przyprawach można też było sobie porysować :) Po radosnej twórczości artystycznej przyszedł czas na gotowanie pod czujnym okiem Macieja Wawryniuka. Przygotował on dla nas bardzo ciekawe wigilijne menu, jak tradycja nakazuje było 12 potraw, ale w nieco nowocześniejszych wersjach. Podzieliliśmy się na zespoły i przystąpiliśmy do pracy, ale to była istna przyjemność gotowanie w towarzystwie blogerskim, czułam się jakbym znała
Cynamonowe szczęścieNarodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka
Kuchnia PaulettesDodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką
Tradycyjna KuchniaPrzepis inspirowany kuchnią staropolską. Pomimo że nie jest to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa, jutro trafi u mnie na wigilijny stół. To danie postne i sycące, czyli tak jak nakazuje świąteczna tradycja. :) Coraz rzadziej uwzględniamy kasze w naszym codziennym menu. A szkoda, bo charakteryzuje je niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Prezentowana przeze mnie dzisiaj, kasza gryczana, jest uznawana za najzdrowszą spośród
Kuchnia ElliePrzez cały rok zapomniany,a jeden dzień w roku staje sie najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej - karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie bowiem ryba była symbolemm chrześcijaństwa i odradzania się życia.Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisów na bigos, uszka czy karpia. Niestety, u mnie w tym roku tego nie znajdziecie. Nadmiar pracy, również w Wigilię, musiał się niestety odbić na wigilijnej kolacji. Chociaż z drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia. Łosoś jest jedną z tych
W poszukiwaniu inspiracjimnie to oceniać. Wierzę w to, że zawiera dużo białka i jest strasznie zdrowa, a także dziękuję "teściowi", że pokazuje mi francuskie zwyczaje oraz potrawy, jednak już się cieszę na naszego wigilijnego karpia
Kitchens Alphabetmnie zagląda często to pewnie wie, że jest specjalna zakładka gdzie można znaleźć przepisy na dania wigilijne i świąteczne. To przepisy i zdjęcia potraw jakie goszczą lub gościły w naszym domu podczas Świąt w minionych latach. Każdego roku coś przybywa bo staram się żeby menu nieco urozmaicić. W tym też tak będzie więc spis się wydłuży. A na razie
Smaczna PyzaCzerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do głowy pewna refleksja: w znacznej ilości domów nie gotuje się go, lecz przyrządza z gotowych półproduktów takich jak sypkie koncentraty czy wręcz gotowe barszczopodobne napoje z kartonów. Nie jestem zwolenniczką w ogóle jedzenia(...)ręce z myślą o najbliższych przygotowywały te potrawy, bo nie wymyślność potrawy, ale to kto ją przygotował jest najważniejsza :) Tych, którzy dobrnęli do końca tego elaboratu zapraszam na barszczyk :) Mój własny, a nie z torebki :) Mój barszcz wigilijny nie jest niestety postny. Tutaj "od zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już
Codzienna kuchnia niecodziennaSzukając propozycji na kolację wigilijną, zajrzałam do starych książek kulinarnych z początku XX wieku. Bardzo popularną potrawą w tamtych latach był jarmuż. Maria Gruszecka, w książce 366 obiadów z 1895 roku podając propozycje dań wigilijnych wymienia jarmuż z kasztanami . Niestety przepisu na nie już nie podaje. Poszukałam w innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami , w Nowoczesnej Kuchni
królestwo garówtylko na wigilijną kolację. Jest szczególnie znana w regionie, z którego pochodzę czyli na Kujawach. Większość Kujawianek nie wyobraża sobie, aby przygotowywać tę potrawę na inne okazje w ciągu roku:-) W moim domu na wigilijnym stole też królowała zupa z suszonych śliwek, jednak kiedy mam wielką ochotę robię ją jeszcze raz lub dwa razy w ciągu roku, bo bardzo
Walijskie Pichceniewielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi(...)tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;) Składniki na 4 porcje: 3 spore garście suszonych grzybów , 4 średnie marchewki , ćwiartka średniego selera
Codzienna kuchnia niecodziennaWigilijna wieczerza w wielu domach składa się z 12 potraw. Jedną z nich jest wszystkim znana kapusta z grzybami. Aromat i smak jej jest niepowtarzalny i zawsze przywołuje magię świąt. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i klasyczna ale nigdy nie może jej zabraknąć na naszym stole. Wigilijna kapusta z grzybami SKŁADNIKI : 600 g białej kapusty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię przy nim rodzina, która dzieli się opłatkiem, śpiewa kolędy i spożywa tradycyjne dania. Na świątecznym stole według polskiej tradycji powinno znaleźć się dwanaście potraw, dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa oraz sianko pod obrusem wigilijnym symbolizujące betlejemską stajenkę. Do tradycyjnych dekoracji stołu możemy dodać kilka ozdób (szczególnie tych jadalnych, jak np. orzechy), które podkreślą podniosłość chwili oraz jeszcze bardziej(...)lubiących stonowane kolory i proste rozwiązania. To rozwiązanie dla tych osób, które wyznają zasadę, że „mniej oznacza więcej”. Na tak urządzonym stole pięknie prezentować się będą wszystkie świąteczne potrawy. W ten dzień szczególnie polecam przygotować mus z wędzonego łososia: 250g wędzonego łososia 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię