Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach(...)curry potrzebna nam woda z kokosa. Połowę miąższu możecie obrać nożykiem do warzyw, pokroić w plasterki, uprażyć w piekarniku i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. A połowę mielimy blenderem z odrobiną wody na pastę i dodajemy do mleka z puszki i pasty curry. Jeśli nie macie orzecha kokosowego, wystarczą zamiast niego wiórki kokosowe, około 2-3 łyżek, a zamiast wody
Karo in the KitchenKnedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosimięso. Można jednak zrobić to tego samego dnia, ale mięso nie będzie tak aromatyczne. Następnego dnia kroję schab na około 1-centymetrowe plastry, rozbijam lekko z dwóch stron tłuczkiem i obtaczam w mące. Cebulę kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewam olej, czekam chwilę aż nabierze temperatury i obsmażam mięso z dwóch stron na lekko brązowawy kolor. Następnie mięso(...)wodzie i czekam aż sos zgęstnieje, a nie będzie mączny. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane mięso podaję z ziemniakami i dowolnym dodatkiem, u mnie pieczarkami. Mój mąż po zjedzeniu tej potrawy stwierdził, że szkoda, że obiad się już skończył. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniPyszna potrawka, którą lubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze
Kolorowy Przepisownikzasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie nie istnieć. Za to od czasu do czasu lubię delektować się wątróbką i mielonym. Najczęściej jednak, jeśli już decyduję się na mięso, to zdecydowanie wybieram drób. 3. Czy lubisz fast - foody? Zdecydowanie nie :) I to wcale nie z powodów kalorycznych czy zdrowotnych. Po prostu tego typu dania najzwyczajniej(...)Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione. 11. Czy lubisz owoce morza? Nie wiem, bo nie jadłam^^ Blogi, które nominuję: http://apetytprzepisy.blogspot.com
My simple kitchenNo i kolejne kreatywne danie już za mną :) pojedliśmy.... :D lubię tego typu kotleciki, bo można je przyrządzić z czego się ma pod ręką. Ten pomysł
Kolorowy PrzepisownikSprzątać lubię i gotować oczywiście :) 2 Dwa obowiązki domowe, których nie lubię wykonywać ? Rozpalanie pieca oraz prasowanie :) 3 Czy lubię gotować ? Jeśli tak, to jaka jest moja ulubiona potrawa? Widać po blogu czy lubię gotować :) a najbardziej chyba makarony :) 4 Moje dwa triki a'la Perfekcyjna Pani Domu ? Jeden to mycie luster pianką do golenia :) czyli żadna para(...)jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się u nas działo to by nikt nie uwierzył, a końca świata ktoś nie zapowiadał ? :) * moje
Magiczne Życie MartyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosipublikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka z boczkiem i wędzonym serem . Zapewne również i on zainteresuje osoby lubiące takie składniki, ale pomimo pewnych podobieństw dzisiaj prezentujemy zupełnie inną potrawę. Tym razem nie będziemy fileta niczym faszerować, lecz po przyprawieniu i przysmażeniu na patelni zapieczemy go pod wędzonym boczkiem, a pod koniec – również wędzonym górskim serem. Zupełnie inny jest też(...)cząbru 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki oleju rzepakowego Do podania pieczone ziemniaki (najlepiej z dodatkiem rozmarynu) konfitura z żurawin świeży rozmaryn Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek i tłuszczu. Nacieramy je dokładnie solą, cząbrem i tymiankiem. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzewamy
Kulinarna Pokusawiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe(...)Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi o nasze zdrowie. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu i wpływają na obniżenie jego poziomu w naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne. Burgery można
SzczyptaSmaQorganizacja w kuchni i wszystko da się pogodzić. Zakupy: Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt ok. 0,97 zł, mięso mielone koszt ok. 7,50 zł, cebule koszt ok. 0,60 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł za 500 gram a nam trzeba troszkę, kosztka rosołowa Knorr koszt(...)odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka kładę
Tanio smacznie i prostoPieczony pasztet mięsny przygotowany według przepisu Lulu to prawdziwa poezja smaku. Jadaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem był doskonały. Zresztą Ona zawsze potrafi wyczarować coś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLatem, podczas upałów, nikomu nie chce się stać przy kuchni i piekarniku. Właśnie dlatego szukamy potraw, które nam tego oszczędzą. Oprócz chłodników i wybitnie lekkich dań powodzeniem cieszą się takie, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Kurczak na butelce piwa właściwie „robi się sam”. Dla niektórych ten przepis jest ciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak(...)butelce piwa podany z Pilsnerem. Składniki: - kurczak o wadze ok. 2 kg - butelka 500ml piwa (gatunek według gustu) Marynata: - sól morska - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona w proszku - papryka chilli w proszku - olej rzepakowy - sok z 1 cytryny Wieczorem kurczaka marynujemy. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem nacieramy olejem, posypujemy papryką wędzoną i chilli, oprószamy solą morską i pieprzem. Kurczaka
mojewypiekiinietylkotańcom nie było końca, zwłaszcza na Kaszubach, gdzie zapusty miały wyjątkowo uroczysty charakter. Konsumowano ogromne ilości mięsa, słodkości i alkoholu. Zgodnie ze starym kaszubskim porzekadłem ten, kto nie jadł mięsa w zapusty, miał być latem zjedzony przez komary. Uroku zabawie dodawał zwyczaj przebierania się za najrozmaitsze postacie i zwierzęta. Na kaszubskich imprezach nie brakło więc niedźwiedzi, bocianów, żandarmów, a nawet(...)słodko. Pośród wspaniałego mięsiwa i mocy innych nie postnych potraw nie może zabraknąć właśnie śledzia. Śledź w śmietanie. 2 szt. śledź matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną
Kulinarny karnet Christophera