potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:110/135)

Zupa gołąbkowa 193

Przepis na zupę gołąbkową bije rekordy w internecie. Pełno jej na blogach, w grupach na fb, pojawia się wszędzie tam, gdzie królują gary. Skoro tak, niech

mojewypiekiinietylko
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 152

     Wczoraj na obiad znów postanowiłam dogodzić mężusiowi i nalepiłam całą michę pierogów. Tym razem były to pierogi z mięskiem, kapustą kiszoną i grzybami

Rozpustne gotowanie
Saltimbocca 247

Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej ze sznycli cielęcych lub indyczych, prosciutto oraz szałwii. Propozycja podania z ryżem, brokułem, konserwowymi szparagami oraz kolbami konserwowej kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu(...)center;width: 50%;} #gallery-34 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-34 .gallery-caption {margin-left: 0;} Saltimbocca - składniki Przykładowe dodatki i przybrania Przygotowane sznycle Zawijanie sznycli Zawinięte saltimbocca Mięso najpierw obsmażamy Następnie dusimy w sosie Gotowe saltimbocca z dodatkami i przybraniem Post Saltimbocca pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 150

Jest przede wszystkim bardzo smaczne, ponieważ wspomniane składniki, choć niewyszukane, są całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 2014-12-30 14:12:33 Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem(...)karpia – dzwonka lub filet 350g pieczarek 100g surowego boczku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego garść poszarpanych kolorowych sałat kilka pomidorków koktajlowych cytryna Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w drobną kostkę po wcześniejszym upewnieniu się, że nie zawiera fragmentów skóry

Kulinarna Pokusa
Zupa gołąbkowa 185

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Jak grillować mięso? 159

Lato to wspaniała pora na urządzenie grilla. Nie tylko możemy przygotować w ten sposób wspaniałe potrawy, ale również spotkać się na świeżym powietrzu z rodziną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetyczne Chili con carne 244

Kiedyś słyszałam, że jest to potrawa kuchni meksykańskiej, całkiem niedawno wyczytałam, że jest to podobno typowe amerykańskie jedzenie podawane najczęściej w barach typu fastfood. Od razu powiem, że nie lubię rozbieżności w informacjach i zazwyczaj staram się dociec jak to w końcu na prawdę jest... jednak tym razem zawiodę wszystkich i w tym również samą siebie - nie będę na siłę(...)fasolę (jeśli używamy kukurydzy to również teraz dodajemy) oraz puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone). Wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy.   Gdy mięso nie będzie już surowe dorzucamy do gotującego się chili

Jedzeniomania
Uszka z grzybami 236

Wigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz pojawił się już na blogu, a dziś pokażemy Wam jak przygotować do niego uszka z grzybami. Jest to trochę pracochłonne zajęcie jeśli(...)smażenia dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki. 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 5. Gotowy farsz rozdrabniamy za pomocą blendera lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uszka podajemy z wigilijnym barszczem. Smacznego

W kuchni Katie
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 172

innego. Nie mniej jednak tą potrawą przypomnimy sobie „smak lata” w dowolnej chwili, niezależnie od aktualnej aury i tego jakie mamy dostępne warunki do grillowania. Wracamy również do fenkułu. Pojawiał się już u nas jako dodatek do schabu czy karpia, dzisiaj pokażemy go jako idealny dodatek do grillowanego białego mięsa. Koper włoski to w naszym kraju nadal jakby nieco egzotyczne(...)patelni co na grillu ogrodowym. Jeśli jednak pamiętacie o tym z przepisów na tradycyjnego grilla, musimy uważać, aby mięsa nie przesuszyć. Grillujemy je na względnie mocno rozgrzanej patelni, więc 3-4 minuty na stronę powinno w zupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie, ale pozostanie nadal soczyste. Poniższy przepis wykorzystuje kolorową paprykę również

Kulinarna Pokusa
Bigos 216

mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych składników należą suszone lub wędzone śliwki, suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino. Ponieważ wg naszego przepisu kilka składników na początku przygotowania potrawy(...)wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz świeżo mielony sól (albo i nie, patrz niżej) 3-4 łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego w jego braku) Instrukcje Kiszoną kapustę odciskamy, siekamy na kilkucentymetrowe kawałki i namaczamy

Kulinarna Pokusa
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 199

Dzień dobry, Być może zauważyliście, że od pewnego czasu na blogu pojawiają się wyłącznie przepisy na potrawy wegetariańskie i wegańskie. To dlatego, że postanowiliśmy z Mężem zrezygnować z jedzenia mięsa .  Wszystko zaczęło się w styczniu, kiedy przystąpiliśmy do programu Fundacji Viva! "Zostań wege na 30 dni!" . Do tej decyzji dojrzewaliśmy przez jakiś czas. Oboje jesteśmy miłośnikami psów(...)pięknie im dziękujemy :) Czy mogę nadal prowadzić bloga o kuchni śródziemnomorskiej , jeżeli nie jem mięsa? Uważam, że jak najbardziej. Mięso w tradycji krajów śródziemnomorskich pełni raczej rolę podrzędną. Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału

Chilli Czosnek i Oliwa
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 238

surowe kiełbaski z mieszanego mięsa – jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych(...)płomień pod garnkiem, sos nakrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut.   Po tym czasie do potrawy wbijamy jajka. Łyżką robimy w sosie zagłębienia i po kolei wbijamy po całym jajku, uważając żeby nie uszkodzić żółtka. Potrawę gotujemy dalej na małym ogniu do czasu, aż białka się zetną a żółtko pozostanie płynne. W zależności od głębokości

Karo in the Kitchen
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 181

wymagające- włoskie risotto. Risotto jest nie tylko wszechstronne, ale i łatwe do wykonania. Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie- od skromnych kuchni domowych, do tych z trzema gwiazdkami Michelin. Historia powstania risotto jest ściśle powiązana ze sprowadzeniem w średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch(...)pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję to wszystko na malutkim ogniu, pod przykryciem, około 10 minut.   Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła

Karo in the Kitchen
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 178

Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie Wiosna , to czas kociołkowania , nic tak dobrze nie smakuje , jak jedzenie na świeżym powietrzu . Wszystko i wszyscy pachną dymem , niczym wędzony

Ogrodnik w podróży
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 155

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.     Bułeczki powstały w

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania