zdobienia ówczesnych szat dworskich. Karbowane brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom każdy sos idealnie przylega do powierzchni dzięki czemu potrawa ma pełny i bogaty smak. Do dania piemonckiego użyłam karbowanej wstążki od FABIJAŃSCY To makaron ekologiczy, 100% orkiszu, na wodzie zródlanej. Orkisz ,z którego Fabijańscy produkują makaron jest bardzo(...)wstążkami. Składniki -reginette FABIJAŃSCY -mięso wołowe, na gulasz -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar -oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro -czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki -natka pietruszki bądz seler naciowy -mielony len jako zagęstnik -ziarenka jałowca
Z Kuchni Do KuchniDukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona
Moja Delicjajest jako potrawa regionalna w łódzkim. Natomiast wyrażenie „groch z kapustą” oznacza wielki bałagan i nieład czyli poplątanie różnych smaków, jakie w tej potrawie się łączą, bo słodkawy wręcz mdły smak grochu teoretycznie nie pasuje do zdecydowanej kwaśności kiszonej kapusty. Jak zwał tak zwał, ale to pomieszanie smaków jest wyśmienite. Wychowałam(...)półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – Do kapusty dodać połowę ugotowanego i odcedzonego grochu i cebulę. – Drugą połowę grochu zmielić w maszynce do mielenia mięsa i również dodać do kapusty. – Doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż odparuje woda i danie zgęstnieje
To co kochamNawet nie wiecie jaki mięsożerca nam się trafił! :) Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko
MamaOskarkaniesolonych), Sos: 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch(...)nerkowca. Wyśmienite orientalne danie z dodatkiem orzechów, które ku mojemu zdziwieniu podczas smażenia stają się lekko miękawe i doskonale komponują z resztą dania. Ogólny smak potrawy, to jedno z najczęściej występujących zestawień potraw Dalekiego Wschodu - czyli słodko-ostrawy. Całość zaś dopełnia delikatny sos na bazie miodu, soku pomarańczowego i sosu sojowego. Kurczaka pokroić w podłużne kawałki, polać
Świat Domowej KuchniNo i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na SłodkoI znowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi
Rozpustne gotowanieBurek to danie popularne w krajach śródziemnomorskich oraz arabskich. Jest to cienko rozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś
Rozpustne gotowanieWołowina po marynarsku to jeden ze szwedzkich klasyków. Nazwa bierze się być może od tego, że łatwo tę potrawę przygotować w jednym kociołku na łodzi. A podobno niemal każdy Szwed ma łódkę i lubi na niej gotować. Moja wersja nie jest jednogarnkowa, ale zachowuje wszystkie niezbędne składniki (z pewnym małym dodatkiem). Można powiedzieć, że to sjomans biff zdekonstruowany;) W niektórych(...)pieczeniowa 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Wykonanie: Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa. Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi się szybko podsmażyć - nie udusić. Mięso przełożyć
zadanie-gotowanieZupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zwyczajowo przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się(...)średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych owoców kolendry 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki szałwii 1/2 łyżki majeranku 1/4 łyżeczki płatków suszonego chili 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól oraz
Kulinarna PokusaBardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szkoda ,że nie jest to potrawa fit , ani bomba witaminowa , no cóż jak zawsze najlepsze , jest to co dla zdrowia zazwyczaj najgorsze . Oficjalnie będę się trzymać tezy , że co domowe , to zdrowe i tyle " class(...)smalcu 2 duże cebule Golonkę oczyszczamy , gotujemy w osolonej wodzie aż do całkowitej miękkości , dorzucając mniej więcej w połowie gotowania marchewkę . Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy . Mięso z golonki oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką , oraz smażoną cebulą . Po zmieleniu dodajemy lubczyk , wyciśnięty praską czosnek , sól , pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy
Ogrodnik w podróżyStaramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z Arabii Saudyjskiej. Wiele saudyjskich potraw można bez problemu przygotować w polskich warunkach. Z drugiej strony będziemy wdzięczni, jeśli weźmienie udział w naszej akcji(...)środku gliną. Dzięki temu mięso po upieczeniu pozostawało soczyste. Dziś tandoor " są coraz rzadziej spotykane. Składniki (proporcje na jednago dużego kurczaka, z podanych poniżej ilości powstanie ok. 1/3 szklanki przyprawy) 2 łyżki stołowe ziaren zielonego kardamonu (ziarna trzeba wyjąć najpierw ze strąków) 2 łyżki stołowe całych goździków 1 ,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiekawy pomysł dla amatorów kurczaka! Filet zapleciony w warkocz, 3 rodzaje przypraw, 3 kuszące kolory. Rewelacyjnie współgra z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Oryginalny wygląd a
Za drzwiami kuchni