potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:38/90)

Wigilijne uszka z pieczarkami 122

Dziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby

Kawa z mlekiem
Wigilijne uszka z pieczarkami 189

Dziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby

Kawa z mlekiem
Uszka z pieczarkami 170

Uszka z pieczarkami... Bardzo elastyczne i idealnie miękkie po ugotowaniu ciasto. A do tego farsz z podsmażonych pieczarek z cebulą. Pyszne i niezastąpione w wigilijnym barszczu

Gospodyni Miejska
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 65

Pierogi wigilijne to dla mnie najsmaczniejsza potrawa na świątecznym stole. Nie ma chyba polskiej gospodyni, która nie umiałaby przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Mało tego, pewnie każda polska gospodyni chwali się. że jej przepis na pierogi wigilijne jest najlepszy… He, he, nie śmię nawet napisać, że mój przepis jest najlepszy. Oczywiście podstawą dobrych pierogów jest ciasto na pierogi

codojedzenia
Wigilijne menu - inspiracja 86

okazji zbliżających się świąt przygotowałyśmy świąteczne menu. Niech będzie dla Ciebie inspiracją, jeśli jeszcze nie potrafisz wyobrazić sobie, jakie potrawy mogą pojawić się na wigilijnym keto stole. lub jeśli szukasz nowych pomysłów. :-) Poniżej znajdziesz pomysły na dania, które są zamiennikiem węglowodanowych potraw. Znajdziesz też coś nowego, świeżego, co być może pomoże w urozmaiceniu smaku. Zupy, przystawki, dania główne(...)świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie. :-) Pieczeń z mięsa mielonego Tania i łatwa w przygotowaniu. Pasuje do chleba i jako sama przekąska. Kapuściane ogórasy Do tego oczywiście kapusta wigilijna... :-) Dania główne: Wyśmienity karp w panierce Danie, które musi się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Puree z kalafiora jako zamiennik ziemniaków Czasem przychodzi ochota aby na talerzu zobaczyć taki tradycyjny

Keto Przepisy
Jaka Sałatka na Boże Narodzenie? – Najlepsze Przepisy na Świąteczne Sałatki 49

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Święta kojarzą nam się głównie z tradycyjnymi daniami wigilijnymi, takimi jak barszcz z uszkami, zupa grzybowa czy pierogi. Tradycyjne potrawy świąteczne przygotowuje się na kolację wigilijną, kiedy zasiadamy do stołu wigilijnego wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki. Drugi dzień świąt jest także bardzo ważny, to właśnie wtedy narodził się Jezus. W tym dniu także świętujemy wspólnie

Damusia.pl
Wigilijna kapusta z grochem 125

Wigilijna kapusta z grochem to potrawa regionalna z regionów: świętokrzyskiego, podkarpackiego, sądeckiego. Ja poznałam ten specjał dawno temu. Sąsiadka mojej … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Wigilijna <span>kapusta z grochem</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kalendarz adwentowy 42

śpiewanie kolęd Pieczenie pierniczków Ozdabianie pierniczków Wieczorny spacer i podziwianie światełek Świąteczna sesja zdjęciowa Ozdoby z masy ceramicznej Robienie świątecznych kartek Świąteczne porządki Wspólne przygotowywanie świątecznej potrawy Pomoc przy nakrywaniu wigilijnego stołu. Wypatrywanie pierwszej gwiazdki. Propozycje swiatecznych filmów i bajek: Kosmiczne święta Randki od święta Świąteczny rycerz Pan Jangle i świąteczna podróż Świąteczny kalendarz Holiday Święta Angeli północy

Między kuchnią a pokojem
Karp w piwnej panierce 56

Jedną z potraw, które podamy na wigilijny wieczór będzie karp w piwnej panierce . Właśnie raczymy się takim naszym eksperymentem kulinarnym i stwierdzamy, że warto się nim podzielić z naszą Rodzinką i Wami. Karp smażony w piwnym naleśnikowym cieście wygląda na talerzu jak sztabki złota ;-), co może zapowiadać bogaty i dostatni rok. Złocista panierka nie tylko zachwyca oczy, ale także

niecodziennikpary
Karp po żydowsku 111

Karp po żydowsku jest u nas w domach rzadkością na wigilijnym stole, ponieważ domownicy od zawsze bardziej preferowali potrawy z ryb na słono. Dzięki prowadzeniu bloga wigilijna wersja karpia z rodzynkami i migdałami ponownie próbowała przekonać nas do siebie i zrobiła to skutecznie. Okazało się, że galareta może być słodka i pikantna jednocześnie, a karp w niej zatopiony delikatny

niecodziennikpary
Wigilijny krem z suszonych grzybów 158

taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też są całkiem

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz czerwony postny z fasolą 137

stałe i niezmienne potrawy pojawiające się na Wigilijnym stole, a jedną z nich z całą pewnością jest barszcz czerwony, który powinien być przygotowywany tradycyjnie powinien być  postny. Do wywaru używamy samych warzywach, z dodatkiem owoców i grzybów. Można go podawać z uszkami lub z białą fasolą jak również idealny będzie do krokietów podawanych w świąteczne dni. Składniki

Apetyczna babeczka
Tort chałwowo - wiśniowy 158

cztery razy w roku!  Za to, że tak kocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka

VioletoweKucharzenie
Sałatka śledziowa z burakami. 159

Rosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli

zadanie-gotowanie
Hasło tygodnia - kuchnia Kresów Wschodnich. 124

kulinarne skojarzenie z Kresami Wschodnimi? Kluski, pierogi, bliny... Dania tej kuchni są smaczne, pożywne i co tu dużo ukrywać, także wysokokaloryczne. Z tradycji kresowej wywodzi się wiele potraw obecnych na naszych wigilijnych stołach, chociażby kutia, czy wspominane wcześniej pierogi. Z kolei pascha jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Na co dzień nie zastanawiamy się nad tym dlaczego przyrządzamy takie

zadanie-gotowanie
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 405

Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i cebuli, które nie dość, że nadają wyrazisty smak rybie to również wyciągają z niej nieprzyjemny, charakterystyczny dla ryb rzecznych zapach. Składniki 1 kg amura 2 duże cebule Olej do smażenia Przyprawa

Tradycyjna Kuchnia
Ryby smażone w zalewie octowej. 158

Kolejna potrawa na moim stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc.  4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych

Kuchnia Beaty
Domowa nutella 247

lepiej się rozsmarowywałNa koniec chciałabym życzyć Wam wszystkim, zdrowych, wesołych i spokojnych świąt, spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze. Cudownych prezentów, wspaniałych chwil i pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Kosztujcie wszelkich potraw bez żadnych wyrzutów sumienia i pamiętajcie, że kluczem do dobrego samopoczucia jest umiar i rozsądek

peanutbuttermonster
Bigos wigilijny 166

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby. Składniki: -1 kg białej kapusty -2 kg kapusty kiszonej -5 dkg suszonych grzybów -200 ml oleju -przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu -cukier -woda(...)mieszając. Bigos jest gotowy. Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut. W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanie innych potraw. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania