adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyczekiwane i upragnione Święta już za nami. Teraz czekamy na Sylwestra i Nowy Rok. Na pewno po Wigilijnym obżarstwie macie już dość świątecznych potraw i placków. W dzisiejszym wpisie przychodzimy do Was z propozycjami na delikatne ciasto na nowy rok. Lekki i puszysty deser to idealny wybór po sytych i pełnych jedzenia świętach. Poniżej znajdziecie
Damusia.plbyła przystrojona, jaka jest prawda o świętym Mikołaju, co to jest rzeka ognia? W głowie może się zakręcić od różnorakich dań z polskiego wigilijnego stołu, zadziwiają nazwy i formy potraw z całego świata (julskinka, pokusa Janssona). Każdy inaczej przeżywa święta Bożego Narodzenia, tym co wszystkich łączy, jest radość odczuwana nie tylko z powodu narodzin Jezusa ale również dlatego
Cynamonowe szczęściePierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g masła extra 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule
Szalona Kuchnia EwelinyPaszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży 30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej
Szalona Kuchnia EwelinySałatkę jarzynową tradycyjnie co roku przygotowuję na święta. Zdarza mi się przygotować i podać ją na Wielkanoc, także na uroczystych kolacjach gdzie wypada bogato, rodzinnie zastawić
Zasmakuj KuchniPierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula
Szalona Kuchnia EwelinyTradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa
Za drzwiami kuchniTradycyjna wigilijna kapusta z grzybami to obowiązkowa potrawa na moim świątecznym stole. Nie wyobrażam sobie, że mogło by jej wtedy zabraknąć. Taka kapusta będzie również doskonałym dodatkiem jako farsz do pierogów, uszek czy krokietów. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula masło kminek 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela
magiczna kuchnia KasiŚwięta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo
Kuchnia co dniaRacuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. I dealnie spraw d zają się na kolację do ciepłego mleka :) Skła dniki: 3 pełne szklanki mąki ok 1,5 szklanki letniej wo dy 2 łyżki oliwy 40g świeżych droż dży
ChilliJemyDzisiaj wytrawa strona bloga z marką #Ambition. Mamy już listopad więc, pewnie wiele z nas powoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych
vaniliowoczekoladowasałatka gości na naszym wigilijnym stole, niejednokrotnie była to jedyna potrawa jaką miał ochotę zjeść najmłodszy uczestnik Wigilii w rodzinie, bowiem smakowała mu niezmiernie. Warstwami układana, dzięki czemu pięknie się prezentuje na stole. Smakuje wyśmienicie, dlatego polecam ją i Wam kochani. W wersji dietetycznej polecam zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego (2 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu), natomiast
Mango PapajaTradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa
Za drzwiami kuchniSezon grzybobrania rozpoczęty. Tegoroczne suszone prawdziwki i podgrzybki. Wobec tego czas na PRZETWORY I POTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW. Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI. SKŁADNIKI: 1 kapusta(włoska/biała) 15 dag suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek
Kuchnia Beaty