potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:40/90)

Śledzie Gajowego 177

Większość potraw, które przygotowuję na wieczerzę wigilijną jest z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą

Danka Pichci
Paszteciki z Kapustą i Suszonymi Grzybami 88

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z potraw, która pojawia się na wigilijnyM stole w wielu domach, także u nas. Możemy je przygotować nie tylko na święta, jednak w tym okresie w połączeniu z cudownym zapachem i magią świąt, smakują one najlepiej. Szczególnie z dodatkiem świątecznego barszczu u nas oczywiście czerwonego. Wypiekami z ciasta

Przepiski.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 124

Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna. Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki serowo - bananowe 87

Mamy jeszcze okres świąteczny, więc pewnie większość dojada świąteczne potrawy, których jak zwykle zostało sporo. Ale nie każdemu smakują potrawy typowo świąteczne, a zwłaszcza wigilijne. Chodzi tu przeważnie o dzieci. Więc jeśli ktoś jest w takiej sytuacji, to pomiędzy śledzikiem, barszczykiem i sernikiem, proponuję takie placuszki. Placki serowo - bananowe to placki z białego sera z dodatkiem rozgniecionego banana

Waniliowe Improwizacje
Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą 117

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jakie potrawy goszczą na Waszych stołach wigilijnych? Jeśli znudziły się Wam już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku

Związek na patelni
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 555

gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać

Ola la LCHF
Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą 137

geograficznej. A dziś jeszcze zdrowsza wersja przepisu, który moja koleżanka dostała z Ambasady Szwecji. W oryginale było 300 g cukru, czyli tyle ile na całym moim wigilijnym stole, we wszystkich innych potrawach razem wziętych. Poza tym oryginalny przepis zakładał moczenie śledzie, żeby były mniej słone a potem solenie i cukrzenie ich, bo po moczeniu są bez smaku. Jakby

Ugotowane pozamiatane
Kokardki z makiem pod koglem moglem 141

formy i niewiele go widać na foto. Poza tym stwierdzam, że to danie sto razy  lepiej smakuje niż wygląda ;)  Ciekawa jestem bez jakiej potrawy Wy sobie nie wyobrażacie wigilijnej kolacji?   Składniki: makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku  50 g masła 100 g miodu  100 g cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka

Cynamonowe szczęście
Piernik przekładany budyniem dyniowym 185

Każde Święta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość

Kolorowa kuchnia Elki
Piernik staropolski 166

Święta Bożego Narodzenia u mnie w rodzinie wyglądają baaaardzo tradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki

Wrzosowa Polana
Śledzie po kaszubsku 165

zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów

Trzeci talerz
Bożonarodzeniowe życzenia! 107

okazji tych pięknych Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam magicznego czasu, spędzonego w gronie najbliższych Wam osób.  Dużo miłości i szczęścia. Blasku świec przy Wigilijnym stole, melodii kolęd, tradycyjnych potraw, wzruszenia i szczerych uczuć! Wszystkiego najlepszego

Kuchnia Pani Wiosny
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI 135

Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku.  Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty  2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2  cebule łyżka sklarowanego masła

Walijskie Pichcenie
Godnie Święta - o tym, jak przed stu laty świętowali Lasowiacy 105

dniu rolą kobiet było pieczenie słodkości na okres świąt i przygotowania do wieczerzy wigilijnej. Dzieci zaś 24-go grudnia ubierały choinkę i kończyły robienie pająków ze słomy, nad którymi często pracowano już od pierwszych dni Adwentu. Tuż przed wieczerzą wigilijną przynoszono do izby dzieżę chlebową, na której kładziono garść siana, na niej opłatek, a całość przykrywano bochenkiem chleba. Obok ustawiano(...)miesięcy roku. Przed wieczerzą wigilijną przynoszono do izby wiązkę słomy, którą po wieczerzy rozkładano na podłodze. Na niej przez 2 kolejne noce spała cała rodzina, gdyż nie godziło się spać na miękkich posłaniach pod ciepłymi pierzynami kiedy Pan Jezus spał w żłóbku na sianie. Na kolację wigilijną u Mazurów podawano wiele postnych potraw, które maszczono olejem. Obowiązkowo musiała być

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania