potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:109/135)

Serowe paluszki 291

Serowe paluszki Nie wszystkie dzieci lubią paluszki rybne , ale wszystkie kochają paluszki serowe , to stwierdzenie można zaryzykować . Chociaż mój młodszy syn do czwartego roku życia nienawidził

Ogrodnik w podróży
Kaczka na czerwonej kapuście 237

dodatkiem soku pomarańczowego oraz świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo o pieczone ziemniaki , z, a jakże, rozmarynem. W gruncie rzeczy to proste do przygotowania danie z niewyszukanych składników. Wymaga nieco cierpliwości, gdyż kapusta dusi się w granicach półtorej godziny(...)osób) 2 piersi z kaczki (po 250-300g) 600-700g czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy

Kulinarna Pokusa
Pasztet pieczony z kruszonką. 300

     Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego

Rozpustne gotowanie
Bigos mojego Taty 544

końcu musiałam spróbować.   Bigos to od zawsze potrawa myśliwska. Nie ma czegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański – może sobie być kapusta z grochem, ale nie bigos. Kapusta kiszona do duszenia lubi smalec, nie olej, lubi mocne smaki – wyraźną, czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu(...)kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche. Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu kiełbasę śląską– do mocnego zrumienienia. Zdejmujemy

Karo in the Kitchen
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 187

opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu)  i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą(...)mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie. Dlaczego patelnia Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu - mogę obsmażyć mięso przed

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kiełbasa słoikowa 937

ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką  mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz  ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany  i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy(...)słoiczek wkładamy w niego lejek  nierdzewny tylko do słoików . Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem . Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczke i układamy słoiki . Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . Potem wyjmujemy do ostygnięcia, a następnie do lodówki . Kiełbasa wyszła wyśmienita

Różowa kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 246

Jeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz

Pełny talerz
Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi 135

Normal 0 21 Pomysł na taki tort nie powstał przypadkiem... Powstał z myślą o dwóch rzeczach, z których jedna to obchodzony 25 października Światowy Dzień Makaronu

Kolorowy Przepisownik
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 170

czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso i nóżki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą jakieś 2 cm nad powierzchnię mięsa. Garnek ustawiamy na średnim palniku i zagotowujemy wywar, przy(...)ogień, częściowo garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso około 20 minut. Kontrolujemy, żeby żaden kawałek mięsa na dłużej nie pozostawał ponad powierzchnią wywaru. Po 2,5 – 3 godzinach, kiedy mięso jest prawie miękkie, solimy je (około 2 płaskich łyżek), dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę oraz liść laurowy, ziele angielskie, i ziarna pieprzu. Mięso gotujemy dalej około 60 minut. Na kilka

Trzeci talerz
Kotleciki z kurczaka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 212

Kotleciki siekane z piersi kurczaka , które uwielbiam za smak i łatwość przygotowania, i... za wspomnienia! ;) Ja w ogóle lubię wszelkiego typu kotleciki, bo ile pomysłów czy

Kolorowy Przepisownik
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 209

Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma

karmelowy
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 273

Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)przypadku potraw bazujących na włoszczyźnie czy kaszy dość istotne jest wyraziste ich przyprawienie. Z solą akurat bądźmy ostrożni, z pieprzem w sumie też, ale nie bójmy się konkretnego dodatku ziół. Dodatkowo gołąbki udusimy w bulionie warzywnym , aby jeszcze bardziej wzmocnić i urozmaicić smak. No właśnie, udusimy, ale gołąbki można również upiec. Przyrządzając tę potrawę stajemy zwykle przed dylematem jaką

Kulinarna Pokusa
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 211

Makarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z

Życie zamknięte w smaku
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 218

Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony

Stare Gary
Pasztet warstwowy 179

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :)  bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania