, które wymyśliłam na trwający konkurs kreatywny - robi się na jednej patelni i praktycznie samo! :) Ja w tym czasie popijałam kawę przed telewizorem ;) efekt - coś

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z kapustą i grzybami. 149

Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to

Kuchnia Beaty
Rurki z kurczakiem i lokowaniem produktu 323

tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest w plasterkach, bo innego nie miałam. Piwo z dedykacją(...)radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi w tym miejscu zignorować intuicji i kurczak widoczny powyżej jakieś 15 minut siedział w czymś a'la marynata z soli i pieprzu

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania