potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:33/90)

Boże Narodzenie 181

Spędźcie je w gronie najbliższych osób, tych, z którymi czujecie się najlepiej i najswobodniej. Cieszcie się każdą wspólną chwilą i wszystkimi pysznymi potrawami na swoich stołach 😊 Oprócz życzeń mam dla Was opowiadanie. Taką małą opowieść wigilijną, pełną magii i miłości. Cudownych świąt, kochani! Ona.  Młoda i piękna dziewczyna z niewielkiej wioski zamieszkałej głównie przez ludność pochodzenia ukraińskiego. Większość(...)więc świąteczna podróż do rodzinnego domu była jednocześnie powrotem to czasów dzieciństwa.  Posiłek wigilijny rozpoczynało się podzieleniem się z bliskimi prosforą, czyli chlebem wypiekanym specjalnie na tę okazję przez duchownych i siostry zakonne. Prosfora to odpowiednik katolickiego opłatka. Kolacja wigilijna to także dwanaście postnych potraw, sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie. Na stole królowały zawsze ryby na różne

Codzienna kuchnia niecodzienna
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 117

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej

RAROSSA
Zakwas buraczany z majerankiem idealny na Wigilijny barszcz 121

votes ) Zakwas buraczany z majerankiem, idealny na Wigilijny barszcz Barszcz Wigilijny to pyszna potrawa bez której nie ma świąt w naszym domu. Zrobiony na własnym, aromatycznym zakwasie nie ma sobie równych. Musisz wiedzieć, że właśnie dobry zakwas to cała tajemnica i gwarancja sukcesu. W sklepach nie brakuje koncentratów itp.. tylko czy na pewno jest to, co chcesz zaserwować swojej(...)wstaw go do lodówki, tam może waletować nawet rok. Jeśli na wierzchu nie ma pleśni to zawsze jest dobry Smacznego!     Artykuł Zakwas buraczany z majerankiem idealny na Wigilijny barszcz pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Świętuję nie marnuję! 87

roku nie powtórzyć błędów z roku ubiegłego i nie zmarnować świąt. Świętuję nie marnuję! Polska tradycja nakazuje, aby świąteczny stół był zastawiony jedzeniem, aby na kolacji wigilijnej było 12 potraw. Nie ważne, czy je lubimy, nie ważne czy je zjadamy, czy finalnie lądują w koszu. Mają być, bo to tradycja. Ten sposób myślenia doprowadza nas do jednego: nadmiaru żywności

365 dni dookoła kuchni
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 116

podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze są jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem Jabłko

smakowitehistorie.com
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 144

podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze są jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem Jabłko

smakowitehistorie.com
Śledzie z zielonym ogórkiem 111

kilkanaście lat temu pierwszy raz miałam okazje skosztować śledzi z zielonym ogórkiem. Przyznam, że byłam ciekawa smaku i od razu mi posmakowały. Dlatego też stały się naszą obowiązkową potrawą na stole wigilijnym. Składniki 1/2 kg. śledzi ala matjas 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 4-5 łyżek octu Pieprz Odrobina soli 1 łyżeczka cukru 1 szklarniowy ogórek 2 średniej wielkości

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną 220

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną.  Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu

Kolorowa kuchnia Elki
Piernikowo-śliwkowy budyń jaglany 189

się ukryć, że mimo swego niewątpliwego uroku Święta Bożego Narodzenia nie są przyjazne dziecięcym brzuszkom. Ciężkostrawne potrawy królują na wigilijnych stołach, a pośród tych dań dzieci jakoś mogą znaleźć nic dla siebie. Świąteczne śniadania również są kontynuacją tradycji w postaci sałatek majonezowych, śledzików pod pierzynkami oraz mięsiw wszelakich. Nie chcę walczyć z tradycją, wręcz odwrotnie: chcę przekazywać dzieciom

Wiszniówka
Wigilijne pierogi z soczewicą 147

                     Na wigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem. Składniki na farsz: ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej

Proste Potrawy