czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale oto są. A raczej były bo ze stołu wigilijnego wyparowały tak szybko że sam nie zdążyłem się nimi nacieszyć :) Myślę że takiego śledzika każdy zna. Potrawa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu ale co najważniejsze - bardzo smaczna :) Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają, śledzik wręcz rozpływa się
Świat SmakuKapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaKapusta z grochem to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych w niektórych regionach Polski. Moja Babcia, wywodząca z Kurpiów, taką kapustę podawała, ale czy jest to potrawa właśnie kurpiowska to nie mam pojęcia. Zresztą dzisiaj chyba różne regionalne specjały nieco się mieszając. To chyba dobrze o tyle, że każdy może przygotowywać sobie to co domownicy lubią. Oczywiście warto dbać o promocję
Smaczna PyzaGrecją. Można ją właściwie przypisać do kuchni polskiej i akurat w naszym kraju do popularna potrawa z wielką liczbą zwolenników. Spożywana jest przez cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się
Kulinarna Pokusa…na przystawkę …na kolację …na przyjęcia …na Wigilię …na postne dni To ciekawy pomysł na szybkie danie z wędzonego łososia Taki
Kulinarny S.O.S.Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą
Kulinarny S.O.S.piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów , czy wigilijnej kapusty. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Jednak dodatek piwa to pewne urozmaicenie, a receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych(...)pierogów / kapuśniaczków. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli kapusta ma być wigilijna – zrezygnuj z żeberek, ale jeśli robisz ją na święta, to teraz jest ten moment- dodaj żeberka do kapusty. Gotuj potrawę do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Dodaj przetarty groch (lub cały). Wyjmij żeberka, zostaw mięso. Gotowe! Uważaj, aby nie przypalić kapusty, ponieważ przypalona kapusta ma bardzo nieprzyjemny zapach wyczuwalny w potrawie. Jeśli już zdarzy
Z Kuchni Do Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – przepis Tradycyjny i sprawdzony przepis na prostą a zarazem jedną z najsmaczniejszych potraw (sałatek) na bazie śledzi czyli śledzie w śmietanie, które idealnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko na wigilijnym stole ale także na każdej innej mniejszej czy większej imprezie. Śledzie w śmietanie – przepis Składniki: 500g – solone filety śledziowe matiasy
Księga-SmakuDziś propozycja na kolejne pierogi wigilijne, tym razem z grzybami. Uwielbiam te pierogi bo takie robiła moja babcia a smakowały wybornie. Zawsze na wigilie zjem jednego
Moje Małe CzarowanieDziś propozycja bezmięsnego obiadu. Takie pierożki świetnie będą też smakować przy wigilijnym stole. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól
Kuchnia domowa Aniznajdzie się na naszym wigilijnym stole zależy od naszych indywidualnych upodobań. Dziś prezentuję przepis na pyszne pieczone gołąbki z farszem rybno- grzybowym. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Z powodzeniem może znaleźć miejsce na świątecznym stole. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej, 300g filetu z karpia bez skóry, 1 saszetka kaszy owsianej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 szklanki
Tradycyjna kuchnia KasiWłaśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne
Kuchnia Pokoleńgrzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody
Gotowanie-ukSą takie potrawy bez których nie potrafię wyobrazić sobie świątecznego stołu. Jedna z nich jest kapusta z grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby
Magiczna kuchnia Darii