W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej
Różowa kuchniafasoli można przygotować wiele smacznych potraw. Można nią również zastąpić mięso. Kiedyś wydawało mi się to abstrakcyjne, bo nie wyobrażałam sobie, jak można mięso zastępować czymś roślinnym. Teraz sama wymyślam na to sposoby. Warzywa strączkowe są dobrym substytutem mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Używając odpowiednich przypraw można nadać im dowolnego smaku. Nie zamierzam jednak nikogo(...)cebula 2-3 większe ząbki czosnku 1 mała papryczka chili mały pęczek zielonej pietruszki olej do smażenia Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, ugotować, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Z papryczki usunąć nasionka, również drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryczkę i krótko podsmażyć. Wszystko dodać do zmielonej
Codzienna kuchnia niecodziennapojęcia ile ta potrawa ma wspólnego z kuchnią chińską, ale u nas w domu nazywamy ją " wołowiną po chińsku ". lub " wołowiną imbirową " Jest to kolejny przepis z serii " proste jak konstrukcja młotka ", a przy tym szybki w przygotowaniu. Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób 40 - 50 dag wołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona(...)łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina
Kuchnia na wzgórzuMożna zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :)Składniki: 2 średnie cebule 4
Proste PotrawyBardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotrawę. Chyba jednak nie. Na pewno jednak jest bardzo pyszny, zrobiony ze zmiksowanych z wywarem warzyw, łyżki mąki i odrobiny ulubionych przypraw. Jest gęsty, aromatyczny, taki jak trzeba Do tego ten wesoły kolorek, który zawdzięczamy marchewce, też dodaje mu uroku. Zamiast popularnego burego sos, mamy wesoły, pomarańczowy sosik. Jeśli masz w domu niejadka, spróbuj z tym daniem. Mięso oczywiście najlepiej(...)mięsa, dodaj swoje ulubione. Ja w kuchni w zasadzie nie używam soli, dodałam za to kurkumę, paprykę, czosnek granulowany, majeranek czy zestaw przypraw do drobiu. Ty najlepiej wiesz, jakie Wy lubicie przyprawy, więc takie właśnie dodaj do mięska. Drukuj Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka
Mieszam w Garnkuskładniki są ogólnie dostępne . Nie jest to może dietetyczna potrawa , ale wszystko co dobre , zazwyczaj nie jest fit . Grunt ,że smak jest doskonały . Składniki : 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 200 g sera żółtego ( gouda ) świeża bazylia , pęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety(...)zwłoki w dywan Całość owijamy ciasno folią spożywczą , zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy wodą , tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki
Ogrodnik w podróżytaksańsko-meksykańskiej potrawy? Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :) SKŁADNIKI 600 g mielonej wołowiny 2 małe cebule 4 ząbki czosnku mała papryczka chili (bez pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut. Dodajemy wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe mięso będzie ścięte dodajemy pomidory, przecier i cukier. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając). Dodajemy fasolę, kukurydzę
Moje Kuchenne Rewelacjedania użyjmy rondelka, który idealnie pomieści filety. Zalewając je śmietanką, otuli ona szczelnie mięso, nie rozlewając się niepotrzebnie po pustym dnie garnuszka. Mięso oczyścić z błonek. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Natkę posiekać. W rondelku rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso, aby ścięła się jego wierzchnia warstwa zachowując w środku soki. Dodać masło i cebulę. Przykryć(...)pokrywkę i odparować delikatnie sos. Można go zmiksować, jednak ja wolę czuć jego fakturę na języku. Filety podawać polane sosem w którym się dusiły posypane odłożoną natką pietruszki. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceDwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad - sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe porcje (i takie podaję w przepisach). Uznałam - nie wyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami(...)śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy
Kolorowy PrzepisownikFestiwal kuchni arabskiej dobiega końca, w czasie jego trwania udało mi się przygotować kilka nowych, ciekawych i bardzo smacznych dań z kuchni arabskiej. Kuchnia ta jest
Codzienne Gotowaniepomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka. Może to być nieco pikantna potrawa, dlatego dla zrównoważenia smaków proponujemy podać ją z ryżem. Podobnie jak we wspomnianym wcześniejszym przepisie, również i tutaj nie musimy użyć koniecznie polędwicy. Delikatność tego mięsa skraca czas przyrządzenia dania, ale jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki(...)również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka z polędwicy wieprzowej z dodatkiem kolorowych warzyw – pomidorów, papryki i zielonego groszku. Zapisz przepis
Kulinarna PokusaŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki(...)Lidl / Intermarche 4 pomidory suszone 1 szklanka mąki => Biedronka / Netto 1 jajko => Intermarche 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz słodka papryka mielona oregano/ papryczka chili-przyprawy w sprayu => Lidl olej do smażenia => Biedronka Puree: 3 ziemniaki => Lidl 1 awokado => Intermarche natka pietruszki
Kuchnia MagdaLenyoliwą, oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz przyprawą do steków. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Gdy się dobrze rozgrzeje kładziemy porcje mięsa. Ponieważ my preferujemy steki dobrze wysmażone, więc będą właśnie tak przygotowane. Steki smażymy bez przykrycia, tylko jeden raz obracając – po ok. 10 minutach. Drugą stronę smażymy już krócej, wystarczy 5 minut. Następnie mięso przekładamy na blaszkę, polewamy(...)preferują inne stopnie wysmażenia - pochodzi z TEJ strony. Steki z jelenia z sosem Guinness to danie wybitne i… wyśmienite. Mięso, mimo że dobrze wysmażone jest bardzo delikatne, kruche i soczyste. Sos Guinness jest tu fantastycznym dodatkiem wznoszącym walory smakowe potrawy na szczyty kulinarne. I pamiętajmy o jednym – steki wcale nie mają być w środku różowe. Mają być takie, jakie
mojewypiekiinietylko