Zaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz listek, ziele różowy pieprz olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki
Moje domowe kucharzeniecześć zmarłych aż 4 razy do roku, podczas przesileń i równonocy. Krótko mówiąc, zamiast dobrze dziś nam znanej wieczerzy wigilijnej, pradawni Słowianie urządzali stypę. „Dobór obrzędowych potraw i zwyczajów wigilijnych wyraźnie świadczy, że korzenie tej wieczerzy sięgają czasów prasłowiańskich. Elementy pradawnych obrzędów i zwyczajów najlepiej zachowały się na wsi, gdzie do niedawna jeszcze panowała powszechna wiara, że w dzień
Kate's Kitchenzwyczaj. Zastawiając stół do wieczerzy pamiętano o zmarłych. Właśnie dla nich , „dla nieobecnych” ,stawiano na stole oddzielne nakrycie ,na którym kładziono odrobinę każdej potrawy i kawałek opłatka.Za piękny staropolski wigilijny zwyczaj uważam zapraszanie na wieczerzę ludzi samotnych. W ten wyjątkowy wieczór nikt nie powinien być opuszczonym i smutnym. W izbie stawiano nie wymłócone snopy(...)tyle wyśmienitych dań ,że nie musimy urozmaicać ich krewetkami, sushi itp. Tym bardziej ,że każdy produkt użyty do potrawy to wiara w jego znaczenie ,wywodząca się jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę
Kulinarny karnet Christopheramnie rozpoczął się już przedświąteczny czas, czas kupowania prezentów (pierwsze już kupione i zapakowane), rozmyślania o wystroju świątecznym domu no i oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam(...)częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam z młyna może być tortowa), 25 dag. tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko
Kuchnia Beatysię usiąść do jednego z finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom(...)końca mogę się z tym zgodzić, gdyż w przypadku zasad food&wine pairingu, czyli łączenia wina z potrawami, jest kilka „haczyków“. Jednym z nim jest sposób obróbki termicznej (gotowania), inne więc wino wybierzemy do ryby smażonej (jak w przypadku wigilijnego karpia), niż do ryby przygotowanej np. na parze. I tak oto paringiem idealnym do świątecznego karpia stanie się
Kate's Kitchensię usiąść do jednego z finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom(...)końca mogę się z tym zgodzić, gdyż w przypadku zasad food&wine pairingu, czyli łączenia wina z potrawami, jest kilka „haczyków“. Jednym z nim jest sposób obróbki termicznej (gotowania), inne więc wino wybierzemy do ryby smażonej (jak w przypadku wigilijnego karpia), niż do ryby przygotowanej np. na parze. I tak oto paringiem idealnym do świątecznego karpia stanie się
Kate's Kitchensię usiąść do jednego z finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom(...)końca mogę się z tym zgodzić, gdyż w przypadku zasad food&wine pairingu, czyli łączenia wina z potrawami, jest kilka „haczyków“. Jednym z nim jest sposób obróbki termicznej (gotowania), inne więc wino wybierzemy do ryby smażonej (jak w przypadku wigilijnego karpia), niż do ryby przygotowanej np. na parze. I tak oto paringiem idealnym do świątecznego karpia stanie się
Kate's Kitchensię usiąść do jednego z finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom(...)końca mogę się z tym zgodzić, gdyż w przypadku zasad food&wine pairingu, czyli łączenia wina z potrawami, jest kilka „haczyków“. Jednym z nim jest sposób obróbki termicznej (gotowania), inne więc wino wybierzemy do ryby smażonej (jak w przypadku wigilijnego karpia), niż do ryby przygotowanej np. na parze. I tak oto paringiem idealnym do świątecznego karpia stanie się
Kate's KitchenKochani Święta już za pasem, więc na pewno zastanawiacie się jak w te święta zaskoczyć swoich gości przy stole wigilijnym. Oprócz tradycyjnych potraw prezentuję Wam dziś innowacyjne połączenie halibuta z łososiem splą tanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane
Podróż w kulinariaPrzepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę – tyle co pokrojenie śledzia i zalanie go sosem z dosłownie 2-3 składników. Proste, szybkie, nie wymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących Idealne rozwiązanie(...)roku na moim wigilijnym stole. Jest jednak drobna uwaga – danie będzie dużo smaczniejsze, jeśli zrobicie je dzień wcześniej. Druga propozycja zrodziła się z innej potrawy o sporej tradycji na naszym wigilijnym stole – był nim łosoś wędzony w sosie jogurtowo-koperkowym z cytryną. Wymyśliłam je gdzieś na początku studiów i rodzinka była zachwycona – ja zresztą też
Eat me! Fit me!miłości. Zanim usiądziemy jednak do kolacji wigilijnej - czeka nas przygotowanie smakołyków, które często jemy w tym specjalnym dniu. :) Chciałabym sie podzielić z Wami przepisami z mojego wigilijnego stołu. Część potraw tak jak- bigos, łazanki, krokiety, uszka, pierogi i makowiec przygotowuję wcześniej - i mrożę :) . Jednak należy pamiętać by nie mrozić makowca z polewą. Polewa lub lukier zawsze po odmrożeniu. Pewnie(...)zastanawiacie się dlaczego mrożę dania wigilijne :) ? Dawno, dawno temu obiecałam sobie, że nie będę padać ze zmęczenia, będę sie cieszyć rodziną i najbliższymi , oraz że nie usnę przed pierwszą gwiazdką. :) Musiałam więc zmienić coś by tak się stało. Ponieważ zamrażarka została już dużo wcześniej wymyślona- nie pozostało mi nic innego jak wykorzystać ją. Tak więc co roku zaczynam
Smaki EdytyKarp w maśle... Złociste i aromatyczne kawałki karpia. Obtoczone w mące i usmażone na maśle. Oprószone natką pietruszki. Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole. Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu. Polecam! Składniki: 1,5 kg karpia lub płatów karpia; 200 g masła; 2 duże cebule; Przyprawa do ryb; Mąka; 1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Karpia
Gospodyni Miejskadreszczyk bardzo miłych emocji, a zwłaszcza wtedy, gdy myślimy o wigilii. Przygotowywaniem menu wigilijnego zajmują się zwłaszcza kobiety, lecz to nie znaczy, że mężczyźni nie pomagają a bywa, że i sami przygotowują niektóre dania na wigilijny i świąteczny stół. Wigilia na stole Wieczerza wigilijna rządzi się swoimi prawami. Bezwarunkowo musi być wtedy stół przykryty odświętnym obrusem, a najlepiej, gdy jest(...)gdyż jest przygotowywany w wielu polskich domach, lecz kutia rzadko gości na stołach w innych niż Podlasie regionach Polski i dlatego nie jest masowo znana. Kutia jest tradycyjną potrawą na stół wigilijny zwłaszcza w kuchni rosyjskiej, litewskiej, ukraińskiej i białoruskiej, jak i polskiej kuchni na kresach Polski, czyli na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Przyrządzana jest z ziaren pszenicy, miodu, maku
ProstePesto.plPaszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek
RAROSSA